Godišnje se u Istri pojede stotinjak tisuća
pršuta, a samo dvadeset posto te količine svinjskih butova
proizvede Udruga pršutara Istre. Stoga se, ističe
predsjednik udruge Milan Buršić, želi proizvodnju
pršuta što više povećati kako bi u
budućnosti, osim zadovoljavanja potreba tržišta, deliciju
mogli i izvoziti.
Nedovoljne količine
Proizvodnja istarskog pršuta povećava se iz godine u godinu.
Međutim, ta količina još nije dovoljna za potrebe istarskog
turizma koji je i najveći potrošač suhomesnatog proizvoda. U
posljednje vrijeme radimo jako puno na zaštiti
pršuta kao autohtonog istarskog proizvoda.
U prosincu prošle godine proslijedili smo Ministarstvu
poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja projekt o njegovoj
zaštiti, napravljen prema europskim normama,
pojašnjava Buršić. Dodaje kako je u tijeku izrada
i projekta za zaštitu istarske kobasice, zarebnjaka,
pancete, plećke i kosnice (kobasica punjena u većim crijevima, a koja
je dobila naziv po tome što se čuvala do svibnja, kada bi je
seljaci jeli u doba košnje trave).
Novi bi projekt na vrata mjerodavnog ministarstva mogao pokucati već
potkraj veljače odnosno u početku ožujka. Na zaštitu
suhomesnatog jela istarske je pršutare natjeralo crno
tržište. Jer mnogi prodaju pod etiketom
“istarski”, a da pršut zapravo ima drugo
podrijetlo. - Novim projektom omogućit će se legalno
korištenje imena pa će to dovesti i do reda na
tržištu, misli Buršić. Da postoji zanimanje za
proizvodnju pršuta, dokazuje i podatak kako na području Pule
postoji namjera za gradnju još jedne, 15. u nizu u Istri,
pršutarnice.
Koče ih krediti
Tako bi i sadašnji kapacitet udruge od 30 tisuća butova
nešto narastao. Međutim, Milan Buršić upozorava
na najveći problem mogućih investitora. Čini se kako globalna
gospodarska kriza nije zaobišla ni njih, pa je najveća
kočnica udruge skupa kreditna linija.
Cijena je istarskog pršuta 20 do 25 eura za kilogram. Razlog
je više cijene istarskog pršuta od onih uvezenih,
pretežito iz Italije, Mađarske i Nizozemske, to što istarski
but ima posebnu obradu, nema kožice i slanine, te nije dimljen.
SLASNI BUT Istra smaže 100 tisuća pršuta