Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.10.2022. u 18:29
Bila je to poprilično kaotična utakmica; u prvih 10 minuta i jedna i druga momčad zabila su gol iz loba, Marko Livaja je dva puta pucao s 11 metara, jednom zabio, jednom se osramotio, a Korca je dobio crveni karton

U zaostalom dvoboju 4. kola HNL nogometaši Hajduka na Poljudu su pobijedili Goricu 3-1 (1-1) uz dva pogotka prvog strijelca lige Marka Livaje koji je time došao do deset ligaških golova.

Prvi pogodak Livaja je zabio u 2. minuti, a potom iz jedanaesterca u 59. za tadašnjih 2-1. Splitsku pobjedu je potvrdio Chidozie Awaziem u 72. minuti, dok je jedini strijelac za goste bio Tyrese Francois u 9. minuti.

26.10.2022., stadion Poljud, Split - SuperSport HNL, 4. kolo, HNK Hajduk - HNK Gorica. Chidozie Awaziem Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Hajduk je imao savršeno otvaranje utakmice. Poveo je već u 2. minuti, ali mnogo toga je u svemu napravio gostujući igrač Jovičić koji je grubo pogriješio, a poklon je iskoristio najbolji prvoligaški strijelac Marko Livaja koji je zabio za 1-0.

No, Splićani nisu ostali dužni te su darovima uzvratili suparniku. Splitska obrana u 9. minuti je zbunjeno reagirala u više navrata, a brzi Francois je sve pratio, iskoristio pogreške i lijepo završio akciju za 1-1.

U ostatku prvog poluvremena Hajduk je imao prividnu inicijativu. Više je držao loptu u svojim nogama, pokušavao napadati i prijetiti, no sve je to više izgledalo na mučenje nego li na pravu dominaciju.

Na startu drugog poluvremena Stipe Biuk se našao u dvije prilike, no oba puta je jednako tako daleko ostao od pogotka za 2-1. Hajduk je ipak poveo u 59. minuti te je opet strijelac bio Livaja, ovaj put s 11 metara. Svemu je prethodilo igranje rukom Jovičića. Livaja je prevario Banića koji je imao loptu na rukama, s tim da je 15. listopada, tada u Velikoj Gorici, golman Gorice obranio jedanaesterac najboljem strijelcu Hajduka i HNL-a.

26.10.2022., stadion Poljud, Split - SuperSport HNL, 4. kolo, HNK Hajduk - HNK Gorica. Emir Sahiti Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Drugi pogodak i novo vodstvo napokon je opustilo igrače Hajduka koji su do kraja ogleda na pravi način dominirali i stvorili niz dobrih prilika. Ubrzo nakon 2-1 Krovinović je žestoko pogodio gredu udarcem s više od 20 metara, ali je u 72. minuti, nakon kornera, Awaziem bio najviši u skoku te je glavom pogodio za 3-1.

Livaja je u 91. minuti mogao zabiti i svoj treći pogodak na susretu. Dosuđen je novi jedanaesterac za Hajduk, ali je hrvatski reprezentativac 'panenkom' prebacio gostujuća vrata.

26.10.2022., stadion Poljud, Split - SuperSport HNL, 4. kolo, HNK Hajduk - HNK Gorica. Marko Livaja Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Samu završnicu gosti su odigrali s desetoricom jer je u 85. minuti, zbog igranja rukom, crveni karton dobio Korca.

Uz utakmicu više Hajduk je došao vodećem Dinamu na pet bodova minusa. Gorica je upisala jubilarni deseti poraz. Ostala je posljednja i ima šest bodova manje od pretposljednje Rijeke.

Od zaostalih utakmica ostala je još tek jedna, ona u Puli između Istre 1961 i Dinama (12. kolo).

HNL, zaostala utakmica 4. kola:

Hajduk - Gorica 3-1 (Livaja 2, 59-11m, Awaziem 72 / Francois 9)

Standings provided by Sofascore

Hajduk
Livaja 2', 59' (11m), Awaziem 72'
3-1
Gorica
Francois 9'
HNL, 16:30, POLJUD
Kraj
KRAJ (Kraj)

Kraj utakmice na Poljudu! Hajduk je potpuno zasluženo svladao Goricu 3:1 zbog boljeg drugog poluvremena, a mora se i naglasiti da je sudac Fran Jović sve tri ključne odluke (dva kaznena udarca za Hajduk i crveni karton za Goricu) donio točno, po pravilima nogometne igre.

SRAMOTA ZA LIVAJU

Marko Livaja se sad poprilično osramitio, ali je ipak uspio dobiti pljesak poljudske publike. U prvoj minuti sudačke nadoknade je probao 'Panenkom' matirati Banića, ali je lobom promašio cijeli gol Gorice i tako ostao bez hat-tricka. Ovo mu je treći promašeni kazneni udarac u karijeri.

JOŠ JEDAN PENAL

Još jedan kazneni udarac za Hajduk. Merveill Ndockyt je sapleo Melnjaka s leđa u kaznenom prostoru i Jović je bez zadrške pokazao na bijelu točku. Nije tu bilo nikakve dvojbe, u situaciji je sve bilo jasno u 90. minuti.

87'

U redovima Hajduka Krolo je ušao umjesto Krovinovića, a kod Gorice je Kapulica ušao u igru umjesto Pršira.

Crveni karton
CRVENI KARTON ZA GORICU (Crveni karton )

Čolina je sad presjekao jednu loptu Gorice u nezgodnoj situaciji kad je Banić već istrčao s vrata, ali njegov pokušaj iskosa u prazan gol blokirao je Korca požrtvovnim startom. Čolina je tražio igranje rukom nakon tog Korcinog bloka, a Fran Jović je nakon pregleda VAR snimke po pravilniku uručio Korci direktan crveni karton u 85. minuti zbog branjenja praznog gola rukom.

82'

Kod Hajduka je u igru umjesto Josipa Vukovića ušao Jani Atanasov.

79'

Kod Hajduka je Čolina ušao u igru umjesto Sahitija, a kod Gorice su Ndockyt i Juladržija zamijenili Fruka i Suka.

76'

Još je jednom zapucao Livaja, i to s ruba kaznenog prostora, ali hvata tu loptu Banić.

Gol
AWAZIEM OPET ZABIO (Gol)

GOOOOOOOOOOL! 3:1 za Hajduk! Domaćin je znatno bolje ušao u drugo poluvrijeme i to se vidi na rezultatu. Hajduk je kontinuirano napadao Goricu, pogotovo nakon pogotka za 2:1 i to se isplatilo trećim pogotkom. Krovinović je ubacio iz kuta, a opet je najbolji u skoku nigerijski stoper Chidozie Awaziem za svoj već četvrti pogodak ove sezone.

70'

Krovinović se opet našao u šansi, a ova je bila znatno izglednija od one prethodne iz 65. minute. Livaja je sjajno uposlio Hajdukovog veznjaka iza leđa Goričine obrane. Krovinović je pokušao lobati Banića, ali je on to sjajnim istrčavanjem spriječio.

65'

Kako je sada Filip Krovinović bio blizu spektakularnog pogotka! Hajdukov veznjak je s nekih 26-27 metara neočekivano snažno opalio ljevicom, a ona je završila na gredi gola Gorice. Hajduk je razigran nakon postignutog pogotka za 2:1.

62'

Opet Marko Livaja prijeti. Finu opasnu loptu je s lijeve strane uputio Melnjak, nju je snažno s nekih 12 metara u srcu kaznenog prostora zahvatio Livaja, i to silovito, no ista je otišla preko Banićevog gola.

61'

Opet je Livaja bio opasan po Goricu, lijepo je prošao Jovičića na desnoj strani i oštro ubacio, ali Banić je taj centaršut boksao. U redovima Gorice su nakon te akcije Vojtko i Wague ušli umjesto Keite i Raspopovića.

Gol
LIVAJA PRECIZAN S 11m (Gol)

GOOOOOOOOOL! 2:1 za Hajduk! Deseti pogodak Marka Livaje ove sezone došao je s bijele točke u 59. minuti, Banić ga nije uspio spriječiti kao što je to uspio napraviti u Gorici prije desetak dana, iako je odabrao dobru stranu.

56'

KAZNENI UDARAC ZA HAJDUK! Desni bek Gorice Momčilo Raspopović je vrlo nesretno u svojem kaznenom prostoru dirao loptu rukom, a u istoj akciji je Jovičić srušio Melnjaka. Fran Jović prvo nije ništa signalizirao, ali ga je VAR sudac Ante Čuljak pozvao da pogleda snimku, nakon koje je Jović pokazao na bijelu točku i dao Jovičiću žuti karton. Potpuno zasluženo, Gorica je napravila dva prekršaja za kazneni udarac u istoj sekundi.

55'

Fenomenalna reakcija Cheika Keite koji je spasio loptu prije nego što je ona došla do Emira Sahitija koji je bio dva metra od Banićevog gola i centaršut je išao na njega.

53'

Bivši igrač Hajduka Jurica Pršir je nakon finog prodora pokušao s nekih 20-ak metara, taj udarac je otišao malo iznad Sentićevog gola.

52'

Odlučio se Livaja za lukavu kombinaciju, iz slobodnjaka je na lijevoj strani uposlio Biuka koji je sam kao duh, no traljavo puca u Banića.

51'

Ovo je izgledna situacija za Hajduk. Korca je na 18 metara sapleo Biuka i Jović je pokazao na slobodan udarac za Hajduk u jako opasnoj zoni.

47'

Već u prvoj minuti drugog dijela Hajduk je imao tri kvalitetna dolaska u kazneni prostor Gorice, odlučno su domaćini krenuli nakon promjena strana.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme na Poljudu. Mislav Karoglan je tijekom pauze u igru uveo Josipa Eleza umjesto tragičara za primljeni pogodak, Stefana Simića.

Poluvrijeme
KRAJ PRVOG DIJELA (Poluvrijeme)

Kraj prvog poluvremena na Poljudu obasipan zvižducima navijača na tribinama Poljuda dovoljno govori o tome je li Hajduk zadovoljan nakon prvih 45 minuta protiv Gorice. Nakon 'blitzkriega' u prvih 10 minuta, loba Livaje nakon greške Jovičića za 1:0 i loba Francoisa nakon greške Simića za 1:1, ritam utakmice je pao za koju nijansu. Gorica je uspjela limitirati Hajduk sjajnim presingom u 4-4-2 obrambenoj formaciji, a bijeli su tek pred kraj prvog dijela uspjeli stvoriti poneku prigodu. Momčad Mislava Karoglana ne može biti zadovoljna, dok momčad Igora Angelovskog zasigurno može.

45+1'

Još jedan pokušaj za Hajduk. Otvorilo se sad za Biuka koji je prevario Raspopovića, ali blokom ga je spriječio Jovičić.

45'

Treći udarac Hajduka u okvir, treći pokušaj Marka Livaje u okvir. Držao je Korcu na leđima pa ga okrenuo i snažno zapucao s nekih 14 metara iskosa, ali Banić je uhvatio taj solidan pokušaj.

41'

Prvi konkretniji udarac nakon duljeg vremena djelo je Hajduka, s desne strane je ubacio Mikanović, a negdje s bijele točke glavom je pokušao Livaja, no Banić je to obranio bez većih poteškoća.

37'

Melnjak je uputio jednu kvalitetnu dubinsku loptu za Livaju, ali u posljednji trenutak je Banić istrčao i stigao pokupiti loptu ispred Hajdukovog napadača.

29'

Hajduk u ovoj utakmici zasad nije uspio kreirati iz kontinuiranog posjeda i kombinatorike, ili su prema naprijed s posjedom dolazili dugim loptama, ili su već tamo bili nakon grešaka suparničke obrane. 

26'

Pršir je blokirao opasan ubačaj Krovinovića, tri igrača Hajduka su čekala na petercu. Dobra reakcija veznjaka Gorice.

23'

Branič Gorice Ahmet Korca, inače američki Albanac, je u svojem prvoligaškom debiju zaradio žuti karton jer je profesionalnim prekršajem spriječio Livaju pri lovu na jednu dugu loptu.

22'

Što utakmica dalje odmiče, Gorica igra sve bolji presing na čovjeka i sve bolje limitira izlaske Hajduka u posjedu.

21'

Nije bila bezazlena situacija pred vratima Hajduka u 21. minuti, ubacio je Suk, Vuković je htio ispucati no lopta se od Fruka odbila prema Sentićevom golu. Sreća po Hajdukovog vratara da se odbila direktno u njegove ruke.

19'

Hajduk je sada imao jednu vrlo izglednu 4 na 3 situaciju, ali Livaja je loše primio dodavanje Krovinovića i vrlo dobar napad je propao za domaću momčad.

12'

Livaja je dobio žuti karton nakon jednog grubog starta, što znači da će zbog treće opomene propustiti dvoboj protiv Lokomotive ovog vikenda.

Gol
IZJEDNAČENJE GORICE (Gol)

GOOOOOOOOL! Gorica je izjednačila na 1:1! Još jedna kardinalna pogreška obrane i još jedan lob za pogodak. U obrani je u 9. minuti pogriješio Stefan Simić, loptu mu je uzeo Francois, došao u 1 na 1 situaciju sa Sentićem i sjajno ga lobao za šokantno izjednačenje. Dva pogotka u devet minuta, kakva poslastica!

7'

Prvi udarac Gorice na susretu, za statistiku. S nekih 25 metara silovito je tukao Pršir, ali direktno u Sentića koji to hvata bez ikakvih problema.

6'

Hajduk prijeti i lovi drugi pogodak. Sad je nakon dobre kombinacije s Mikanovićem Sahiti ubacio s desne strane, a na prvoj vratnici je loptu pokušao zahvatiti Jan Mlakar, no taj pokušaj otišao je iznad gola Gorice.

Gol
LIVAJA ODMAH ZABIO (Gol)

GOOOOOOOOL! 1:0 za Hajduk već u drugoj minuti! Katastrofalnu grešku je napravio stoper Gorice Aleksandar Jovičić, loptu mu je uzeo Marko Livaja, sjajno ga se riješio driblingom i briljantnim lobom prevario Banića za vodstvo bijelih na samom početku.

Početak
POČETAK SUSRETA (Početak)

Počeo je susret na Poljudu, Fran Jović je dao znak za početak!

SASTAVI

HAJDUK (4-1-3-2): Sentić - Mikanović, Awaziem, Simić, Melnjak - Vuković - Sahiti, Krovinović, Biuk - Livaja, Mlakar

GORICA (4-3-3): Banić - Raspopović, Jovičić, Korca, Keita - Suk, Francois, Pršir - Mitrović, D. Jurić, Fruk

ARBITAR

Utakmicu na Poljudu će suditi Fran Jović iz Zagreba, pomoćnici će mu biti Luka Pušić i Anto Marić (obojica Zagreb), dok će u VAR sobi biti Ante Čuljak (Zagreb) i Robi Kezele (Rijeka).

NAJAVA ANGELOVSKOG

- Ta nedavna utakmica je pokazala da je Gorica ekipa koja može parirati svakome jer smo se držali dobro sve do 98. minute. Očekuje nas sasvim nova utakmica i ne volim reći da 'nemamo što izgubiti' već da imamo puno za dobiti - kazao je strateg Gorice Igor Angelovski.
 

NAJAVA KAROGLANA

- Uvijek je zahtjevno iza derbija, ali atmosfera je općenito dobra.. Bilo je malo razočarenja jer kod kuće želiš pobijediti u derbiju, ali ono što je meni bitno je da arhiviramo ovaj derbi i ostanemo motivirani poslije derbija. Nama je u mislima je samo Gorica, nikako Lokomotiva, svaka sljedeća je za nas finale, tako da u tom duhu i s kvalitetnom pripremom vjerujemo da smo spremni za novi izazov - rekao je trener Hajduka Mislav Karoglan
 

NEDAVNI SUSRET

Hajduk je protiv Gorice igrao poprilično nedavno, prije desetak dana u sklopu 12. kola kad su bijeli u Velikoj Gorici slavili duboko u sudačkoj nadoknadi, pogotkom Marka Livaje u 98. minuti susreta.

DOBRODOŠLI

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, dobrodošli u novi HNL tekstualni prijenos. Danas Hajduk i Gorica od 16.30 sati na Poljudu igraju zaostali susret 4. kola SuperSport HNL-a.

Komentara 54

Avatar Darlboro2
Darlboro2
18:24 26.10.2022.

Hahahah, sad više nije dovoljno što ih drže na drugom mjestu, već sad treba i gljivaju gurati da bude opet veličanstveni prvi strijelac prvenstva

IN
Ineboimorejeplavo
18:13 26.10.2022.

A gledan hajdukove panjine, realno bi bez sudacke pomoci tribali biti peti ili sesti

NO
nori
17:46 26.10.2022.

Prvaci srednjeg Jadrana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije