Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Ovo su prijedlozi za spomenik hrvatskim braniteljima

Spomenik
Foto: Arhiv VL
1/4
22.11.2013.
u 10:00

Izrada spomenika procijenjena je na 300.000 kuna, a trebao bi biti podignut do jeseni iduće godine

Tri su rada pristigla na natječaj za izradu idejnog rješenja spomenika hrvatskim braniteljima koji će se u Koprivnici podići na Florijanskome trgu, jednome od središnjih gradskih trgova.

Odabir

U ponedjeljak je povjerenstvo osnovano da odabere nabolji rad otvorilo “ponude”, a u idući ponedjeljak donijet će odluku.

Predsjednik povjerenstva, koje je kombinacija gradskih dužnosnika i šefova braniteljskih udruga i udruga stradalnika iz Domovinskog rata, Josip je Nakić Alfirević, a članovi su Zoran Gošek, Maja Ištvan Krapinec, Marijan Špoljar, Branko Franceschi, dr. Ivana Mance, Kristina Škoda, Ivan Gal, Ivan Peti, Josipa Franjo i Vesnica Babec.

Tko su autori prijedloga, znat će se tek po okončanju natječaja.

Prvi prijedlog jest brončani spomenik u obliku zvona, a autor predlaže da se smjesti na stranu trga koji gleda na Ulicu Frana Galovića.

“Osnovni koncept ovog rješenja jest zvuk u dvije manifestacije. Zvuk se širi iz svog izvorišta na sve strane i time određuje prostor u kojemu se čuje. No, istodobno zvuk je nešto što prekida, zaustavlja, zove da zastanemo.” - napisao je autor.

Pola iz proračuna

Drugi prijedlog jest čelična, iznutra osvijetljena kupola koja bi visila na žicam i bila smještena na stranu prema Zrinskome trgu.

“Ovaj spomenik je u obliku kupole simboličkog oblika pod kojim se od prapovijesti do starorimskog Panteona, preko onog pariškog, smješta ono što je sveto društvu koje podiže kupolu.” - opisao je autor.

Treći rad, na istoj lokaciji kao i drugi, predviđa zid kružnog tlocrtnog oblika, izveden od zemljane i staklene opeke s reljefom u obliku plamena te bazenčićem s vodom.

“Spomenik simbolizira novi život koji se rađa, dajući čovjeku koji je dosegao višu sferu ideala bezgraničnu slobodu.” - napisao je autor.

Izrada spomenika procijenjena je na 300.000 kuna, od čega polovica ide iz gradskog proračuna

Trebao bi biti podignut do jeseni iduće godine.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar pretorijanac
pretorijanac
13:42 23.11.2013.

Katastrofa od prijedloga, dajte pogledajte malo po hrvatskim gradovima kako treba izgledati spomenik palim braniteljima. Za 300.000 kn branitelji trebaju dobiti puno više od ovakvih amaterskih prijedloga. Možda da ste pozvali braniteljske udruge grada Koprivnice da Vam one daju nekeeke smjernice bilo bi sigurno puno bolje od ovog predloženog .

PI
Pilar
14:38 23.11.2013.

Po ovim slikama, prva solucija mi je najbolja, al to ne mora nista znaciti, uz taj spomenik spomenuli su i da ce ova jednosmjerna ulica desno ( ispred ljekarne ) postati pjesacka zona... da li to ide paralelno sa spomenikom ili vce to biti tko zna kada ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije