Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.10.2022. u 21:09
Hajduk je imao svoja tri junaka: Emir Sahiti zabio je fenomenalan gol škaricama, Karlo Sentić je obranom svojeg života spriječio odlazak Varaždina u vodstvo, a Chidozie Awaziem je dramatično i borbeno u 99. poentirao za pobjedu

Nogometaši Hajduka su u dramatičnoj završnici na Poljudu došli do pobjede nad Varaždinom od 2-1 (1-1) u dvoboju 12. kola Hrvatske nogometne lige.

Vodeći pogodak za Hajduk postigao je Emir Sahiti u 33. minuti prekrasnim "škaricama" sa 11 metara. U 71. minuti je Varaždin izjednačio pogotkom Frana Brodića, a konačnih 2-1 postavio je Nigerijac Awaziem u devetoj minuti sučevog dodatka.

Splićani su već u prvoj minuti stvorili konfuziju u kaznenom prostoru Varaždina, a akcija je završila udarcem Fossatija, nakon kojeg je lopta prohujala pokraj vratnice. Tijekom akcije Atanasov je pao u šesnaestercu. Aktiviran je VAR, ali provjerom nije ustanovljeno da je bilo elemenata za kazneni udarac.

08.10.2022.,Split - Utakmica 12. kola SuperSport HNL Prve lige izmedju Hajduka i Varazdina na Poljudu. Marko Livaja Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nakon početne inicijative Hajduka, Varaždinci su prvi put ozbiljnije zaprijetili u 16. minuti. Udarac Mate Stanića je bio s tridesetak metara i natjerao je Lovru Kalinića na intervenciju.

Hajduk je bio opasan u svojim dolascima pred varaždinska vrata, ali u završnici nije bilo preciznosti. Tako je i Krovinovićev pokušaj u 30. minuti iz kaznenog prostora prošao uz vratnicu.

No, tri minute poslije Poljud je eruptirao. Marko Livaja se sjurio po desnoj strani i poslao ubačaj u srce kaznenog prostora. Između dvojice varaždinskih braniča Emir Sahiti se, leđima okrenut vratima, vinuo u zrak i "škaricama" pogodio mrežu za potpuno zasluženo vodstvo Hajduka.

Mogli su "bijeli" u završnici poluvremena povećati prednost, kad se Livaja nakon kombinacije sa Sahitijem sjurio u kazneni prostor s desne strane. Najbolji igrač Hajduka je odlučio pucati, gađao je dalji kut, ali je lopta prošla pokraj vratnice. Doimalo se da bi opasnije rješenje bilo dodavanje prema slobodnom Krovinoviću na drugoj strani, koji je uzalud dizao ruke u zrak.

08.10.2022.,Split - Utakmica 12. kola SuperSport HNL Prve lige izmedju Hajduka i Varazdina na Poljudu. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na početku drugog poluvremena gostujući trener Mario Kovačević napravio je trostruku zamjenu igrača, a ulazak Posavca, Banovca i Ćubelića pokrenuo je Varaždince.

Tako je Posavec u 51. minuti glavom pucao u donji desni kut, ali se Kalinić ispružio i obranio. Tri minute poslije je glavom pokušao i Fran Brodić, ali je njegov udarac iz dobre pozicije bio neprecizan.

U 70. minuti je Kalinićeve sposobnosti iskušao Marin Pilj, ali je Hajdukov kapetan ponovno izašao kao pobjednik.

No, minutu poslije lopta je završila u Hajdukovoj mreži. Posavec je s lijeve strane uoči dobro postavljenog Brodića, koji se pozicionirao između dvojice Hajdukovih braniča. Varaždinski veznjak je prebacio Awaziema i idealno poslužio Brodića koji je glavom poslao loptu u desni kut pokraj nemoćnog Kalinića.

08.10.2022.,Split - Utakmica 12. kola SuperSport HNL Prve lige izmedju Hajduka i Varazdina na Poljudu. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hajdukovim nevoljama tu nije bio kraj. Lovre Kalinić je u 77. minuti morao napustiti igru zbog ozljede. Zamijenio ga je Karlo Sentić i već u 82. minuti bio na teškom ispitu. David Puclin je snažno opalio pod gredu sa 18 metara, a Sentić je to uspio odbiti u korner.

Sudac Čulina je odredio osam minuta dodatka u kojem je Hajduk nekom novom energijom stvarao opasne situacije pred vratima Varaždina, ali nijedan udarac nije bio precizan. Kad se činilo da će utakmica završiti bez pobjednika, domaće navijače je razveselio Nigerijac Chidozie Awaziem pogotkom u devetoj minuti dodatka, u posljednjoj akciji na utakmici.

Iz slobodnog udarca s lijeog boka ubacio je Filip Krovinović. Na suprotnoj vratnici je loptu glavom dočekao Marko Livaja i prebacio na drugu vratnicu, gdje je najviši u skoku bio Awaziem i iz neposredne blizine poslao loptu u mrežu.

Hajduk je iz dva udarca unutar okvira došao do dva pogotka i vrijedne pobjede koja ih je zadržala osam bodova iza vodećeg Dinama uz isti broj odigranih utakmica (11). Dinamo ima 31, a Hajduk 23 boda. Varaždin je sa 16 bodova ostao na petoj poziciji.

Utakmicu na Poljudu sudio je Ante Čulina iz Zagreba.

Hajduk
Sahiti 33', Awaziem 90+9'
2-1
Varaždin
Brodić 71'
HNL, 19:05, POLJUD
Gol
GOL AWAZIEMA!!! (Gol)

GOOOOOOOOOOOOOL! Drugu utakmicu u nizu heroj Hajduka je Chidozie Awaziem!!! U čudesnoj 99. minuti Awaziem je u ogromnoj gužvi na spuštanje Livaje (druga asistencija na susretu) najbolje skočio i tako u produžecima produžetaka donio Hajduku pobjedu. Hajduk je imao dva udarca u okvir, dva pogotka. KRAJ SUSRETA, HAJDUK - VARAŽDIN 2:1

90+7'

Novu priliku za Hajduk u sudačkoj nadoknadi je imao Mlakar koji je, istini za volju, iz teške situacije pokušao glavom, no otišlo je pokraj gola.

90+4'

Još jedna zlatna prilika propuštena za Hajduk u nadoknadi. U 94. minuti Livaja je nabacio na Eleza, a ovaj iz mat pozicije nezgrapno zahvaća loptu glavom i propušta šansu za tri boda na pladnju.

90+2'

Peta zamjena u redovima Varaždina. Iz igre je izašao Pilj, a ušao je Belcar.

90+1'

Velika prilika za Hajduk! Awaziem je ubacio s desne strane, a ni Mlakar ni Livaja se nisu snašli na liniji peterca pred Zelenikom. Ovo je bila uistinu meč-lopta.

90'

Igrat će se čak osam minuta sudačke nadoknade na Poljudu zbog više pauza kako bi se ozlijeđenim igračima pružila pomoć.

88'

Bliži se kraj susreta, a Varaždin više izgleda kao momčad koja traži gol za pobjedu. Očito je igrače Hajduka iznenadio onaj zgoditak Brodića.

82'

Karlo Sentić spašava Hajduk!!! Samo tri minute nakon što je ušao umjesto Kalinića, Sentić nerealno dobro brani udarac Puclina koji je išao u 'same rašlje'. Ako smo u ovoj utakmici već imali kandidata za gol sezone, imamo i kandidata za obranu sezone. Ovo je bilo nevjerojatno za gledati.

79'

U ovom trenutku pomoć se ukazuje dvojici igrača za dvije totalno odvojene situacije, Lovri Kaliniću u redovima Hajduka te Jozi Staniću u redovima Varaždina. Kalinić zbog ozljede mora napustiti igru i prepustiti mjesto Karlu Sentiću, dok Stanić ostaje u igri.

76'

Sada Karoglan mijenja tri igrača. Izašli su Atanasov, Mikanović i Fossati, a ušli Pukštas, Lovrencsics i Vuković.

IZJEDNAČENJE VARAŽDINA

GOOOOOOOOL, Varaždin je izjednačio na 1:1! Pritisak i hrabrost Varaždina su se isplatili u obliku trećeg pogotka sezone za Frana Brodića. Posavec je 'zavrnuo' jednu finu loptu na sedam-osam metara, a Brodić fenomenalno skače i udara loptu glavom tamo gdje ju Lovre Kalinić ne može dostići.

71'

Varaždin je sve hrabriji prema naprijed. Sad je Pilj fino potegnuo s nekih 15 metara, a Kalinić se uspio ishrvati s tim snažnim i opasnim udarcem.

65'

Prva zamjena Mislava Karoglana kod Hajduka. U igri je Jan Mlakar, a izašao je Stipe Biuk.

57'

Hajduk se preko Livaje dobro otvorio u kontri, Livaja je uposlio Biuka, čiji je udarac s 13-14 metara blokirala varaždinska obrana. Izgledalo je to obećavajuće.

54'

Hajduk je sada zaspao u obrani i Varaždin je imao veliku priliku. Fran Brodić se našao sam ispred Lovre Kalinića pri jednom centaršutu, ali je loše zahvatio tu loptu i upropastio prigodu.

50'

Solidan pokušaj Varaždina. Glavom je lijepo pucao Posavec, ali Kalinić je taj neugodan pokušaj uspio i uhvatiti.

POČETAK DRUGOG DIJELA

Ante Čulina je označio početak drugog poluvremena na Poljudu.
 

Trener Varaždina Mario Kovačević je odvažno i hrabro ušao u drugo poluvrijeme, s čak tri izmjene. Ušli su Čubelić, Posavec i Banovec umjesto Stanića, Kataneca i Šege. Mislav Karoglan nije ništa mijenjao.

KRAJ PRVOG DIJELA

Nogometaši Hajduka su potpuno zasluženo otišli na predah s 1:0 prednosti protiv Varaždina nakon prvih 45 minuta na Poljudu.

Bijeli su bili dominantni i nizali situaciju za situacijom, samo što završni dodir nije bio kvalitetan.

No, sve je to i više nego nadoknadio Emir Sahiti koji je u 33. minuti na ubačaj Livaje fenomenalno zahvatio loptu škaricama i donio prednost splitskoj momčadi. Zanimljivo, to je bio jedini Hajdukov udarac u okvir u prvih 45 minuta.

42'

Hajduk je imao veliku prigodu otići na 2:0 uoči završnice prvog dijela. Opet su odlično kombinirali Sahiti i Biuk, iz čega je Livaja izašao u dobru priliku i pucao malo pored gola, ali u boljoj poziciji je bio Krovinović kojeg Livaja nije odigrao.

37'

Bio je Varaždin jako blizu izjednačenja u 37. minuti. Marin Pilj je opalio iz daljine, otišlo je to malo pored vratnice Kalinićevog gola.

Gol
GOLČINA SAHITIJA (Gol)

GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Emir Sahiti je u 33. minuti susreta protiv Varaždina zabio potencijalni gol HNL sezone. Fenomenalnim i iznimno zahtjevnim škaricama je na centaršut Marka Livaje matirao nemoćnog Zeleniku za delirij na Poljudu i zasluženo vodstvo Hajduka.

31'

Još jedna lijepa akcija i kombinacija Hajduka bez završnog proizvoda. Atanasov je pronašao Krovinovića, koji je sjajno odložio loptu za Biuka, no i Biuk šalje loptu daleko preko gola s ruba kaznenog prostora.

30'

Hajduk opet prijeti. Ponovno je pokušao Filip Krovinović, sada iskosa s nekih 12-13 metara. Bio je to dobar pokušaj koji je otišao tik do Zelenikine vratnice.

27'

Varaždin je drugi put na ovom susretu nešto opasnije došao u Hajdukovu trećinu. Jozo Stanić je ubacio s desne strane, a Hajdukovi stoperi su to uspjeli očistiti. Na tu loptu je naletio Katanec koji je poslao loptu debelo iznad gola.

23'

Još jedna dobra akcija Hajdukovih igrača završila je još jednim visokim nepreciznim udarcem Filipa Krovinovića s ruba kaznenog prostora.

21'

Fantastičnu su kombinaciju nakon 'auta' odradli Melnjak, Livaja i Biuk, ali udarac Filipa Krovinovića nakon te kombinacije je otišao nebu pod oblake.

19'

Livaja je s ruba kaznenog prostora lukavo ubacio u sredinu prema Stipi Biuku, no gostujući vratar Zelenika je stigao reagirati ispred njega. Hajduk nastavlja nizati prilike i poluprilike pred  vratima Varaždina.

16'

Prvi pokušaj Varaždina i prvi u okvir na susretu. Stanić je zapucao snažno i nezgodno iz daljine, a Lovre Kalinić je uz prvotne poteškoće uspio to uhvatiti.

15'

Livaja je sada bio u dobroj situaciji između četiri braniča Varaždina, ali si je dao predug 'for' i to su brojčano nadmoćni njihovi braniči iskoristili.

14'

Hajdukov stoper Awaziem je napravio veliku grešku i dao priliku Franu Brodiću za kontru, no Nigerijac ga je uspio stići i ispraviti svoj kiks.

12'

Obećavajuće je izgledala nova akcija Hajduka u kojoj su bijeli u kaznenom prostoru imali situaciju 4 na 3, ali centaršut Livaje za Krovinovića je bio za nijansu presnažan.

8'

Dobrom kombinacijom Awaziema i Mikanovića desni bek Hajduka je dobio prostor za ubačaj i iskoristio ga, ali Varaždinci su taj opasan centaršut uspjeli blokirati.

6'

Hajduk je na otvaranju vidno bolja momčad koja kontrolira zbivanja na terenu, dok se Varaždin u ovom uvodnom dijelu nije uspio 'sastati s loptom'.

3'

Majstorskim potezom je sada Marko Livaja uposlio Krovinovića, on je opasno ubacio, a ispred gol crte za Varaždin čisti Stolnik.

1'

Kakav furiozan početak Hajduka. U prvih 35 sekundi susreta Hajduk je imao dvije dobre prilike. Prvo povratnu loptu Mikanovića ne koristi Livaja, a zatim je i Atanasov opalio iz daljine no od bloka je to otišlo pored gola.

Početak
1' (Početak)

Sudac Čulina dao je zvižduk za početak utakmice na Poljudu.

POČETNE POSTAVE

Ovo su početne postave momčadi za večerašnji okršaj na Poljudu.

HAJDUK: L. Kalinić - Mikanović, Awaziem, Elez, Melnjak - Atanasov, Fossati - Sahiti, Krovinović, Biuk - Livaja

VARAŽDIN: Zelenika - Stanić, Jelenić, Stolnik, Katanec - Stanić, Elezi, Pilj - Šego, Brodić, Kolarić

ARBITAR

Pravdu će u ovom dvoboju dijeliti Ante Čulina.

POSLJEDNJI SUSRET

Hajduk je u prvom ovosezonskom međusobnom dvoboju, još tamo u srpnju, svladao Varaždin u gostima 2:0 golovima Marka Livaje. Međutim, nije bilo ni približno jednostavno koliko rezultat sugerira jer je Varaždin bio dominantan, ali individualna kvaliteta u obliku Livaje je presudila.

MIŠLJENJE KAROGLANA

- Varaždin igra najrasterećenije u ligi. Igraju lijep i ofenzivan nogomet, to je njihova tradicija. To je jedina momčad koja je otkinula bodove Dinamu. Sigurno bih volio da Teklić sutra igra, da sve momčadi igraju u najboljem sastavu - rekao je trener Hajduka Mislav Karoglan o svojem suparniku.

BEZ GRGIĆA I KALIKA

Bijeli će morati pobijediti Varaždin bez dva važna igrača u veznom redu, prvotimaca Anthonyja Kalika i Lukasa Grgića. Dok je Grgić ozlijeđen, Kalik će morati odraditi svoju već drugu suspenziju u dresu Hajduka. 

Zbog ozljeda na raspolaganju nisu ni Nikola Kalinić ni David Čolina, dok se Emir Sahiti vraća nakon odrađene suspenzije.

DOBRODOŠLI

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, dobrodošli u tekstualni prijenos dvoboja 12. kola HNL-a između Hajduka i Varaždina na poljudu.

Komentara 43

IN
Ineboimorejeplavo
19:58 08.10.2022.

Dali netko iz sudacke organizacije misli nesto poduzeti po pitanju sudjenja hajduku. Svaki dodir protivnika se svira faul za hajduk a samo krvnicki startovi hajdukovaca se sude kai faul za protivnika i to bez zutig kartona a da ne govorim crveni kartin. Svaka momcad je ustrasena na ovaj nacin igrati protiv hajduka. Ovo je izmaklo kontroli i nema smisla vise igrat protiv hajduka. Zalisno i gadljivo za gledat koliko je bodova nezasluze ih hajduk upisao na ove nacine

CA
Catalonia
19:33 08.10.2022.

Kak je moguce da plivaja za onaj krvnicki start s 2 noge nije dobil crveni karton??? Ustvari ni zuti nije dolbil iako je start bil za crveni karton i za zatvor…

SM
smatokov
21:09 08.10.2022.

Utakmica se igra dok ne završi ili hajduk ne pobijedi, zato hajdukovcibne bojte se 3 boda ce sjesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije