Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kruha i igara

Južnoafrikanci su za SP potrošili rekordne 53 milijarde dolara

Nelson Mandela Bay Stadium
AFP
10.06.2010.
u 15:52

Iako je najsiromašnija zemlja koja je ikada organizirala Svjetsko nogometno prvenstvo, Južnoafrička Republika potrošila je rekordne 53 milijarde dolara za organizaciju najvećeg ovogodišnjeg spektakla.

Njemačka je 2006. potrošila oko 48 milijardi dolara, a Južna Koreja i Japan 2002. 52 milijarde. Iako su dužni kao Grčka, Južnoafrikanci su se i dodatno zadužili, a smatraju da će im se sve to vratiti.

Najviše novca potrošili su na infrastrukturu, 9,1 milijardu dolara za gradnju cesta, 2,3 milijarde za zračne luke, 2 milijarde za željeznički sustav te 1,7 milijardi za stadione. A baš su stadioni najveći kamen spoticanja u raspravama je li se zemlja u kojoj čak 25% stanovnika živi s manje od dolara dnevno trebala toliko zaduživati. Dok će željeznica i autoceste podignuti njihov standard, velebni stadioni sigurno neće.

– Bojim se da će nakon natjecanja ti stadioni zjapiti prazni. Postat će "bijeli slonovi" – rekao je južnoafrički borac za ljudska prava Dennis Brutus.

Činjenica je da se u gradnji stadiona otišlo korak dalje nego što je uistinu bilo potrebno za svjetsku nogometnu smotru. Kako drukčije objasniti činjenicu da je betonski luk iznad stadiona u Durbanu koji simbolizira ujedinjenje nekoć podijeljene države dug 306 i visok 120 metara. Novi stadion u Durbanu stajao je 450 milijuna dolara, a samo taj betonski luk 30 milijuna.

– Možda smo potrošili previše, ali Svjetsko prvenstvo u JAR-u utjecat će pozitivno na cijeli afrički kontinent, baš kao što se to dogodilo kad je Barack Obama izabran za američkog predsjednika. Bliži se veliki trenutak za Afriku! Pa ako zbog toga stadioni nakon SP-a moraju ostati prazni, neka ostanu! – smatra južnoafrički nadbiskup i nobelovac Desmond Tutu.

Komentara 4

EK
ekvator
18:07 10.06.2010.

hebiga

OB
-obrisani-
10:44 12.06.2010.

Baš me zanima jesu li Južnoafrikanci potrošili sve te velike pare radi toga da bi gledali na World Cupu Brazil, Argentinu i Sloveniju ili je razlog u tome jer nema Hrvatske ?

AR
archaeopteryx
10:44 11.06.2010.

ajme 53 milijarde!!!!!!!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije