Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisjetili smo se

Zadarska grupa Riva na današnji dan prije 35 godina pobijedila je na Euroviziji

Foto: YouTube Screenhshot
1/66
06.05.2024.
u 22:00

Na današnji dan prije 35. godina zadarska grupa Riva pobijedila je na Euroviziji

Na današnji dan 1989. godine 6. svibnja zadarska je grupa Riva s hitom "Rock me" osvojila Euroviziju koja se te godine održala u Luzani. Tekst pjesme napisao je Stevo Cvikić, a glazbu Rajko Dujmić. Riva je s ovom pjesmom predstavljala Jugoslaviju i s ukupno 137 bodova osvojila prvo mjesto te donijela pobjedu tadašnjoj zemlji. Ovo je bila jedina pobjeda Jugoslavije na Eurosongu. Pjesmu je Emilija Kokić izvodila na hrvatskome, a govori o vrsnom pijanistu (Svirao je 'ko pijanista, Mozarta, Chopina, Liszta) koji je zamoljen da odsvira nešto plesno.

Budući da su predstavnici Jugoslavije bili iz Hrvatske, Pjesma Eurovizije 1990. održala se u Zagrebu. Postojao je izvorni apel da se Eurovizija održi u Zadru, mjestu gdje je Riva osnovana, no ipak je domaćinstvo dobila Koncertna dvorana "Vatroslav Lisinski". Rivu je na mjestu jugoslavenskog predstavnika naslijedila Tajči s pjesmom "Hajde da ludujemo", a na pobjedničkom postolju naslijedio ju je Toto Cutugno s pjesmom "Insieme".

 

Foto: YouTube Screenhshot

 

VEZANI ČLANCI:

 

FOTO Prijateljica Kate Middleton raskrinkala par: 'Prolaze pakao, slomljena sam, nadam se da...'

1/24

 

"Ništa specijalno nije bilo dok nisu počeli glasovi. Tad, u jednom momentu, sam osjetila da mi se mozak isključio. Ja nisam mogla ništa zbrojiti, mislim, bilo je jasno, imali smo toliko bodova više od drugoplasiranog, bilo je jasno pred kraj da nas nitko ne može prestići. U tom trenutku ja ne bih znala zbrojiti dva i dva. Pomisliš da ćeš izgorjeti", opisala je Emilija osjećaje kad su ih proglasili pobjednicima. Emilija, gitarist Zvonimir Zrilić, basist Nenad Nakić, bubnjar Boško Colić i klavijaturist Dalibor Musap ušli su u povijest glazbene Europe. 

 

1/81

 

Podsjetimo, sutra, 7. svibnja je prva polufinalna večer Eurovizije 2024. godine, a u njoj nastupa i naš hrvatski predstavnik Baby Lasagna s pjesmom "Rim Tim Tagi Dim". 

 

VIDEO: Baby Lasagna otkrio svoje rituale prije izlaska na pozornicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije