žele u obitelji

Križevačke rodilje ljutite jer Grad novac za bebe daje na ruke

Ivan Vuk Križevci
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
27.12.2013.
u 19:58

Rodilje su bez novca, novi dogradonačelnik Ivan Vuk je, kažu, stalno zauzet. On im već godinama donosi jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad izravno u dom, po čemu su Križevci, drži gradska uprava, valjda i rijetkih u Hrvatskoj. Ne daju novac na račun jer se "ne žele kao vlast otuđiti od obitelji i novih članova zajednice"

Križevčanke koje su postale majke sredinom 2013. godine još čekaju jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad od gradske uprave. Dara neće, čini se, biti ni za blagdane, ne zato jer novac ne bi dale banke, već, čini se, zato što je osoba zadužena za to – zauzeta.

Još nije?

Rodilje iznos od 1000 kuna ne primaju na svoj bankovni račun, već na ruke, od Ivana Vuka (na slici prvi slijeva), od svibnja zamjenika gradonačelnika Branka Hrga.

Majka, čiji su podaci poznati redakciji, kaže da je ogorčena.

- Za prva dva sina novac sam dobila za najviše dva mjeseca, pojavio nam se gospodin Vuk na vratima. S trećim sam podnijela u Gradu zahtjev, ostavila i svoj kontakt broj, i još uvijek ništa – kaže majka koja je rodila u kolovozu.

S novim djetetom ostvarila je pravo na naknadu od 2000 kuna, koja bi obitelji, napominje, bile najkorisnije u prvim bebinim mjesecima. Nadala se dosad pozivu iz Grada, da bi ih nedavno sama zvala. Vuk joj se nije javljao, drugi zamjenik gradonačelnika bio je začuđen što naknada još nije uručena, da bi je spojili s odjelom za financije.

- Tamo mi se javio čovjek, nije pročelnik, prilično nekulturno, nije znao o čemu se radi. Nije ni poručio da se strpim, samo da zovem drugi dan – revoltirano će ona.

- Kad moj otac kasni kao obrtnik s obvezama, odmah mu skaču za vratom, a kad oni nama trebaju dati, onda moljakamo. Ja uredno plaćam komunalnu naknadu, a sad moram ovisiti hoće li me se gradski čovjek sjetiti – kaže bijesno jedna od ljutitih Križevčanki, koja želi novac na račun, ne želeći takve goste u kući.

Sveti Otac

Iz gradske uprave odgovaraju nam da "Križevci su jedan od rijetkih gradova, ako ne i jedini, koji novac za novorođenčad rodiljama nosi u njihove domove. Neposredna komunikacija predstavnika Grada s obiteljima i novim članovima zajednice, u vrijeme kad se vlast svugdje otuđuje od građana, je najveća vrijednost."

Nije određen rok do kojeg se novac donosi, već kad se prikupi određeni broj zahtjeva. To je obično, pišu, četiri puta godišnje.

Na naš upit Gradu zašto nisu, zbog nove funkcije Ivana Vuka, tu čast delegirali drugom, nisu odgovorili, ali su se pozvali na Svetog Oca: „Smatramo da je obitelj temelj društva pa je treba njegovati. I sam papa Franjo traži da se ide k ljudima, među ljude i u obitelji.“

Neslužbeno doznajemo kako je Vuk ovih dana, vjerojatno čim smo se počeli raspitivati za slučaj, počeo ići rodiljama u "čestitare". On, inače, nastupa i kao Sveti Nikola, kad s gradonačelnikom za taj blagdan djeci u križevačke vrtiće donosi slatkiše.

Komentara 1

YO
yocko
19:21 30.12.2013.

Strpite se malo,tri dana prije izbora čete dobiti novac,što još niste upoznali Hrga,Vuk ne nosi više košarice po kučama,več je u godinama nema snage za teret nositi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije