Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anđa Jelavić

Najtrofejnija košarkašica Hrvatske: 'Stanje nije najbolje. Naša liga postala je izuzetno slaba'

Ivani?-Grad: Trenerice ženske košarkaške reprezentacije An?a Jelavi? i Vedrana Grgin
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
18.12.2023.
u 07:00

Klubovi posežu za inozemnim pojačanjima koja kroz našu ligu popravljaju svoju statistiku i odlaze dalje, a naše igračice stagniraju i od toga nemaju nikakvu korist – rekla je Anđa Jelavić

Čak i površni pratitelji košarke znaju tko je Anđa Jelavić. Najtrofejnija košarkašice Hrvatske od njezine samostalnosti igala je za mnoge klubove u Hrvatskoj, Rusiji, Turskoj i Poljskoj, osvojivši s njima osam naslova državnih prvakinja i brojne druge trofeje. Za hrvatsku reprezentaciju, u kojoj je godinama bila i kapetanica ekipe, nastupala je od 2001. do 2013., uključujući i nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Nakon završetka igračke karijere Anđa je 2016. u Šibeniku otvorila školu košarke za djevojčice pod nazivom “Akademija Anđa Jelavić”.

– Nakon više od 20 godina profesionalnog igranja košarke bilo je vrijeme završiti tu priču i okrenuti jednu novu životnu stranicu. Košarka mi je u životu dala mnogo pa je i neki logičan slijed bio da i ja njoj nešto vratim. U prvom planu bilo mi je da se posvetim svojoj obitelji, a onda su uslijedila i razmišljanja čime se baviti u budućnosti. Završila sam na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stručni studij za izobrazbu trenera, nakon čega su mi počele pristizati i prve ponude za posao. Uz domaće klubove ponuda sam imala i iz inozemstva, ali sam odlučila ostati kod kuće i pokrenuti svoju košarkašku akademiju – kaže Anđa Jelavić. Anđa Jelavić trenerica je koja, prema vlastitoj tvrdnji, rezultate ne stavlja u prvi plan kada je rad s djecom u pitanju.

GALERIJA Hrvatski košarkaši uvjerljivo svladali Irsku 89-42: Idući je Luksemburg

Ivani?-Grad: Trenerice ženske košarkaške reprezentacije An?a Jelavi? i Vedrana Grgin
1/8

– Naš stav je da rezultati u mlađim dobnim kategorijama nisu prioritet. Važno je da djeca postupno i bez puno pritiska koje nosi današnje vrijeme usvajaju znanja primjerena za svoj uzrast. Nije slučajnost da se utakmice u nekim državama za mlađe dobne kategorije igraju bez vođenja rezultata. Baza nam je mala i djeca zbog pritiska i nedobivanja prilike prebrzo odustaju od bavljenja sportom što definitivno moramo promijeniti. Iako smo u prošloj godini osvojili dvije medalje u mlađim uzrastima (prvakinje Dalmacije i viceprvakinje Hrvatske za 2012. godište i mlađe), ponosni smo na činjenicu da smo jedina ekipa u kojoj su sve igračice igrale i dobile priliku. Naravno, te medalje ne potpisujem samo ja već i naša trenerica Tihana Jurić i naše djevojčice koje su marljivo trenirale. Još jednom treba istaći da mi djeci ne stvaramo nikakav rezultatski imperativ, već je naša želja da uživaju igrajući košarku. Što naša najtrofejnija košarkašica misli o trenutačnom stanju hrvatske ženske košarke...

VEZANI ČLANCI:

– Iz svog osobnog iskustva, s dugogodišnjim igranjem u inozemstvu, mogu reći da stanje baš nije najbolje. Naša liga postala je izuzetno slaba i iz godine u godinu u njoj igraju sve mlađe i mlađe igračice što nije dobro. Klubovi posežu za inozemnim pojačanjima koja kroz našu ligu popravljaju svoju statistiku i odlaze dalje, a naše igračice stagniraju i od toga nemaju nikakvu korist – zaključila je Anđa Jelavić.

VIDEO Bivši NBA igrač Gordan Giriček o teškom periodu u svojoj karijeri: 'Sjeo sam na kauč i plakao'

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
14:52 18.12.2023.

Ona bje dobra igračica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije