Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILIJUNI SU U IGRI

Sada kada znamo svjetskog prvaka, koja su zanimljiva pitanja i borbe sezone ostale u F1?

Japanese Grand Prix - Race - Suzuka
XPB/PRESS ASSOCIATION
09.10.2022.
u 18:47

Svako mjesto za koje se uspijete izboriti na ljestvici konstruktorskog poretka iznad suparnika je užasno važno jer sa sobom nosi i desetke milijuna eura više za momčad nego mjesto ispod. Zbog toga je važna borba Ferrarija i Mercedesa za drugo, Alpinea i McLarena za četvrto, te Alfa Romea, Aston Martina, Haasa i AlphaTaurija za šesto mjesto u poretku konstruktora

Vozač Red Bulla Max Verstappen je četiri utrke prije kraja F1 sezone osigurao naslov svjetskog prvaka za 2022. godinu i tako obranio naslov iz 2021. godine. Otišao je na nedostižnih 114 bodova prednosti ispred svojih rivala te time zaključio najvažnije pitanje sezone. 

Međutim, to sada definitivno ne znači da je sve ono zanimljivo u sezoni Formule 1 završeno. Još je puno zanimljivih bitki i neodgovorenih pitanja ostalo u završetku ove sezone, i to bitki i pitanja koja puno znače i predstavljaju u ovom sportu.

Idemo vidjeti koje nas uzbudljive priče, bitke i raspleti očekuju uoči posljednje četiri utrke sezone u SAD-u (COTA), Meksiku (Mexico City), Brazilu (Interlagos) i u Abu Dhabiju (Yas Marina).

Borba Ferrarija i Mercedesa za drugo mjesto 

04.09.2022, Circuit Park Zandvoort, Zandvoort, FORMULA 1 HEINEKEN DUTCH GRAND PRIX 2022 , im Bild Carlos Sainz Jr. (ESP), Scuderia Ferrari, Lewis Hamilton (GBR), Mercedes-AMG Petronas Formula One Team. Foto ? nordphoto GmbH / Bratic Photo: nordphoto GmbH / Bratic/NORDPHOTO
Foto: Hasan Bratic

Red Bull je već previše pobjegao drugoplasiranom Ferrariju, na 165 bodova prednosti, ali svako mjesto za koje se uspijete izboriti na ljestvici konstruktorskog poretka iznad suparnika je užasno važno jer sa sobom nosi i desetke milijuna eura više za momčad nego mjesto ispod. Zbog toga je važna borba Ferrarija i Mercedesa za drugo mjesto u konstruktorskom poretku bez obzira na to što nije borba za naslov.

Talijanska momčad će morati dobro zasukati rukave ako to drugo mjesto želi sačuvati jer Mercedes tu prednost od 67 bodova itekako može stići u četiri utrke.

Tko će biti najbolji poslije 'velike trojke'? Alpine ili McLaren

#4 Lando Norris (GBR, McLaren F1 Team), #14 Fernando Alonso (ESP, BWT Alpine F1 Team), F1 Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on July 24, 2022 in Le Castellet, France. (Photo by HIGH TWO) Photo: HOCH ZWEI/DPA
Foto: HOCH ZWEI/DPA

Već se nakon prve tri-četiri utrke znalo da će se velika borba tijekom sezone za četvrto mjesto u konstruktorskom poretku voditi između francuskog Alpinea i britanskog McLarena, i ta borba i dalje traje.

Borba za četvrto mjesto u poretku se u F1 krugovima smatra vrlo važnom jer je brendirana kao borba za naslov "best of the rest" momčadi, odnosno najbolje momčadi izvan 'velike trojke' (Red Bull, Ferrari, Mercedes).

Konstantno su se ove dvije momčadi tijekom sezone izmjenjivale na tom četrvtom mjestu, a u ovom trenutku, uoči posljednje četiri utrke sezone, Alpine ima prednost od 12 bodova. 

Četvrto mjesto bi za Alpine bilo od velikog značaja jel ono bi bilo pokazatelj da njihov dugogodišnji plan napretka funkcionira.

Čak četiri momčadi love šesto mjesto u konstruktorskom poretku

Sebastian Vettel (GER) Aston Martin F1 Team AMR22. Japanese Grand Prix, Sunday 9th October 2022. Suzuka, Japan. Photo: James Moy/PRESS ASSOCIATION
Foto: James Moy/PRESS ASSOCIATION

Alfa Romeo već dugo drži šesto mjesto u konstruktorskom poretku, ali sudeći po njihovoj formi, a i formi momčadi oko njih, mogli bi i ostati bez tog šestog mjesta. Čak tri momčadi će se s Alfom (52 boda) do kraja sezone natjecati za tu poziciju; Aston Martin (45 bodova), te Haas i AlphaTauri (po 34 boda).

Čini se da je u ovom trenutku u najboljoj poziciji Aston Martin jer su u posljednjih sedam utrka osvojili 23 boda, daleko više od bilo koje momčadi od ovih s kojima se natječu za šesto mjesto. AlphaTauri je u tom razdoblju osvojio 7 bodova, Alfa Romeo tek jedan bod, a Haas niti jedan. Posebice je u formi Sebastian Vettel koji je u posljednje dvije utrke bio osmi pa šesti i tako je u samo dvije utrke osvojio više bodova nego tri konkurentne momčadi zajedno u proteklih sedam.

Bitke ispod Verstappena

(L to R): Charles Leclerc (MON) Ferrari and Sergio Perez (MEX) Red Bull Racing in the post race FIA Press Conference. 02.10.2022. Formula 1 World Championship, Rd 17, Singapore Grand Prix, Marina Bay Street Circuit, Singapore, Race Day. Photo credit should read: XPB/Press Association Images. Photo: XPB/PRESS ASSOCIATION
Foto: Carl Bingham

Dok je Max Verstappen kao prvak otišao na nedostižnih 114 bodova od svojeg prvog pratitelja, momčadskog kolege Sergija Pereza, ispod Pereza je za samo jedan bod Charles LeClerc. Budući da Perez i LeClerc imaju oko 50 bodova više od idućih najboljih vozača u poretku, vjerojatno će njih dvojica voditi bitku za drugo mjesto do kraja sezone.

Ispod njih slijedi prava mala gužva i vrlo vjerojatno napeta borba za četvrto mjesto. George Russell (207), Carlos Sainz (202) i Lewis Hamilton (180) su nagurani u 27 bodova i svaki od njih bi s dva-tri plasmana na podij do kraja sezone mogao doći do četvrtog mjesta u ukupnom poretku.

Ostala su dva slobodna mjesta u F1 za 2023. Koji vozači će ih zgrabiti?

Daniel Ricciardo (AUS) McLaren on the grid. 09.10.2022. Formula 1 World Championship, Rd 18, Japanese Grand Prix, Suzuka, Japan, Race Day. Photo credit should read: XPB/Press Association Images. Photo: XPB/PRESS ASSOCIATION
Foto: XPB/PRESS ASSOCIATION

Puno toga se raščistilo uoči utrke u Japanu ovog vikenda što se tiče vozača za 2023. godinu. Kao što se već i nagađalo, Pierre Gasly pridružit će se svojem sunarodnjaku, ali i neprijatelju Estebanu Oconu u Alpineu i tako upotpuniti prazno mjesto koje je Fernando Alonso ostavio odlaskom u Aston Martin. Iako se nagađalo da će svoju priliku dobiti u Williamsu gdje je osvojio bodove u svojem iznenadnom debiju u Monzi ove godine, Nizozemac Nick de Vries zamijenit će Gaslyja u AlphaTauriju, 'mlađem bratu' Red Bulla.

Kako sada stvari stoje, dva mjesta od 20 su još ostala upražnjena za iduću sezonu. Zasad nema naznaka da će Haas ponuditi novi ugovor Micku Schumacheru, koji je u protekle dvije sezone obarao rekorde po sudarima i materijalnoj šteti koju je 'priuštio' svojoj momčadi. Tri imena koja se spominju kao potencijalne Schumacherove zamjene su Daniel Ricciardo koji je ostao bez mjesta u McLarenu dolaskom Oscara Piastrija, Nico Hulkenberg koji je proteklih sezona odradio nekoliko utrka kao zamjenski vozač Aston Martina (odnosno Racing Pointa) te Antonio Giovinazzi koji je od 2019. do 2021. nastupao za Alfa Romeo, a ove sezone je rezervni vozač Ferrarija.

Drugo mjesto koje je upražnjeno je ono u Williamsu jer Nicholas Latifi nakon vrlo loše sezone ostaje bez mjesta u Formuli 1. Umjesto Nicka de Vriesa, koji je bio predstavljen kao glavni kandidat prije nego što je potvrđeno da ide u AlphaTauri, na mjesto Williamsovog vozača bi se Alexanderu Albonu trebao pridružiti Amerikanac Logan Sargent.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije