Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORIGINALNO

U Lukinom parku kroz zabavu se doznaje kako se može čuti šapat na 30 metara, ili odsvirati Odu radosti u hodu

Luka Veverec
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/6
13.06.2014.
u 16:00

Projekt može obogatiti svaku turističku ponudu, a bit će prepoznat jer su nam važna znanja i inovacije

Na istom principu kao što je u novije vrijeme Zadar posao poznat po Morskim orguljama ili Pozdravu Suncu zahvaljujući mladom zagorskog inženjeru građevinarstva Luki Veverecu iz Oroslavja svoju prepoznatljivost može imati svaki grad, mjesto, park šetnica ili bilo koji drugi otvoreni ili zatvoreni prostor.

Znanost je zabava

Luka je, naime, pod motom ‘...gdje je znanost zabava’ osmislio i izradio projekt ‘Park znanosti’ koji je jedinstven u Hrvatskoj. Osmislio ga je, kaže, kako bi promovirao znanje i znanost na zabavan i interaktivan način. Zabavili smo se i mi, ali i iznenadili sa samo jednim od desetak do sada osmišljenih eksponata u voćnjaku njegove bake – Zvučnim zrcalom. Dok je jedan dio ekipe šaptao u žarište jednog “Zvučnog zrcala” odnosno, laički u jedan obični mali metalni krug, trideset metara dalje drugi dio ekipe čuo je, oslonivši uho u isto takav krug, sve što se šapće kao da govornik stoji pored njega. Riječ je, dakako, o vrlo atraktivnom fizikalnom fenomenu. Zahvaljujući Lukinom projektu tako smo doznali da je šapat moguće čuti na udaljenosti od 30 metara, ali sam projekt nudi mnogo više jer primjerice daje i odgovore na pitanja kako odsvirati Odu radosti u hodu ili je li moguće prošetati Sunčevim sustavom u samo sat vremena. Osim spomenute Glazbene ograde i Zvučnih zrcala Luka je osmislio i druge zanimljive eksponate poput Impulsnog njihala kojim se pokreće ples Newtonovih kuglica, Labirint ogledala gdje se tražite u ogledalu s tisuću odraza, Spiralu adaptacije kojom se zaviri u svoju percepciju, Ljudski sunčani sat kojim se saznaje vrijeme bez pogleda na sat, Diskove inercije gdje kotrljanjem diskova možemo promatrati utrku i upoznati inerciju, Prugasto ogledalo kojim se spaja nespojivo udvoje ili se Periskopom zaviri preko. Svi ti eksponati mogu se postaviti samostalno ili više njih, a prilagođava im se boja ili veličina i svi su osmišljeni s ciljem promocije znanja i znanosti na zabavan i interaktivan način.

Autorski projekt

- Park znanosti je moj autorski projekt koji je zamišljen s ciljem da se javna površina oplemeni interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama. Svaki eksponat pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije. Rad na njemu počeo sam u studenom prošle godine, no nije završen jer će uskoro biti gotovo još pet eksponata, a pripremam i neke koje će biti jako zanimljive školama koje će tako vizualno, pomoću vode, djeci moći primjerice objasniti Pitagorin poučak, a ona će i vizualno moći shvatiti da je to doista tako – kazao nam je Luka Veverec koji priznaje da je puno istraživao, ali i tražio pomoć brojnih prijatelja ističući da ovaj projekt nije samo sto posto hrvatski već i sto posto zagorski jer su i svi prijatelji, profesori fizike, kemije, geografije i matematike te inženjeri fizike, kemije i elektrotehnike Zagorci. Pomagali su mu i Martin Horvat iz Bedekovčini, Vid Kašić iz Hum Luga, Denis Bivol iz Oroslavja, Ivan Bublić iz Krapine. Informacije o projektu mogu se dobiti na www.parkznanosti.com.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije