Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5. rođendan

Princ Harry i Meghan Markle slave rođendan sina Archieja: Postao simbol pomirenja različitih kultura

Foto: pixsell/KOLAŽ
1/7
07.05.2024.
u 11:30

Maleni Archie rođen je prije pet godina i šesti je u nasljednoj liniji britanskog prijestolja

Archie Harrison Mountbatten-Windsor rođen je 6. svibnja 2019. godine i šesti je u nasljednoj liniji britanskog prijestolja. Sin 37-godišnjeg britanskog princa Harryja i tri godine starije vojvotkinje od Sussexa i američke glumice Meghan Markle napunio je pet godina, a ako se prisjetimo, veliku pažnju svih svjetskih medija mališan je privukao i još dok se nije rodio. O malenom se pisalo i spekuliralo, a čak su i pojedini članovi kraljevske obitelji spekulirali o tome koliko će maleni "biti crn", odnosno, koliko će toga fizički naslijediti od svoje majke Meghan. 

Ipak, odbjegli princ Harry i Markle su odlučili detalje o životu djece zadržati privatnim pa su oni rijetko prisutni u javnosti, a baš kao i informacije o mališanima. Rođen je 6. svibnja 2019. godine u privatnoj bolnici Portland u Londonu u 5:26 ujutro u sobi ukrašenoj električnim svijećama sa slikom princeze Diane. Na prvim slikama objavljenima dva dana kasnije predstavljali su ga pokojnoj kraljici i princu Philipu – njegovim pradjedovima i bakama, i Doriji Ragland, njegovoj baki. Njegovo rođenje izazvalo je više online interesa nego bilo kojeg drugog kraljevskog djeteta.

Kada je rođen, kao bomba u medijima je eksplodirala vijest o rođenju, a na online pretraživanjima za kraljevskom bebom, pretraživao se gotovo trideset puta više nego je to uobičajeno kod djece "plave krvi". Zbog kraljevskog razdora koji je potaknuo Harryjevo i Meghanino preseljenje u Kaliforniju, Archie je samo prvih pet mjeseci života proveo u Velikoj Britaniji. Pojedinosti njegova zlatnog života s mlađom dvogodišnjom sestrom Lilibet otkrivene su u Netflixovoj dokumentarnoj seriji Harry i Meghan prošle godine. Viđen je kako lovi galebove na plaži, pomaže roditeljima brati naranče u vrtu i igra se sa svoja dva psa.

 

1/7

 

Njegov prvi dom bila je Frogmore Cottage u blizini dvorca Windsor. Jedna emotivna snimka iz Netflixovog dokumentarca prikazuje Archieja kako dotiče fotografiju svoje pokojne bake princeze Diane na zidu dječje sobe u Frogmore Cottageu. Meghan se čula kako govori: "Tko je to? Hej bako". U listopadu 2019. princ Harry i Meghan najavili su da će uzeti šest tjedana slobodne kraljevske dužnosti kako bi provodili vrijeme sa svojim novorođenčetom. 

 

VEZANI ČLANCI:

 

Do ožujka 2020., neposredno prije nego što je pandemija zatvorila mnoge dijelove svijeta, s Archiejem su se preselili u Los Angeles, a u srpnju te godine uselili su se u svoj dom u Santa Barbari, u Montecitu, što ih je, prema pisanju medija, koštalo 14 milijuna dolara. Archie ide u predškolu i trebao bi započeti s redovitim obrazovanjem kada napuni šest godina.

 

1/11

 

Dvije godine nakon Archiejevog rođenja, 4. lipnja 2021. obitelj je dobila novog člana, njegovu mlađu sestru Lilibet, koja će za manje od mjesec dana napuniti tri godine. Iako su se princ Harry i Meghan Markle odrekli svojih titula Njegovog i Njezinog Visočanstva kada su se povukli sa svojih kraljevskih dužnosti, njihova djeca službeno imaju pravo koristiti titule princa i princeze. Naime, njihov djed, kralj Charles III, stupio je na prijestolje kao kraljičin nasljednik, a njihov otac je napredovao u liniji nasljeđivanja. Naime, Charles je 2021. namjeravao spriječiti Archieja da postane princ u pokušaju da ograniči broj ključnih članova kraljevske obitelji. No, da bi to učinio, morat će izdati patent kojim se mijenja Archiejevo pravo da bude princ i Lilibetino pravo da bude princeza.

S obzirom na to da je njegova majka Meghan Markle glumica i aktivistica s afroameričkim porijeklom, Archie je postao simbol pomirenja različitih kultura i identiteta u britanskoj kraljevskoj obitelji. 

 

VIDEO: Numerologinja o nastupu Baby Lasagne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije