Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORAN VLAOVIĆ

Bivši vatreni prisjetio se pogotka kojim je postao heroj Hrvatske. Uslijedilo je neugodno iznenađenje

Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/3
15.05.2024.
u 13:24

Razočarani novinskim kritikama za izvedbu protiv Turaka, koja doista nije bila bajna, reprezentativci su se odlučili na silenzio stampa – nisu željeli razgovarati s hrvatskim novinarima

Hrvatska nogometna reprezentacija imala je na svome prvome Europskom prvenstvu, 1996. godine u Engleskoj, nekolicinu velikih junaka. Primjerice, Davora Šuker, čovjeka koji je s dva pogotka nokautirao tadašnjeg europskog prvaka Dansku (3:0) u Sheffieldu, zatim kapetana i karizmatičnoga lidera momčadi Zvonu Bobana, pa bespoštedne stopere Bilića i Štimca, dok je Goran Vlaović na spomenutome turniru jednim briljantnim činom postao dio antologije hrvatskog nogometa.

Vlaović – u to vrijeme centarfor talijanske Padove - 11. lipnja 1996. godine u Nottinghamu na stadionu City Ground pred 22.460 gledatelja, na utakmici s Turskom (1:0) postigao je prvi pogodak za hrvatsku reprezentaciju na velikim natjecanjima. I donio joj prvu pobjedu.

Goran Vlaović, danas 51-godišnjak, uvijek se rado sjeća najvažnijega pogotka svoje karijere. Uoči utakmice Hrvatska – Turska na Euru u Francuskoj 2016. godine, Vlaović je u razgovoru za Večernji list bio rekonstruirao akciju iz koje je postignut pogodak za pobjedu u Nottinghamu.

VIDEO Luka Modrić plakao nakon drame: 'Ovo bi mogao biti kraj'

Kako je izgledala ta utakmica iz vašega kuta? Bili ste na klupi do 77. minute, podsjetili smo tada Vlaovića.

– Nije nam bilo jednostavno s Turcima, dosta smo trpjeli da napravimo šansu. Imali smo samo jednu izrazitu, Šukerovu glavom. Ali, moramo biti svjesni da nam je to bila prva utakmica na velikom turniru, koja usto puno toga determinira. Kada sam ušao u igru, imao sam i ja jednu dobru šansu, ali sam si dao predug for pa me golman uspio spriječiti – kazao je Vlaović.

No, u 86. minuti i famozni turski vratar Rüştü Reçber, tada tek 23-godišnjak iz Fenerbahčea, bio je nemoćan.

– Nakon njihova kornera, Aljoša (Asanović, nap.a.) na sebe je navukao dvojicu turskih igrača, ja sam krenuo prema naprijed, na svoju poziciju, i ostao suočen s njihovom dvojicom igrača. Aljošina lopta bila je fenomenalna, osjetio sam da sam u dobroj situaciji, a i išle su mi na ruku dvije pogreške turskih igrača; najprije onoga na centru (Rahim Zafer, nap.a.), koji me, umjesto da se povlači, doveo u situaciju jedan na jedan i uspori me, išao u rizik, naivno ispao iz igre i omogućio mi da budem u prednosti pred posljednjim igračem obrane Alpayem.

U tom trenutku dogodila se druga katastrofalna procjena turskih obrambenih igrača – Alpay Özalan, tada suigrač našega Mrmića u Bešiktašu, nije se odlučio pokositi hrvatskog igrača s brojem 19 u gol-šansi.

– Alpay je imao tu mogućnost na 30-ak metara od gola. Možda se bio iznenadio mojom odlukom da mu presiječem put, ali teško mu je bilo donijeti tako važnu odluku u djeliću sekunde. Jednostavno, nije imao vremena za razmišljanje, i ispala je to dobra odluka za nas, a njemu je donijela dosta muke – nastavlja Vlaović.

Gorostasni Alpay za Turke u tom je kobnom trenutku postao izdajnik, i nije ga nimalo utješilo što je njegovo viteštvo na utakmici s Hrvatskom dobilo nagradu za fair-play Eura 96.

– Turski su me novinari nebrojeno pitali za tu situaciju, kad god sam igrao protiv njihovih klubova Igrao sam za Valenciju protiv Beşiktaşa u Kupu Uefa, u obje utakmice čuvao me Alpay, i na obje sam postigao pogodak – dodao je Goran Vlaović, koji je u utakmici s Turskom u igru ušao umjesto Alena Bokšića.

Za Hrvatsku su protiv Turske u Nottinghamu nastupili: Ladić, Stanić, Štimac, Jerkan, Bilić, Jarni, Boban (od 60. Soldo), Prosinečki, Asanović, Šuker (od 90. Pavličić), Bokšić (od 77. Vlaović). Naš izbornik na prvome Euru bio je Miroslav Blažević.

Na žalost, koliko god je naciju tog 11. lipnja 1996. oduševila pobjeda nad Turcima, javnost je bila neugodno iznenađena reakcijom reprezentativaca prema hrvatskim medijima: razočarani novinskim kritikama za izvedbu protiv Turaka, koja doista nije bila bajna, reprezentativci su se odlučili na silenzio stampa – nisu željeli razgovarati s hrvatskim novinarima. Istina, prvi znakovi netrpeljivosti prema domaćim izvjestiteljima pojavili su se još za vrijeme priprema za Euro u irskom Nuremoreu, kada je jedan domaći tjednik bio objavio kako – najblaže rečeno – reprezentativci tamo baš nisu živjeli najsportskije.

Junak ove priče Goran Vlaović za hrvatsku reprezentaciju skupio je 52 nastupa i postigao 15 pogodaka između 1992. i 2002. godine. Za Hrvatsku je igrao na SP-ima 1998. i 2002. godine.

GALERIJA Vatreni porazili Armeniju i izborili plasman na Euro 2024.
Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine
1/30

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije