Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Hina, Edi Džindo
DINAMO - RIJEKA 0:2

Petković promašio s bijele točke, a Rijeka plave kaznila munjevitim napadima i slavila

Dinamo i Rijeka sastali se u zaostalom 6. kolu HT Prve lige
Igor Kralj/PIXSELL
19.01.2021. u 20:09
Ključna situacija utakmice dogodila se nekoliko minuta prije pogotka Rijeke kad je Ivan Nevistić sjajnom obranom skinuo kazneni udarac Bruna Petkovića

U zaostaloj utakmici 6. kola Prve HNL igranoj u utorak Rijeka je kao gost u Maksimiru svladala Dinamo s 2-0 (0-0). Strijelci za Riječane u Zagrebu bili su Lončar (65) i Andrijašević (70), a preokret utakmice dogodio se nekoliko minuta prije kad je Ivan Nevistić sjajno obranio kazneni udarac Bruna Petkovića. 

 

Nakon ravnopravnog prvog poluvremena, nastavak je donio mnogo uzbuđenja. Prvi je priliku za vodstvo imao Dinamo kada je sudac Duje Strukan nakon prekršaja Štefulja na Kastratiju u kaznenom prostoru Rijeke dosudio kazneni udarac za Dinamo. No, prilično mlak prizemni udarac Petkovića Nevistić je uspio obraniti.

Riječani su znali kazniti taj Dinamov promašaj, u 66. minuti Menalo je uspio dohvatiti jedno sjajno dubinsko proigravanje Tomečaka, pobjeći Moharramiju i povratnom loptom poslužiti natrčalog Lončara koji je preciznim udarcem s vrha kaznenog prostora svladao Livakovića.

Gosti su ubrzo udvostručili prednost, Galović je izbacio Lončara na lijevom krilu, uslijedilo je lijepo proigravanje za Andrijaševića koji je snažnim udarcem zakucao loptu pod gredu nemoćnog vratara domaćih.

Četvrta Rijeka sada ima 23 boda iz 12 odigranih susreta, sedam manje uz tri utakmice manje od treće Gorice koja je ranije u utorak igrala 1-1 na gostovanju kod Istre 1961, dok je vodeći Dinamo ostao na 33 boda, sada iz 15 odigranih dvoboja. Isti broj bodova, ali uz odigranu utakmicu više ima drugi Osijek. 

Dinamo
0-2
Rijeka
Lončar 65', Andrijašević 70'
PRVA HNL, 18:05, MAKSIMIR
Kraj
KRAJ! 2:0 ZA RIJEKU (Kraj)

Rijeka je pobijedila Dinamo 2:0 na Maksimiru i zakomplicirala situaciju na vrhu HNL-a. Bila je to utakmica s dva dijela. U prvih 60 minuta Dinamo je bio dominantniji, pokušavao, kombinirao, pucao, a zatim se dogodio kazneni udarac Petkovića kojeg je briljantno obranio Nevistić i plavi su nestali s terena. Rijeka je odigrala nekoliko fenomenalnih i preciznih kontri, a iz dvije od tih nekoliko uspjeli su poentirati Lončar i Andrijašević. Rijeka je sad deset bodova iza Dinama, ali s tri utakmice manje. Sjajan posao momčadi Simona Rožmana, s naglaskom na vratara Nevistića kojeg Mamić ionako želi u Dinamu.

90'

Još jedna kontra Rijeke, još jedna šansa, no ova je završila traljavim udarcem Andrijaševića.

Žuti karton
89' (Žuti karton )

Capan je zaradio žuti karton nakon saplitanja Gavranovića. I njemu je to treći, i on će propustiti utakmicu protiv Varaždina.

Zamjena
86' (Zamjena)

Kod Dinama ulazi Franjić umjesto Ivanušeca, a kod Rijeke Arsenić ulazi umjesto Smolčića.

85'

Još jedna velika šansa za Murića, ali slab udarac iz blizine s lakoćom brani Livaković.

82'

Bila je Rijeka jako blizu pogotku za 3:0! Murić je zavrnio sjajan udarac iskosa s dvadesetak metara, a lopta je otišla nekoliko centimetara od dalje vratnice Livakovića. 

80'

Kakva nevjerojatna scena! Dok su Theophile i Lauritsen lagano pokrenuli novi napad iz obrane, Gavranović je naprijed pokušavao s drugom loptom driblati braniče Rijeke. Dinamo stvarno nije skoncentriran.

77'

Andrijašević je sad pukušao sam s dvadesetak metara, od bloka je otišlo preko gola.

Žuti karton
74' (Žuti karton )

Hrvoje Smolčić je zbog oštrog starta zaradio žuti karton.

Zamjena
73' (Zamjena)

Dinamo pokušava igrati ofenzivnije. Tolić je u igri umjesto Jakića.

Zamjena
71' (Zamjena)

Druga izmjena u redovima Rijeke. Pavičić je ušao u igru umjesto asistenta prvog pogotka, Menala. 

Gol
RIJEKA ZABILA I DRUGI (Gol)

2:0, EVO I DRUGOG POGOTKA RIJEKE! Galović je dao briljantnu dugu loptu u kontru za Lončara koji također vrlo dobro upošljava Andrijaševića, a ovaj s desetak minuta bez većih problema matira Livakovića za šokantnih 2:0.

Zamjena
70' (Zamjena)

Murić je ušao u igru umjesto Kulenovića.

67'

Još jedna velika prilika, sad na drugoj strani. Gavranović je minutu nakon ulaska u igru mogao matirati Nevistića, ali je pucao preko gola.

66'

Rijeka je mogla matirati Dinamo!! Ponovno su odradili sjajnu kontru, a sad je Menalo izbio sam pred Livakovića koji je čudesno obranio udarac.

Zamjena
66' (Zamjena)

Izmjena u redovima Dinama. Umjesto Petkovića u igru je ušao Gavranović

Gol
RIJEKA VODI! (Gol)

ŠKOLSKA KONTRA RIJEKE ZA 0:1! Tomečak je sjajno spasio loptu uz aut-liniju, Menalo je strahovito potegnuo na desnoj strani te sjajno uposlio Lončara koji je kroz ruku Dominika Livakovića poentirao za donekle iznenađujuće vodstvo Rijeke na Maksimiru. 

60'

Jako opasnim se doimao ovaj kontranapad za Dinamo kojeg su poveli Ademi i Oršić, ali je Galović uspio očistiti. Dinamo kontrolira igru i ima veći broj prigoda u drugom dijelu.

Žuti karton
59' (Žuti karton )

Nakon što je skrivio kazneni udarac, Štefulj je zaradio i žuti karton. Ponovno je srušio Kastratija te će i on pauzirati u idućoj utakmici protiv Varaždina, kao i Galović.

57'

Jako dobar udarac Menala s ruba kaznenog prostora hladnokrvno brani Livaković. Gotovo je uhvatio živu loptu, a udarac je doista bio opasan.

Promašeni penal
NEVISTIĆ SKINUO PENAL (Promašeni penal)

NEVISTIĆ NE DOZVOLJAVA! Bruno Petković je ponovno zapucao dolje lijevo iz svoje perspektive kao što većinom i puca, a Nevistić je to dobro prostudirao i maestralno obranio jako precizan udarac s bijele točke.

Penal
52' (Penal)

Kazneni udarac za Dinamo! Neoprezni Štefulj je sapleo Kastratija i Strukan je iste sekunde pokazao na bijelu točku.

51'

Oršić je opalio s velike udaljenosti, ponovno nakon izgubljene lopte Riječana, ali ponovno je lopta ošla pored gola gostujuće momčadi.

Početak
46' (Početak)

Počelo je drugo poluvrijeme u Maksimiru, ni Mamić ni Rožman nisu posegnuli za izmjenama.

Poluvrijeme
POLUVRIJEME (Poluvrijeme)

Završio je prvi dio derbija na Maksimiru. Obje momčadi pokazale su puno i imale puno prilika, ali Dinamo je ipak bio za nijansu bolji. Najviše su u prvih 45 minuta pokazali vratari Ivan Nevistić i Dominik Livaković, a nakon njih kapetan Dinama Arijan Ademi. Najveće prilike propustili su Bruno Petković na jednoj i Sandro Kulenović na drugoj strani.

Zaleđe
45+1' (Zaleđe)

Činilo se na prvu da je Bruno Petković zabio za vodstvo Dinama, ali je Lauritsen koji mu je spustio loptu bio u nedozvoljenoj poziciji. 

42'

Menalo je nakon duela s Theophileom pao u kaznenom prostoru Dinama, Francuz ga je zakačio šakom po obrazu. Sudac Strukan je, pak, odmah odmahnuo.

37'

Ponovno pokušaj Dinama. S lijeve strane je iz teškog kuta zapucao Oršić, ali Nevistić to sigurno hvata.

35'

Neće, pa neće! Dinamo je imao još jedan veliki nalet u kaznenom prostoru Rijeke. Lauritsen je glavom pokušao sa samo par metara, ali pucao je pored gola.

Žuti karton
28' (Žuti karton )

Luka Ivanušec, kojemu se trenutno pruža pomoć, zaradio je žuti karton minutu nakon prekršaja.

25'

Stopostotna prilika za Rijeku. Sandro Kulenović je nakon nesporazuma u Dinamovoj obrani sam istrčao pred Livakovića, no reprezentativna jedinica sjajno skida pokušaj centarfora Rijeke.

24'

Još jedna gužva ispred Rijekinog gola, ali domaće je koštala neodlučnost Petkovića nakon što je predriblao Nevistića

Žuti karton
22' (Žuti karton )

Galović je zaradio žuti karton nakon što je uklizavanjem očistio Petkovića koji je išao u kontru. Zbog toga ga neće biti u idućoj utakmici u Varaždinu gdje Rijeka gostuje.

21'

Oštar ubačaj Štefulja s lijeve strane ispred Kulenovića s pet metara čisti Lauritsen koji je uspio izbaciti loptu, ali i zamalo zabio autogol.

18'

Rijeka si komplicira život. Nakon netočnog dodavanja Galovića u obrani otvorila se prilika za Oršića sa 16 metara, no krilni napadač Dinama je zapucao pokraj vratiju gostujuće momčadi.

16'

Još jedna dobra kombinacija plavih. Ivanušec je pokušao odigrati povratnu loptu u kaznenom prostoru, ali Galović to dodavanje sjajno blokira petom.

14'

Lirim Kastrati našao se sam ispred Nevistića, ali nije uspio stići loptu nakon primanja lopte. Možda su razlog tome i divlje zabave sa starletama posljednjih dana...

13'

Arijan Ademi je jako raspoložen. Nakon solo prodora kapetan Dinama je s desne strane zapucao u bliži kut Nevistića, ali vratar Rijeke sjajno brani pokušaj makedonskog reprezentativca.

Korner
10' (Korner)

Vrlo dobra akcija Dinama. Ivanušec odličnim dodavanjem pronalazi Leovca na lijevoj strani, ali njegov siloviti udarac iskosa brani Nevistić i odbija ga u udarac iz kuta, iz kojeg nema problema za Rijeku.

Korner
7' (Korner)

Rijeka uzvraća prilikom. Dobar pokušaj Kulenovića nakon brze kontre Rijeke od bloka odlazi u udarac iz kuta iz kojeg se ništa nije izrodilo. Čerin je pokušao nakon povratne, no plavi su ponovno blokirali.

4'

Velika prilika za Dinamo. Vratar Rijeke Nevistić je ispustio loptu nakon centaršuta, ali je ispravio grešku obranivši nogom udarac iz blizine natrčalog Arijana Ademija.

Početak
1' (Početak)

Sudac Duje Strukan iz Splita označio je početak utakmice na Maksimiru!

POSLJEDNJI SUSRET

Posljednju međusobnu utakmicu u HNL-u Dinamo i Rijeka nisu igrali toliko davno. Bilo je to prije nešto više od mjesec dana (13. prosinca 2020.) kad su na Rujevici Rožmanova i Mamićeva momčad podijelile bodove 2:2. Strijelci za Rijeku bili su Galović i Menalo, dok su za Dinamo poentirali Ivanušec (ni manje ni više nego u prvoj minuti) te Lauritsen.

SASTAVI

Dinamo (4-3-3): Livaković - Moharrami, Lauritsen, Theophile-Catherine, Leovac - Ademi, Jakić, Ivanušec - Kastrati, Petković, Oršić

Rijeka (3-4-3): Nevistić - Capan, Smolčić, Galović - Tomečak, Lončar, Čerin, Štefulj - Andrijašević, Kulenović, Menalo

 

 

 

UTAKMICA ŠESTOG KOLA

Iako se igra u početku drugog dijela prvenstva, ovo je zapravo odgođeni susret šestog kola koji se nije odigrao po rasporedu zbog brojnih slučajeva zaraze koronavirusom u redovima Rijeke.

MAMIĆ UOČI DERBIJA

- Rijeku dočekujemo u dobrom ozračju, dobroj atmosferi i u dobrom stanju - rekao je trener Dinama Zoran Mamić. 
Dinamov strateg je istaknuo kako se momčadi dobro poznaju i kako tu nema previše tajni. 
- Teško je nešto sakriti - kazao je Mamić dodavši: "Radi se o čvrstoj, agresivnoj i kompaktnoj ekipi koja je i u Europi i protiv nas pokazala koliko su kvalitetni. Mi moramo biti na visokom nivou da bi to odradili na najbolji mogući način."
Dodao je kako se neće previše zamarati time što Riječani planiraju za utakmicu.  
- Mi moramo razmišljati kako ispuniti svoje zadatke, te iskoristiti prilike kojih će sigurno biti. Očekujemo tešku utakmicu, ali očekujem našu pobjedu - poručio je Dinamov strateg.

ROŽMAN UOČI DERBIJA

Simon Rožman istaknuo je u razgovoru za klupski web kako "igrači imaju veliku želju, te kako mora paziti da ne izgore." 
- Ispred nas je veliki izazov, još uvijek nije sve vrhunski posloženo, ali mi smo spremni - naglasio je slovenski stručnjak.  
- Napravili smo ono što smo željeli u proteklih 14 dana. Igrači su odradili sve kako treba i sada moram paziti da ne izgore. Znamo kamo idemo, Dinamo je odličan suparnik, a posebno moramo biti koncentrirani prvih 15 minuta jer ako brzo primiš gol protiv Dinamna, onda si u problemima.  
Rožman je istaknuo kako ima svoju strategiju dodavši kako u takvim utakmicama moraš biti na maksimumu. 
- Imamo stav i gard kako želimo stajati na terenu i svi jedva čekamo utakmicu. Imamo svoju strategiju, u takvim utakmicama moraš biti na svom maksimumu. Najvažnije je da ne izgoriš ili da se ne prestrašiš. 
Nije želio otkriti sastav koji će sutra istrčati na travnjak stadiona Maksimir.  
-Imam u glavi sastav, isprofilirala se neka slika. Igrači znaju da će biti puno rotacija, spremni su na sve što nas čeka - zaključio je Rožman.

NAJAVA

Hvalio je Zoran Mamić Dinamove igrače za ono što su obavili na desetodnevnim pripremama u Rovinju. Neobičnim pripremama, specifično kratkima, nakon kojih bi trebalo izdržati zgusnuti ritam utakmica, a taj ritam počinje već danas igranjem zaostale utakmice šestog kola, važnim derbijem s Rijekom.
Ritam se nastavlja jakim utakmicama svakih par dana, sve do prve reprezentativne stanke plavi će igrati puno derbija, a čekaju ih i dva susreta šesnaestine finala Europske lige s ruskim Krasnodarom. Iako su pripreme bile kratke, Mamićev stožer drži je sve napravio kako treba i da će taj ritam moći izdržati i kvalitetno odigrati naporni nastavak sezone koji starta zapravo usred zime.
Ono što je dobro, plavi tijekom tih priprema nisu imali ozljeda, ostali su na okupu jer transfera nije bilo i ostane li tako, Dinamo će moći rotirati igrače u čak 11 utakmica koliko će odigrati do kraja veljače.
Rijeka je ta prva postaja dugog puta, nije ni momčadi s Rujevice ništa lakše, ona ima najviše odgođenih utakmica koje valja nadoknaditi u nastavku prvenstva pa će i ona biti stalno u pogonu. Riječani su odigrali ček pet utakmica manje od Osijeka koji drži drugo mjesto, Dinamo je ipak više igrao jesenas i mora nadoknaditi samo dva susreta, prvi je ovaj današnji s Rijekom, a potom ga čeka i utakmica s Hajdukom.
Baš zbog tih odgođenih utakmica ni tablica nije realna, kad bi Rijeka pobijedila u svih pet zaostalih susreta, bila bi vodeća u prvenstvu. No, sad je vrijeme da krene u odrađivanje zaostala posla, uz onaj redoviti koji donosi nastavak prvenstva.
Rijeka se baš ne osjeća ugodno u Maksimiru, u zadnja tri susreta u Maksimiru primila je deset pogodaka, a postigla samo jedan. No, ukupno gledajući, Rijeka je itekako znala namučiti plave, nanijeti im i teške poraze, u zadnje četiri međusobne utakmice dvaput je pobijedila i jednom je bilo neodlučeno, tako da su i motivi plavih zasigurno visoki. Uostalom, sa tri boda bili bi bodovno sami na vrhu i još s utakmicom manje od Osijeka.
Tijekom tih kratkih zimskih priprema puno je bilo razgovora i pregovora čelnika dvaju klubova. Dinamo želi dovesti Štefulja i Nevistića, Rijeka za njih traži i dosta novca i nekoliko igrača, a već ima na posudbi iz Maksimira Kulenovića i Menala. Trebao je u Rijeku i Neven Đurasek, ali nije želio pa će i ovog proljeća igrati u Varaždinu na posudbi. Pregovori Dinama i Rijeke i dalje traju i moglo bi biti zanimljivo danas u Maksimiru, dva igrača Dinama i dva njegova potencijalna igrača igrat će danas protiv plavih. Koji u Zagrebu treniraju na smrznutim terenima.
– Nije lako raditi u takvim uvjetima, radili smo malo taktički, regeneracijski, ali treba se i tome prilagoditi – kaže Zoran Mamić prije susreta s Rijekom, koju su pratili na pripremama.
– Naravno da smo pratili što Riječani rade i kako su igrali, ali nekakvih tajnih nema, međusobno se jako dobro poznajemo i ne može se nešto posebno sakriti. Čvrsti su, kompaktni, bili su takvi i u Europi, i protiv nas su tako igrali i zato moramo biti na to pripravni. Ne opterećujem se time kako će Rijeka igrati, koncentrirali smo se na ono što mi trebamo raditi da bismo došli do željenog rezultata i pobjede – zaključio je Zoran Mamić uoči današnjeg derbija. (Autor: Robert Junaci)
 

POČINJEMO DERBIJEM

Dobar dan poštovane čitateljice i čitatelji. Već na samom početku domaćih nogometnih nadmetanja u Hrvatskoj na rasporedu imamo derbi koji će puno značiti za rasplet na ljestvici. Dinamo na Maksimiru dočekuje Rijeku te bi ovaj dvoboj, unatoč razlici od 13 bodova u korist Dinama, mogao imati velike implikacije u borbi za naslov budući da Rijeka ima tri utakmice manje od plavih te pet utakmica manje od većine prvoligaških momčadi.

Komentara 14

SN
Samo naprijed
20:52 19.01.2021.

Umjesto kritiziranja Dinamovih igrača, sve pohvale igračima i treneru Rijeke.

MA
Marsi
20:06 19.01.2021.

Uzasna iga Dinama. To bezvezno dodavanje u sirinu stvarno ide na zivce. Vezni red je jalov, nema tu klasnog igraca. Moharrami i Leovac su bili jako losi. Nema Gvardiola i obrana je suplja kao svicarski sir. I jos Petko promasii jedanajsterac!....Rijeka je odlicno odigrala bunker i kontra napade. Jos je Dinamo dobro i prosao...

VK
vječni krojf
20:29 19.01.2021.

To kako je Petković pucao ne može se nazvati udarcem.Tu nema pravog zaleta,a niti prave želje da zabije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije