Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAŽEN PETROVIĆ

Najkontroverznija utakmica u povijesti Jugoslavije: 'Neću igrati i svoju medalju ne dam nikome'

Monografija Dražen Petrović
10.04.2023.
u 11:02

Najbolji hrvatski košarkaš svih vremena jasno je poručio kako nema namjeru otići na ponovljenu utakmicu u Novi Sad

Na jučerašnji dan 1983. godine odigrana je najkontroverznija utakmica u povijesti sporta na području bivše Jugoslavije. Bila je to majstorica doigravanja košarkaškog prvenstva u kojoj je Dražen Petrović nakon navodnog prekršaja nad Sabitom Hadžićem u posljednjoj sekundi pogodio oba slobodna bacanja i poraz od Šibenika 81:82 pretvorio u pobjedu nad Bosnom 83:82 .

No, ono što tu utakmicu smatra najkontroverznijom u povijesti jugoslavenske košarke dogodilo se sekundu prije nego što je sudac Ilija Matijević dosudio prekršaj Sabitu Hadžiću nad Draženom. Posljednja sekunda te utakmice i koševi Dražena Petrovića bili su uvod u neviđenu sportsku dramu koja je uzdrmala temelje bivše Jugoslavije jer je izašla iz okvira sporta i postala prvorazredni politički problem.

Pobjedom protiv moćne Bosne, košarkaši tada 'malog' Šibenika donijeli su svom gradu prvi naslov državnog prvaka u njegovoj povijesti. Noć nakon utakmice prošla je u neviđenom slavlju, no sljedeće jutro donijelo je razočaranje. Košarkaški savez Jugoslavije poništio je utakmicu, Šibenka je dekretom političkog vrha ostala bez naslova prvaka, a čelnici KSJ donijeli su odluku o otkazivanju utakmice i igranju nove na neutralnom terenu u Novom Sadu

Osim toga, sudac Ilija Matijević doživotno je izbačen iz košarke, a Košarkaški savez Jugoslavije suspendirao je dvoranu na Baldekinu. Bio je to prvi i dosad jedini put u povijesti da je jedna momčad dobila medalje, dobila pehar, a onda preko noći izgubila sve. Šibenik je u finalu imao prednost domaćeg terena jer je u prvenstvu bio ispred Bosne. Prvu utakmicu u Šibeniku dobili su 'narančasti' 103:98, drugu u Sarajevu 'studenti' 96:84.

Zlatne medalje prvacima dodijelio je Vasil Tupurkovski, predsjednik Košarkaškog saveza, a trofej je podigao kapetan Šibenke Željko Marelja. Slavlje se preselilo u grad, a nekoliko tisuća Šibenčana došlo je pozdraviti prvake ispred Gradske skupštine. Šibenčani su kao prvaci otišli na spavanje, a još su bili mamurni kada ih je probudila šokantna vijest. Nova utakmica trebala se odigrati u Novom Sadu.

Dražen Petrović je tada još kao 18-godišnjak odlučio. 

- Ako želiš, ti igraj. Ja ne želim i ne dam svoju medalju nikome – rekao je košarkaški Mozart, a s tom su se odlukom složili i ostali Šibenčani.

Pošto Šibenka nije doputovala u Novi Sad, KK Bosna je postala košarkaški prvak danas nepostojeće države.

Komentara 16

OL
olujasviholuja
11:43 10.04.2023.

Vrh kpj krojio je pobjednika ne samo u koršarci već i u nogmetu na štetu hrvatsih klubava

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
11:51 10.04.2023.

Da to.je bila SFRJ !

PE
Pentagon
14:59 10.04.2023.

Još jedan razlog zašto je dobro da nismo više dio te tvorevine! Samo RH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije