Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.07.2022. u 21:00
Osijek i Gorica su prošle sezone međusobno igrali u posljednjem kolu Prve HNL, a ove sezone igraju u prvom kolu. Tako u dva uzastopna HNL susreta imaju međusobne ligaške utakmice, što je iznimno rijetka pojava

Uzbuđenja nije nedostajalo ni u drugoj utakmici prvog kola Prve HNL. U Gradskom vrtu je pred 3.400 gledatelja Osijek s 2:1 pobijedio Goricu, u susretu koji je imao sjajne poteze, tenzije, kazneni udarac, autogol i jedan od najbizarnijih crvenih kartona u povijesti elitnog razreda hrvatskog nogometa.

Glavna zvijezda susreta je definitivno Dion Drena Beljo, 20-godišnji Vinkovčanin koji se nakon godinu dana provedenih u Istri 1961 vratio s posudbe u Osijek i odmah zabio dva pogotka za momčad koja prošle sezone nije imala nijednog strijelca s više od 6 pogodaka. Evo, Beljo je već upisao trećinu tog učinka nakon što je u sjajnoj sezoni 2021./2022. u Puli poentirao čak 19 puta. Upravo to je bila prevaga u ovom susretu, u usporedbi s prošlosezonskim susretima gdje im je baš ta realizacija nedostajala. 

Idemo redom. Prvo poluvrijeme prošlo je u dominaciji Osijeka. Momčad Nenada Bjelice imala je omjer 10:1 u udarcima u prvom dijelu, ali najveću priliku na susretu je ipak ubilježila Gorica preko igrača Dinama na posudbi, Denija Jurića, koji je izašao sam pred Ivicu Ivušića, no vratar 'vatrenih' sjajno je izašao u toj 1 na 1 situaciji i obranio 'zicer' Australca.

U drugom dijelu situacija se u potpunosti rasplamsala. I Osijek i Rijeka su se otvorili, a prvi su poentirali bijelo-plavi u 62. minuti. Mile Škorić je poslao jednu dugu loptu u koju je Keita slabo odbio, a primio ju je Beljo među 5 igrača Gorice, malo povukao te nonšalantno opalio 'špicom' kopačke s 20 metara i probio Banića za vodstvo Osijeka. Gorica je izjednačila jako brzo, i to poprilično nespretno za Osijek. Samo četiri minute nakon pogotka domaćih s lijeve strane je ubacio Kalik, a u želji da očisti loptu stoper Osijeka Danijel Lončar je prevario svojeg vratara Ivicu Ivušića za 1:1.

Ključan trenutak utakmice dogodio se u 73. minuti. Nakon kontakta s Aleksandrom Jovičićem u kaznenom prostoru Gorice pao je Dion Drena Beljo, a sudac susreta Ante Čuljak okarakterizirao je to kao simuliranje i dao mu žuti karton. No, nakon VAR provjere se predomislio, dao Jovičiću žuti karton i dosudio kazneni udarac. Beljo je bio precizan s bijele točke, poslao Banića u drugu stranu i tako okrunio svoj povratnički susret iz snova.

Možda i najbizarniji trenutak susreta dogodio se u 82. minuti kad je Edin Julardžija samo minutu nakon svojeg debija u dresu Gorice džonom kopačke uklizao u Darka Nejašmića. Prvo je sudac Čuljak to okarakterizirao kao žuti karton, no nakon nekoliko minuta VAR provjere ipak mu je dao crveni karton. To nije najbrži crveni karton u povijesti Prve HNL, ali zato je najbrži crveni karton debitanta za neki klub.

Osijek
Beljo 62', Beljo 74' (11m)
2-1
Gorica
Lončar 66' (ag)
HNL, 19:00, GRADSKI VRT
Kraj
KRAJ SUSRETA (Kraj)

POBJEDA OSIJEKA PROTIV GORICE 2:1! Osijek je bio bolja momčad i zaslužio je pobjedu u Gradskom vrtu, ali nije pobjeda došlo toliko jednostavno koliko je Osijek bio nadmoćan. Glavnu prevagu u susretu donio je napadač Dion Drena Beljo s dva pogotka, a pravi golgeter je baš ono što je Osijeku nedostajalo prošle sezone, što se vidjelo u ovom susretu.

90'

Čak i s igračem manje Toplak baca sve karte u napad, uveo je napadače Caia Cruza i Antu Mateja Jurića.

BIZARNI CRVENI KARTON

Bizarna situacija se dogodila u završnici susreta u Osijeku. Nakon vrlo opasnog starta Edina Julardžije na Darku Nejašmiću, sudac Čuljak prvo mu je pokazao žuti karton, a nakon VAR provjere Julardžija je ipak dobio crveni karton jer je džonom ušao u skočni zglob Nejašmića. Zanimljivo je da je Julardžija na terenu samo proveo pokoju minutu nakon ulaska s klupe te je dobio crveni karton pri svojem prvom dodiru s loptom. Jedan je to od najbržih crvenih kartona u povijesti Prve HNL, još uvijek je rekorder Anderson Costa (20 sekundi).

81'

Toplak ide na sve ili ništa, uveo je čak tri nova pojačanja iz ovog prijelaznog roka. U igri su Julardžija, Vojtko i Raspopović umjesto Keite, Golubickasa i Krizmanića. U Osijeku su iz igre izašli Beljo, Fućak, Bartolec i Kleinheisler, a ušli Mierez, Žaper, Miloš i Janjić. Ogromne ovacije je dobio Beljo pri svojem izlasku.

79'

Nejašmić je naletio na ubačaj Fiolića i pokušao s nekih pet metara, ali je bio neprecizan u dobroj prilici.

Gol
BELJO ZA 2:1! (Gol)

Beljo je sam izveo taj udarac s bijele točke i sigurno ga je realizirao. Banić u jednu stranu, Beljo u drugu za sigurnih 2:1 Osijeka u 74. minuti. Kakva povratnička utakmica za 20-godišnjeg Vinkovčanina.

73'

KAZNENI UDARAC ZA OSIJEK! Čuljak je priznao svoju grešku, poništio žuti karton Belji i dao žuti karton Jovičiću.

72'

Beljo je sada zaradio žuti karton zbog simuliranja pri duelu s Jovičićem. Publika u Osijeku, kao i Nenad Bjelica, pobunili su se na odluku suca Ante Čuljka, koji je ipak odlučio pogledati situaciju opet na sugestiju VAR suca Ivana Bebeka.

Gol
AUTOGOL LONČARA (Gol)

IZJEDNAČENJE GORICE! Vratila se Gorica u susret nakon samo četiri minute, na nesreću Danijela Lončara koji je poentirao u svoju mrežu. S lijeve strane je ubacio Kalik, a u želji da očisti loptu Lončar je prevario Ivicu Ivušića za 1:1.

Gol
GOOOOL, BELJO ZA 1:0 (Gol)

OSIJEK VODI 1:0. Kakav golgeterski instinkt Diona Drene Belje. Škorić je poslao jednu dugu loptu u 62. minuti koju je Keita slabo odbio, a primio ju je Beljo među 5 igrača Gorice, nonšalantno opalio 'špicom' kopačke s 20 metara i probio Banića za vodstvo Osijeka.

59'

Opasan pokušaj možda i najboljeg igrača Osijeka na ovom susretu, Darka Nejašmića. Snažno je opalio s 25 metara i lopta je otišla tik iznad grede vratara Gorice Ivana Banića.

57'

Opasno se sad poigravao vratar Gorice Banić, pobjegla mu je lopta, ali je lažnjakom uspio prevariti Belju, koji je nad njim napravio prekršaj.

51'

Nova prilika za Kalika, bio je u jako dobroj situaciji, ali je s nekih 6-7 metara iskosa loše zahvatio loptu i upropastio prigodu.

50'

Još jedna dobra prilika za Goricu! Kalik je sjajno opucao i činilo se da lopta ide u sami gornji kut Ivušićeva gola, no sjajnom intervencijom glavom je taj udarac očistio Škorić.

49'

Toni Fruk je zaprijetio s ruba kaznenog prostora, no od bloka osječke obrane otišlo je to u korner za Goricu.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme susreta Osijeka i Gorice u Gradskom vrtu.

KRAJ PRVOG DIJELA

Završenih je prvih 45 minuta u Gradskom vrtu. Osijek je vidno i osjetno dominantna momčad protiv Gorice, ali ne uspijeva stvoriti onu pravu izglednu priliku, dok je s druge strane Gorica, koja nije napravila ništa cijelo poluvrijeme, imala 'zicer' preko Denija Jurića kojeg je obranio Ivica Ivušić. 

45+1'

Opet puca Kleinheisler, no lopta mu je prešla preko noge i otišla daleko pored gola.

37'

Kleinheisler je još jednom opucao ravno u Banića s lijeve strane. Osijek prednjači u udarcima 10:1, ali Gorici je pripala najveća prilika na susretu zasad.

35'

Kvalitetnom prilikom uzvraća Osijek. Fiolić je ubacio iz slobodnog udarca s lijeve strane, Nejašmić je pokušao glavom, a Banić lijepom paradom obranio.

34'

NAJVEĆA PRILIKA NA SUSRETU! Iznenadno se u 1 na 1 situaciji s vratarom Osijeka Ivicom Ivušićem našao novi napadač Gorice Deni Jurić (na posudbi iz Dinama), a 'vatreni' vratar je sjajno izašao i rukom zatvorio gotovo pa stopostotnu šansu.

34'

Darko Nejašmić je zaradio nepravedan žuti karton. Njega je nagazio Mitrović, a Nejašmić je na kraju bio taj koji je dobio žuti karton. Rijetka pogreška suca Ante Čuljka na današnjem susretu, do ovog trenutka sve je arbitrirao kako treba.

31'

Fiolić je sada dao odličnu dubinsku loptu, no Fućak nije uspio stići do lopte pored istrčalog vratara Gorice Banića.

30'

U posljednjih deset minuta Gorica je uspjela 'umrtviti' početnu inicijativu Osijeka i sada se igra većinom na sredini terena, bez prilika i jedne i druge momčadi.

24'

Ništa novo. Nenad Bjelica je izašao iz svojeg trenerskog prostora i za to zaradio žuti karton.

22'

Banić je uspio obraniti opasan udarac Fiolića iz slobodnjaka. Na odbitku je pokušao zapucati Brlek, no nije dobro zahvatio loptu.  

21'

Drugi igrač sa žutim kartonom u redovima Gorice je Krešimir Krizmanić nakon što je neopreznpo startao na nalijetajućeg Bartoleca.

17'

Pokušao je sad jedan poluvolej zahvatiti Osijekov Ivan Fiolić, no lopta je otišla daleko od gola.

14'

Prvi žuti karton na susretu zaradio je Litavac Paulius Golubickas. Po lijevoj strani ga je prošao Leovac, pa ga je Paulius povukao za dres.

11'

S distance je sad zapucao i Kleinheisler, no to ide direktno u ruke Banića. Ovaj Osijek već u prvih 10 minuta nove sezone izgleda ofenzivnije nego li cijele prošle.

10'

Dobar pokušaj Ivana Fiolića iz slobodnog udarca s nekih 25 metara otišao je malo iznad Banićevog gola.

8'

Još jedna opasna situacija ispred vratiju Gorice. Dion Drena Beljo je bio za koji centimetar prekratak glavom u dobroj situaciji, a Banić je iznad njega uspio 'boksati' loptu. Osijek je iznimno opasan i konkretan, dok Gorica još uvijek nije napravila ništa.

6'

Nova prilika za Osijek. Fiolić je izveo udarac iz kuta, a Škorić je opucao glavom, no otišla je lopta malo preko gola.

5'

Prvu pravu priliku na utakmici imao je Osijekov Petar Brlek. Kleinheisler mu je sjajno ubacio loptu na pet metara, a Brlekov pokušaj s pet metara blokirao je stoper gostiju Krizmanić.

3'

Prvi udarac iz kuta za Osijek nije prouzročio opasnost za Goricu jer je Brlek napravio prekršaj u napadu na Cheicku Keiti.

POČETAK

Sudac Ante Čuljak dao je znak za početak susreta u Gradskom vrtu!

SASTAVI

Ovo su sastavi momčadi za dvoboj Osijeka i Gorice.

Osijek (4-2-3-1): Ivušić - Bartolec, Škorić, Lončar, Leovac - Brlek, Nejašmić - Kleinheisler, Fiolić, Fućak - Beljo.

Gorica (3-4-2-1): Banić - Jovičić, Steenvoorden, Krizmanić - Mitrović, Kalik, Pršir, Keita - Fruk, Golubickas - Jurić

PROŠLOSEZONSKI SUSRETI

U četiri susreta prošle sezone Osijek je prvu utakmicu pobijedio rezultatom 3:2, a zatim su uslijedila tri remija, 1:1 u Velikoj Gorici, 0:0 u Osijeku te ponovno 1:1 u Gorici.

SUCI

Glavni sudac na današnjem dvoboju bit će Ante Čuljak iz Zagreba. Pomoćnici će mu biti Anto Marić i Dario Kolarević.

Za VAR kontrolu zaduženi su glavni VAR sudac Ivan Bebek i asistent u VAR sobi Luka Pajić.

GDJE PRATITI?

Utakmicu možete gledati na kanalu MaxSport 1 u sklopu MaxTV-a (program broj 12) ili na Drugom programu Hrvatskoga radija u emisiji Sport i glazba te u tekstualnom formatu na našem portalu.

KOEFICIJENTI

Koeficijenti kladionica uoči ovog susreta idu u prilog Osijeku. Osijek je vidni favorit susreta (1.60), nešto je veći koeficijent za neriješen rezultat (4.40), a najveći za pobjedu Gorice (7.00)

NAJAVA SUSRETA

Osijek se nada da će ove sezone uspjeti ono što prošle nije – do samog kraja ostati u borbi za vrh prve hrvatske nogometne lige. Ako je suditi po pripremama, za novu rundu je spreman. Momčad Nenada Bjelice slavila je u svih sedam pripremnih susreta odigranih ovoga ljeta.

U prvom kolu ih čeka susret s Goricom na domaćem terenu. Upravo je iz tog kluba u slavonsku momčad došao Kristijan Lovrić, koji sada neće zaigrati. Naime, on se mora prisilno odmarati zbog crvenog kartona, a osim njega i Cvijanovića (ozljeda koljena) svi bi ostali igrači trebali biti na raspolaganju. Posebno će se gledati Diona Drenu Belju, 20-godišnjaka koji se vratio s posudbe iz Istre, u kojoj je odradio odličnu sezonu.

– Gorica se nije pretjerano mijenjala, gro momčadi ostao je isti, a ta se momčad puno puta pokazala nezgodnom. Nešto će se i nas pitati, ali vjerujem da ćemo uz podršku naših navijača doći do prva tri boda ove sezone – rekao je trener Osijeka Nenad Bjelica. (kk)

DOBRODOŠLI

Poštovane čitateljice i čitatelji Večernjeg lista, dobrodošli u tekstualni prijenos drugog susreta prvog kola nove sezone Prve HNL, u kojem će na Gradskom vrtu trećeplasirana momčad iz prošle sezone, Osijek, dočekati šestoplasiranu momčad iz prošle sezone, Goricu.

Komentara 5

MA
Maui
20:43 16.07.2022.

Sramotno suđenje. Dugo nisam vidio smiješnijeg suca.

HA
HERCEGOVA@AC
21:15 16.07.2022.

U naslovu piše da su igrali Osijek i Gorica, u tekstu "U drugom dijelu situacija se u potpunosti rasplamsala. I -----Osijek i Rijeka---- su se otvorili", Pošto nisam pratio, može li mi netko pojasniti (autor bolje da ne) tko je na kraju igrao.

Avatar Psychlist
Psychlist
20:41 16.07.2022.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije