Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
63. Zagrebački festival

Sanja, Zec & Marinko: Naših četiri desetljeća na Zagrebačkom festivalu

Sanja, Zec & Marinko
Foto: PR FOTO
1/4
15.01.2016.
u 14:02

U kategoriji zabavnih melodija Zagrebačkog festivala 1978 pobijedila je pjesma Đele Jusića i Željka Sabola „Što je ostalo od ljubavi“ u izvedbi Tereze Kesovije. Među izvođačima Zagrebfesta '78., uz Terezu, Đorđa Balaševića, Olivera Dragojevića, Mišu Kovača i Jadranku Stojaković, našli su se i festivalski debitanti, mladi bend pod nazivom Novi fosili.

Te godine nastupili su s pjesmom „Da te ne volim“ po kojoj je nazvana i njihova prva ploča, a ostale pjesme s albuma poput „Sanjaj me“, „Neka vali gingolaju svoje barke“ i „Diridonda“ priskrbile su im epitet „hrvatske ABBA-e“. Gotovo četrdeset godina kasnije, članovi Fosila, ovaj put pod imenom Sanja, Zec & Marinko, vraćaju se na pozornicu Zagrebačkog festivala s pjesmom „Snovi zaljubljene žene“ koja je plod suradnje Vladimira Kočiša Zeca i Leonarda Bakse Čečija.

„Tada smo slijedili najaktualnije svjetske trendove pa su nas nerijetko uspoređivali s legendarnom ABBA-om. Prvi nastup na Zagrebačkom festivalu 1978. ostao nam je u predivnom sjećanju, a godinu dana kasnije nastupili smo s pjesmom „Tajna“. Tu godinu pamtim po spektakularnoj fešti nakon festivala kojom smo proslavili rođenje mog sina Filipa“, prisjeća se Vladimir Kočiš Zec.

Nova pjesma „Snovi zaljubljene žene“ s kojom će grupa nastupiti na 63. Zagrebačkom festivalu obojana je soul zvukom, uz gitarske slide dionice, Hammond orgulje i naglašenu puhačku sekciju. „Da, s ovom pjesmom lagano odstupamo od standardne „fosilske“ izvedbe. Iako, želja nam je pokazati da smo bili i ostali tipičan pop bend, a ako s ovim singlom zaintrigiramo i mlađu publiku, još bolje!“, objašnjava Kočiš Zec i dodaje kako ga veseli nastup uživo: „Drago mi je da su izvedbe uživo postale pravilo, a ne iznimka, tu zaista vrijedi istaknuti trud direkcije Festivala koja stremi visokoj produkcijskoj razini“.

„Zagrebački festival i njegovo uredništvo okrenuli su se modernom pop izričaju, nema mjesta turbo folk elementima, a klape i tamburaši, hvala na pitanju, imaju na raspolaganju ostale festivale u Hrvatskoj“, ističe Zec i nastavlja kako ga veseli zastupljenost mladih imena na festivalu: „Rodila se generacija mladih i školovanih autora, aranžera, tekstopisaca i producenata koji prate moderne trendove i zato ih treba maksimalno podržavati!“.

U 2016. planiraju nastaviti s novim pjesmama koje će, nadaju se, ostvariti dobar radijski plasman i zapažene pozicije na top listama. Očekuje ih i priprema velikog koncerta koji će, najavljuju, biti jedna lijepa priča za njihovu vjernu zagrebačku publiku.

Na pitanje što je to čime Fosili i dalje privlače publiku diljem Hrvatske i susjednih zemalja, Zec spremno odgovara: „To su, prije svega, besmrtni hitovi koje smo stvarali zajedno s njihovim autorom Rajkom Dujmićem!“.

Komentara 2

DH
dalibor.hren
14:50 16.01.2016.

Hoće li u goste pozvati i Rajkeca?

Avatar Ironman0105
Ironman0105
16:23 16.01.2016.

Naravno da fosili bez Dujmica vise ne postoje. Odlaskom savrsenog vokala Djurdjice Barlovic jedino je Dujmiceva glazbena genijalnost uspjela odrzati grupu s vise nego slabom zamjenom vokala sanjom Dolezal. Pocele su "djecje" pjesmice, i Hrvatska ABBA postala je Obrovac....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije