Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOFFENHEIM Jesenski prvak klub koji je samo prije dvije sezone bio trećeligaš, iz sela od 3000 ljudi

Na novi stadion stat će 10 sela velikih kao Hoffenheim

15.12.2008.
u 21:05

Sve nam izgleda kao jako lijepi san koji ne prestaje. Tako nam je reprezentativac BiH Sejad Salihović opisao kako njemačko prvoligaško čudo doživljavaju sami čudotvorci, nogometaši TSG 1899 Hoffenheima. Klub koji je još do prije dvije sezone bio trećeligaš, sada je jesenski prvak Njemačke. To je prvorazredna europska nogometna senzacija.

- Nama je i dalje pomalo smiješno to kako nam je krenulo i kako se za nas zanimaju mediji. Odjednom igramo protiv Bayerna u Allianz Areni. Kao da sanjamo - priča Salihović, uz Weissa i Jaisslea jedini koji je igrao u trećoj ligi.

U potrazi za čarobnim receptom posjetili smo taj famozni Hoffenheim, njemačko selo u blizini Mannheima, u regiji Rhein-Neckar. Tražili smo izvor natprirodnih sila, kamen mudrosti, a naišli na “selo moje malo”. Već nakon dolaska u središte mjesta, u kojem živi tek oko 3000 ljudi, (u)gledali smo prvi čin nogometne bajke. U središtu sela su trgovina i pekara te bistro “Memo”, s kebabom i turskim jogurtom.

“Danke, Mannheim!”
Ponad Hoffenheima, na brežuljku, nalazi se stadion sa 6250 sjedaćih mjesta na kojem je nicala legenda. Klub se na tom travnjaku izborio za drugu, pa za prvu ligu, a danas mu je to poligon za trening. Igrači na treninge dolaze u limuzinama, presvlače se u klupskom trenažnom centru koji se nalazi na ulazu u selo, uz benzinsku crpku. Novi stadion gradi se u obližnjem Sinsheimu i na njega će moći stati stanovnici deset takvih sela kao što je Hoffenheim.

Klubu će biti dan na uporabu 24. siječnja (tada je svečano otvaranje), pa je nedjeljna utakmica protiv Schalkea bila posljednja na stadionu Carl Benz u Mannheimu. Nakon što su izborivši remi postali jesenski prvaci, igrači su se svom privremenom domaćinu zahvalili velikim transparentom - “Danke, Mannheim!”.

Stanovnici tog dijela Njemačke zahvalni su pak 68-godišnjem Dietmaru Hoppu, bivšem softverskom tajkunu, tvorcu kompanije SAP, teškom milijardu dolara. Gospodin Hopp počeo je investirati 1990. kada je klub igrao u osmoj ligi. U međuvremenu je sagradio SAP Arenu i odlučio sagraditi novi stadion za svog nogometnog ljubimca. Čak 40 milijuna od ukupnih 60 milijuna eura za Rhein-Neckar Arenu skinuo je sa svog računa.

- Gospodin Hopp je čovjek bez službene funkcije u klubu. Bogat je i želi da njegov novac i druge usreći. Rođen je u tom selu, igrao je za taj klub. Htio je taj projekt provesti s Waldhof Mannheimom, no tada ga nisu htjeli. Kasnije je vidio da pomladak Hoffenheima, igrači do 17 i do 19 godina, igra u prvoj ligi, pa je odlučio sve učiniti da ti dečki ne odlaze, nego da ostanu u svom klubu - objašnjava Tomislav Marić, pomoćni trener.

Još do prije sezonu i pol Marić je bio igrač kluba, a onda mu je trener Ralf Rangnick predložio da prestane igrati i postane njegov suradnik. Bio je to pun pogodak, baš kao i dovođenje Rangnicka u klub.

Njemačka Chelsea
- Kad smo počeli pobjeđivati u drugoj ligi, a i kasnije, ogovarali su nas da smo njemačka Chelsea, da je tajna u tajkunskom novcu. No, klub ima proračun od 22 milijuna eura, što je osrednji bundesligaški proračun. Sada nas poštuju jer igramo lijepo i učinkovito s igračima koji nikad nisu igrali u prvoj ligi. Tajna je u načinu rada, u izboru trenera i igrača. Tajna je i u pristupu. Napadačka smo momčad, postigli smo najviše pogodaka, no nije važno s koliko napadača igrate, nego koliko igrača nastoji oduzeti loptu - kaže Marić.

Bajka o Hoffenheimu traje i svi koji su u njoj dobili uloge iznimno u tomu uživaju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije