palčić gore

Biljana Borzan prošetala u vjenčanici za pomoć nedonoščadi

Biljana Borzan
Davor Javorović/Pixsell
12.01.2014.
u 13:55

Oko 2500 djece u Hrvatskoj, pokazuju statistike, rodi se prijevremeno. Humanitarnom akcijom prikuplja se novac za inkubatore i drugu medicinsku opremu

 Eurozastupnica Biljana Borzan ponovno je uskočila u vjenčanicu. No, nije izricala sudbonosno "da", već je sujelovala u VIP modnoj reviji na Sajmu vjenčanja. Riječ je o humanitarnoj akciji "Palčić gore", koju je pokrenuo Klub roditelja nedonoščadi Palčići kako bi se prikupio novac za nabavku inkubatora i dodatne medicinske opreme za tek rođene bebe. Oko 2500 djece u Hrvatskoj, pokazuju statistike, rodi se prijevremeno.

Velik izazov i liječnicima

- Ona su osobito osjetljiva odmah nakon rođenja i u ranom razvoju zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima – pojašnjavaju u priopćenju iz osječkog ureda zastupnice Borzan.

Ističu i kako je B. Borzan aktivna članica Europske fondacije za novorođenčad, u kojoj je okupljeno i 30-ak europarlamentaraca, a cilj joj je jednak pristup zdravstvenim uslugama i kontinuiranoj zdravstvenoj, psihološkoj i financijskoj skrbi za prerano rođenu djecu i njihove obitelji. Krovna je to organizacija koja obuhvaća i “Palčić gore”.

Velike razlike u EU

- Zastupnica Borzan postavila je i pitanje Europskoj komisiji kojim je pozvala na jedinstven europski pristup brizi za novorođenčad. Značajne su razlike između istočnih i zapadnih članica EU. Smrtnost novorođenčadi je skoro dva puta veća u državama koje su ušle u EU 2004., a čak tri puta veća u Bugarskoj i Rumunjskoj nego što je u tzv. starim državama članicama EU. Razlike su značajne i u broju prekida i uzroka prekida trudnoća – navode.

Iako su deklaracijom Vijeća Europe djeca prepoznata kao budućnost Europe te im je zajamčeno pravo na jednak pristup kvalitetnim i prilagođenim zdravstvenim uslugama, upozorila j Borzan, konkretne akcije s europske razine izostaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije