Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena svlačionice

Kako su se Hrvati snašli u inozemstvu? Perišić je demantirao Engleze, ali nije najbolji

Premier League - Nottingham Forest v Tottenham Hotspur
Foto: David Klein/REUTERS
1/2
30.08.2022.
u 23:37

Analiziramo one koji su barem u jednom trenutku bili A ili U-21 reprezentativci, a koji su promijenili klubove ovoga ljeta. Kako su se snašli? Jesu li zaigrali ili ipak griju klupu? Jesu li zabili, asistirali?

Velik broj hrvatskih renomiranijih nogometnih imena je ovog ljeta promijenilo svoje klubove u kvalitetnim europskim ligama, a vrlo je dobro poznata činjenica kako je prvih nekoliko tjedana u novim sredinama uvijek teško zbog prilagodbe. Zbog toga valja vidjeti što su to točno naši nogometaši, koji su barem u jednom trenutku bili A ili U-21 reprezentativci, napravili u svojim takozvanim novim počecima.

Vlašić dobro krenuo

Daleko je na prvom mjestu, ispred svih imena koje ćete vidjeti, napadač Antonio Mirko Čolak čiji je početak u Rangersima iz Glasgowa toliko dobar da graniči s nevjerojatnim. Podsjetimo, Čolak je došao u redove Rangersa iz grčkog Paoka za odštetu od 2,1 milijuna eura. U svojih prvih devet službenih nastupa za škotsku momčad koju vodi Giovanni van Bronckhorst Čolak je zabio sedam pogodaka i dodao jednu asistenciju. Nije samo stvar brojki i kontinuiteta budući da je Čolak pogotkom protiv PSV-a u uzvratnoj utakmici četvrtog pretkola zabio za plasman u Ligu prvaka te tako svojoj momčadi osigurao prvi nastup u elitnom razredu europskog nogometa nakon 12 godina čekanja. Uz to, zaslužan je i za ogromnu financijsku injekciju koju su Rangersi zavrijedili plasmanom u grupnu fazu.

U kategoriju pozitivnih hrvatskih transfera može se staviti i ime Ivana Perišića, koji je pri hvatanju spremnosti odmah ugrabio i mjesto u početnoj postavi momčadi Antonija Contea. Njegove asistencije bile su ključne u važnim osvajanjima bodova u dosadašnja četiri kola Premier lige; prvo u samoj završnici za 2:2 i bod protiv Chelseaja na Stamford Bridgeu, a zatim i za tri boda u minimalnoj 1:0 pobjedi protiv Wolverhamptona. Također, Ivan je prikazanom količinom trke i spreme na terenu razbio sve one neobjašnjive predrasude o tome da će kao 34-godišnjak biti slabije pripremljen od ostalih igrača.

Pozitivne trenutke su u svojim počecima pokazali i reprezentativci Nikola Vlašić pogotkom u svojem trećem nastupu u dresu Torina (pobjeda protiv Cremonesea 2:1) te Domagoj Vida asistencijom u svojem debiju u dresu AEK-a u dvoboju grčkog prvenstva protiv Lamije (3:0 pobjeda).

Ostatak naših poznatijih nogometnih imena još se uvijek traži u svojim novim sredinama; neki imaju minutažu bez uspješnih rezultata, neki ne mogu doći ni do minuta, a neki nisu ni mogli pokazati što mogu zbog problema s ozljedama. Dva nova hrvatska pojačanja berlinske Herthe, Filip Uremović (došao iz Rubin Kazana) i Ivan Šunjić (došao iz Birminghama) postali su standardni prvotimci u bundesligaškoj momčadi, no nakon prva četiri nastupa njihova momčad još uvijek nije upisala pobjedu, a Uremović je pri tome upisao jedan crveni karton. Minutažu su dobili i Kristijan Bistrović (stigao iz CSKA Moskve) te Marin Pongračić (stigao iz Wolfsburga) koji će ove sezone vrlo vjerojatno biti prvotimci Leccea u Serie A, no sudeći po početnim izvedbama te momčadi (1 bod u 4 utakmice), to neće biti lagana sezona.

Problemi s ozljedama

Ozljede su učinile početne probleme našim bočnim igračima, recentno umirovljenom reprezentativcu Šimi Vrsaljku koji je Atlético zamijenio Olympiacosom te Domagoju Bradariću koji je iz Lillea došao u Salernitanu za pet milijuna eura. S druge strane, u Bundesligi zbog odluka trenera još uvijek svoje prave šanse nisu dobili donedavni HNL prospekti, Bartol Franjić u Wolfsburgu i Hrvoje Smolčić u Eintrachtu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije