Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aleksandar Petrović

Aco: 'Mirko zaslužuje da se zagrebačka Arena nazove njegovim imenom'

Zagreb: Kadeti Cibone su prvaci Hrvatske, uru?ene su im nagrade
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/27
20.07.2023.
u 11:10

Mirkova je ostavština nemjerljivo velika. Trenerski je predstavljao avangardu, diplomatski se izborio za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Barceloni a bio je i čelni čovjek Univerzijade koja Zagrebu donijela niz novih sportskih objekata, ističe Aco Petrović

"Otišao je čovjek koji je bio institucija". Bila je to jedna od prvih misli Aleksandra Petrovića na vijest o odlasku Mirka Novosela, najvećeg košarkaškog trenera kojeg smo ikad imali što potvrđuje i njegova pripadnost u dvije Kuće slavnih - onoj američkoj u Springfieldu ali i Fibinoj u Madridu. No, po Aci, Mirko je bio puno više od košarkaškog trenera.

- Nemjerljiv je to gubitak iz više razloga jer o Mirku možemo razgovarati na više razina. Jedna je svakako ona što je napravio za jugoslavensku a potom i hrvatsku košarku pa tako i za Cibonu a druga je što je sve činio izvan posla košarkaškog trenera.

GALERIJA U 86. godini preminuo Mirko Novosel

Zagreb: Kadeti Cibone su prvaci Hrvatske, uru?ene su im nagrade
1/20

Krenimo onda od onoga što je predstavljao trenerski.

- On je predstavljao trenersku avangardu. Mirko je formirao reprezentaciju bivše SFRJ koja će ostvariti 12 pobjeda protiv Sovjetskog Saveza. Uveo je u tu reprezentaciju Kićanovića, Dalipagića a potom i Slavnića i srušio sovjetsku barijeru. U Ciboni je 1976. formirao "Mirkov vrtić", doveo je niz mladih igrača koji će biti dio tima koji će za pet godina osvojiti trostruku krunu Prvenstvo i Kup SFRJ te europski Kup kupova. Neki će reći da su za stvoriti veliku momčad potrebna dva olimpijska ciklusa, osam godina, a on je mega momčad stvorio za pet. A sve će kulminirati s Cibonina dva naslova prvaka Europe.

A koji su bili njegovi trenerski postulati?

- U njegovu trenerskom radu najvažniji su bili trenažni intenzitet, da se sve radi u petoj brzini, i konkurencija. On jer radio konkurenciju u svojim momčadi a među igračima je na vrijeme prepoznavao one koji imaju taj pobjednički gen i koji konkurenciju mogu istrpjeti.

VEZANI ČLANCI:

Naglasit će Aco da je Novosel bio i diplomat od formata.

- Vezano uz nastup košarkaša na Olimpijskim igrama u Barceloni, Mirko je napravio ono što drugi ekipni sportovi nisu mogli, ugurao je Hrvatsku u kvalifikacije koje su i osmišljene da bismo mi mogli sudjelovati. Ugurao nas je u kvalifikacije za Barcelonu zahvaljujući prijateljstvu s Daveom Gavittom, tadašnjim šefom američke košarke. Uspio je u tome kada je bilo izglednije da nas nekoliko godina neće biti nigdje a on je u rekordnom roku postigao ono što nitko nije očekivao.

Imao je Novosel i organizacijsku žicu, ne samo u smislu postavljanja igre na košarkaškom parketu.

- Kroz organizaciju Univerzijade, čiji je bio direktor, Mirko je zaslužan što je Zagreb dobio niz sportskih objekata na čemu mu mogu biti zahvalni brojni zagrebački sportaši koji su mogli trenirati i nastupati u boljim uvjetima. Mirko je bio trener, organizator i logističar, bio je sve što je sportu trebalo.

VEZANI ČLANCI:

Na koncu smo se dotaknuli i teme osobnog odnosa Mirka Novosela i Ace Petrovića.

- Ja sam kao igrač bio nestašna figura a on je bio moja očinska figura. On i Zula uvjerili su moje roditelje da bi bilo dobro da prijeđem iz Šibenke u Cibonu a potom se zauzimao za mene, posebice u vrijeme moje bolesti. Tada se doista očinski brinuo za mene u želji da se nakon bolesti vratim u sportski život. Stoga mene za Mirka veže puno veći odnos od standardne relacije igrač - trener.

Očitovalo se to i u tome da je Mirko upravo Acu izabrao za svog trenerskog nasljednika.

- Pri kraju moje igračke karijere bilo je poznato da ću se vrlo brzo preseliti na klupu kraj njega. Naša suradnja te vrste nije trajala dugo jer kada je, u ratnim godinama, Cibona igrala Ligu prvaka u španjolskom egzilu Mirka je predsjednik Tuđman zamolio da preuzme dužnost u Ministarstvu pa sam ja preuzeo Cibonu možda i prerano. No, on je u meni vidio svog prirodnog nasljednika i na tome mu velika hvala.

S obzirom na takvu ostavštinu, Aco ima i prijedlog za gradske oce.

- Mirkova je ostavština nemjerljiva i on zaslužuje da se zagrebačka Arena nazove njegovim imenom.

VIDEO Bjelica otkrio nepoznate detalje o transferu Oršića: 'Stav Southamptona je bio tvrd'

Komentara 2

DM
drazen.muhvic
11:43 20.07.2023.

Zašto tako ne nazvati maksimirski stadion? Koliko se sjećam i on ga je obnavljao. Godinama...

DU
Deleted user
00:29 21.07.2023.

Logično. Ako su Srbi u Beogradu svoje dvije športske dvorane nazvali po Aleksandru Nikoliću i Ranku Žeravici, a treću koju grade nazvati će po Dušanu Dudi Ivkoviću, i Zagreb se na sličan način treba odužiti velikom Mirku Novoselu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije