Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OVO IMA POSEBNU TEŽINU

Strani mediji ne mogu se nadiviti vatrenom: Zbog njega to više nije seoski klub

Osijek: Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Slovačka
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
18.03.2022.
u 07:00

"Unatoč tome što je njegov golgeterski talent dostojan kluba koji se redovito natječe u Europi, Hrvat je odlučio osigurati budućnost u Hoffenheimu, dodajući još tri godine svom ugovoru koji je trebao isteći nakon ove sezone", stoji u članku Deutsche Wellea. Nagađa se da Kramarić po novom ugovoru zarađuje čak pet milijuna eura godišnje, a ondje će i završiti karijeru

Hrvatski nogometni reprezentativac, Zagrepčanin Andrej Kramarić (30), prošli tjedan potpisao je novi ugovor s bundesligašem Hoffenheimom. Taj događaj, neobično važan za Andreja i njegov klub, kod nas je možda prošao malo ispod radara, dok su Nijemci u njemu prepoznali nešto više od običnoga potpisivanja ugovora.

Neslužbeno je procurilo da će Andrej Kramarić odsad zarađivati pet milijuna eura godišnje te da je u ugovor uglavljena i stavka po kojoj će Andrej nakon završetka nogometne karijere nastaviti raditi u klubu na nekoj od funkcija u stručnoj hijerarhiji.

Prekinuo je trend

Taj Kramarićev potez u Njemačkoj prepoznat je kao fenomen novije povijesti Hoffenheima. Deutsche Welle objavio je članak pod naslovom "Podcijenjena velika riba u jednom od najmanjih njemačkih ribnjaka", u kojemu se pod povećalo stavlja Kramarićevo produljenje ugovora, kao nešto posve neočekivano za navijače Hoffenheima.

Naime, Kramarić je postupio posve suprotno od dosadašnjih Hoffenheimovih zvijezda, kako kaže njemački novinar, "niskobudžetnih skrivenih dragulja koji će svoju igru ​​podići na višu razinu u Sinsheimu (grad iz kojega je Hoffenheim) prije nego što prijeđu na veće i bolje stvari".

Tako su Brazilci Luiz Gustavo i Roberto Firmino te umirovljeni Francuz Demba Ba otišli iz kluba dok je Hoffenheim stvarao ime. Niklas Süle (sada Bayern), Nadiem Amiri (Genoa) i Joelinton (Newcastle) nedavni su primjeri "seoskog kluba" koji nije uspio zadržati svoje igrače. Jedan čovjek prekinuo je taj trend, naglašava njemački autor, Andrej Kramarić.

11.10.2021., stadion Gradski vrt, Osijek - Kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u Katru, skupina H, 8. kolo, Hrvatska - Slovacka. Andrej Kramaric ,Luka Modric Photo: Luka Stanzl/PIXSELL Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

"Unatoč tome što je njegov golgeterski talent dostojan kluba koji se redovito natječe u Europi, Hrvat je odlučio osigurati budućnost u Hoffenheimu, dodajući još tri godine svom ugovoru koji je trebao isteći nakon ove sezone", stoji u članku Deutsche Wellea. Prenose i Andrejevu izjavu: "Uživao sam u svakom trenutku ovdje i sada se veselim uzbudljivoj budućnosti. Nisam očekivao da ću biti jedan od najboljih napadača u Njemačkoj, a to je moguće samo zato što se ovdje osjećam kao kod kuće."

Vijest o produljenju ugovora izazvala je ovacije navijača Hoffenheima kada je zabljesnula na velikom ekranu u Sinsheimovoj Rhein-Neckar-Areni uoči utakmice s Bayernom. Među najvjernijim navijačima Hoffenheima je i Hrvat iz Busovače Davor Kordić. Javio nam se.

– Bio sam nekada fan Bayerna, a kada sam se prije nekoliko godina doselio u Sinsheim, bavarski div skliznuo je u mojim očima na poziciju broj dva, a Hoffenheim se popeo na tron. Samo zbog Krame, našega kralja lavova – kazao nam je vozač autobusa Kordić te nastavio:

– Kada je objavljeno da je Kramarić produljio ugovor do 2025. godine, sunce me obasjalo, a i domaći ljudi su oduševljeni jer su ga zavoljeli. Uživamo u njegovoj lucidnosti u šesnaestercu.

Kordić je običan navijač s tribine, nenametljiv i nepretenciozan. Kaže da Kramarića poznaje samo s travnjaka, prati ga na Instagramu s još 337 tisuća ljudi te da bi ga volio upoznati.

Spomenuti njemački autor pak naglašava kako je "biti zadovoljan kao velika riba u malom ribnjaku rijetkost u današnjem nogometnom svijetu". Kramarić je govorio kako nema prigovora ako njegova karijera završi u Hoffenheimu unatoč glasinama koje ga povezuju s nekima od najvećih europskih klubova.

Bilo je upozoravajućih priča koje bi Hrvat trebao poslušati, a među njima i ona Sebastiana Rudyja, koji je zbog odlaska iz Hoffenheima požalio. Taj je nogometaš proveo sedam godina u Hoffenheimu, pa je po "srebrninu" otišao u Bayern (jedna sezona), a potom u Schalke, koji mu je postao noćna mora, pa se 2021. godine trajno vratio u Hoffenheim.

Soldo je nedostižan

Kramarićevo ime neraskidivo je povezano s Hoffenheimovim. On je najbolji klupski strijelac svih vremena u klubu (101 pogodak, 44 asistencije u 211 nastupa), a u dva je navrata, u sezonama 2018./2019. i 2020./2021., postigao više od 20 pogodaka. Najprije 22, potom 25.

– Zabiti 20 golova u ligi jakoj kao Bundesliga nešto je što bih, naravno, volio ponoviti. Ali svjestan sam koliko će to biti teško. Nisam ni Messi, ni Lewandowski, ni Cristiano Ronaldo – kazao je Kramarić, koji je u ovoj sezoni postigao šest pogodaka.

U kontekstu produljenja ugovora, Kramarić će se uskoro neizbježno naći među desetoricom Hrvata s najviše prvenstvenih nastupa u ligama tzv. petice. Andrej je za sada na brojci 199 (184 za Hoffenheim, 15 za Leicester City), jednako kao i Zvonimir Boban (Bari, Milan, Celta).

Također, nastavi li ovim tempom, bez ozljeda, Kramarić će se uspeti na listi Hrvata s najviše nastupa u Bundesligi. Tu je vodeći i nedostižan Zvonimir Soldo s 301 nastupom za Stuttgart, slijede Šimunić s 271, R. Kovač s 247, N. Kovač s 241 i Olić s 238 nastupa u njemačkim klubovima. Andrej je već neko vrijeme najbolji hrvatski strijelac u Bundesligi s 86 pogodaka. 

Najviše nastupa u tzv. petici

  • Ivan Rakitić  476 (3)
  • Luka Modrić  414 (2)
  • Ivan Perišić 332 (4)
  • Zvonimir Soldo 301 (1)
  • Davor Šuker  297 (5)
  • Josip Šimunić  271 (3)
  • Milan Badelj  271 (4)
  • Mario Mandžukić  266 (5)
  • Robert Kovač  265 (5)
  • Mateo Kovačić 263 (3)
  • NAPOMENA: Uz broj nastupa naveden je i broj klubova u kojima su igrali u ligama petice

Komentara 10

Avatar verum
verum
09:44 18.03.2022.

u Sinsheimu (grad iz kojega je Hoffenheim)-- dasovicu,blage veze nemas. TSG 1899 Hoffenheim je nogometni klub iz sela hoffenheim (3266 ljudi) koje se nalazi pokraj gradica sinsheim (35000 ljudi). novi stadion (30000 gledatelja) je iz prostornih razloga napravljen u gradudu sinsheimu koji je svega 2-3 km udaljen od sela hoffenheim. klub je u privatnom vlasnistvu njemackog oligarha hopp-a.

DU
Deleted user
07:27 18.03.2022.

Bravo Krma, nogometni genij.

TI
tico123
19:01 18.03.2022.

bitno da ga je mamić istjerao iz dinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije