ždrijeb u 18 sati

Nikad jači Euro: Uefa uložila 500 milijuna eura

Olga Freimut
02.12.2011.
u 08:02

– Već vam sad mogu reći da će ovaj EP oboriti niz rekorda! – otkriva direktor EP-a za Ukrajinu.

U petak nešto prije 19 sati znat ćemo s kim će Hrvatska biti u skupini u završnici EP-a 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj. Ceremonija ždrijeba održat će se u 18 sati u Kijevu, u Nacionalnoj palači umjetnosti (velika, preuređena dvorana, pomalo asocira na zagrebačku KD Vatroslava Lisinskog) i trajat će 54 minute. Tada ćemo doznati i gdje će Hrvatska igrati utakmice u skupini, hoće li to biti u Ukrajini ili u Poljskoj.

Posljednji put 16 momčadi


Na ovom, 14. EP-u (posljednjem sa 16 zemalja sudionica, na EP-u 2016. bit će čak 24 reprezentacije), od 8. lipnja do 1. srpnja, odigrat će se 31 utakmica – 16 u Ukrajini, 15 u Poljskoj. Otvaranje će biti u Varšavi (8. lipnja, 18 sati), finale u Kijevu (1. srpnja, 20.45 sati). Uoči ždrijeba ugostio nas je jedan od najvažnijih ljudi natjecanja, direktor EP-a za Ukrajinu Markijan Lubkivskij i otkrio nam je fascinantan podatak:

– Ovo će biti najjače europsko prvenstvo dosad! Od 16 zemalja sudionica, naime, čak ih je 15 na prvih 15 mjesta Uefine ljestvice! Poljska je 28. – rekao je Lubkivskij, dodavši da je Kijev spreman za ždrijeb, ali neke tajne nije želio otkriti.

Primjerice, tko je taj svjetski poznati gost iz inozemstva koji će nastupiti u zabavnom dijelu programa, kao ni tko će predstaviti novu loptu, posebno napravljenu za EP. Pokušali smo pogađati: Sergej Bubka, ili možda netko od braće Kličko, Vitalij ili Vladimir? Nije išlo...

– No, već sad vam mogu reći da će ovaj EP oboriti niz rekorda! Rekordan je, naime, iznos koji je Uefa uložila u organizaciju tog natjecanja, riječ je o čak 500 milijuna eura investiranih u Ukrajinu i Poljsku! Taj novac nema veze s gradnjom stadiona ili hotela, nego je namijenjen, primjerice, za organizaciju volonterske službe, za prenamjenu nekih zona na stadionu, za sve moguće servisne službe koje zahtijeva takvo natjecanje – rekao je Lubkivskij i nastavio:

– Prvi put u povijesti EP-a koristit ćemo usluge čak 6000 Uefinih volontera, po 3000 u Ukrajini i Poljskoj. A za tih 6000 mjesta dobili smo čak 24.000 zahtjeva iz 142 zemlje, dakle tek je svaki četvrti zainteresirani i dobio taj posao.

U organizaciji 700 ljudi

– U Organizacijskom odboru Eura u Kijevu zasad radi ukupno 127 ljudi, prosjek je 31 godina, a imamo 43 posto žena i 57 posto muškaraca. A kad počne EP, u Organizacijskom će odboru, u tri zemlje – Ukrajini, Poljskoj i Švicarskoj, gdje je sjedište Uefe – raditi ukupno 700 ljudi! Po 250 u Ukrajini i Poljskoj te 200 u Švicarskoj. Za usporedbu, u Austriji i Švicarskoj bilo ih je ukupno 430, što dostatno govori koliko je zahtjevnija organizacija ovoga natjecanja, nego onoga prije četiri godine – rekao nam je Lubkivskij,

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije