Ivica 18. na spustu

Kostelić se zagrijao za kombinaciju

Ivica Kostelić
AFP
15.02.2010.
u 21:12

Održan je spust skijaša, prva disciplina u alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Najbolji Hrvat Ivica Kostelić osvojio je 18. mjesto na stazi Dave Murray u Whistler Parku.

Zlatnu medalju slavi 32-godišnji Švicarac Didier Defago, kojem je to prvo odličje na Igrama u karijeri. Švicarska, tako, nakon 1988. godine opet ima osvajača zlata u spustu. Tada je, također u Kanadi, ali u Calgaryju, prvo mjesto u spustu osvojio slavni Pirmin Zurbriggen.

Drugi je bio trofejni 28-godišnji Norvežanin Aksel-Lund Svindal, koji ima pet medalja na Svjetskih prvenstava i 13 pobjeda u Svjetskom kupu, ali ovo mu je također prva olimpijska medalja u karijeri. Za Švicarcem je zaostao samo 7 stotinki.

Amerikanca Bodea Millera do jedinog odličja koje mu nedostaje u karijeri, olimpijskog zlata, dijelilo je samo devet stotinki. Toliko je zaostao za Defagom, i na kraju se morao zadovoljiti sa broncom. Milleru je to treće olimpijsko odličje. U Salt Lake Cityju 2002. godine bio je srebrni u veleslalomu i kombinaciji.

Ivica Kostelić je krenuo kao 30. u utrku, te je zauzeo solidno 18. mjesto, sa sekundom i 18 stotinki zaostatka za Defagom. Solidan je i ohrabrujući to bio Ivičin nastup uoči super-kombinacije u utorak.

Natko Zrnčić-Dim i Ivan Ratkić nisu bili naročito uspješni. Zrnčić-Dim je sa startnim brojem 5 zaostao 2.71 za Defagom i osvojio je 33. mjesto, dok je Ivan Ratkić krenuo u utrku s brojem 52, te je osvojio 41. mjesto (+4.27)

Najbolji domaći predstavnik bio je Erik Guay. Osvojio je peto mjesto sa 33 stotinke sporijim vremenom od pobjednika. Najveća švicarska uzdanica, Didier Cuche, zacijelo je razočaran sa šestim mjestom (+0.36), jer se silno nadao medalji u ovoj disciplini, i to zlatnoj. Ovako mu srebro iz Nagana 1998. godine zasad ostaje jedina olimpijska medalja u karijeri.

Ivica: Dobro sam vozio, zadovoljan sam

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić bio je zadovoljan sa svojim nastupom u spustu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru i osvajanjem 18. mjesta.

Kostelić je u utrku krenuo sa startnim brojem 30, a za pobjednikom, Švicarcem Didiegom Defagom, zaostao je sekundu i 18 stotinki.

Podsjećamo, spust skijaša u na stazi Dave Murray u Whistler Parku trebao se održati još u subotu, a Ivica je trebao imati startni broj 1. No, zbog nepovoljnih vremenskih prilika i oštećenja staze, organizatori su utrku prolongirali do ponedjeljka, pa su izvučeni i novi startni brojevi...

- Uvjeti na stazi za više startne brojeve nisu bili idealni. Gornji dio je zaleđen i grbav, a donji se pretvarao u bljuzgu, stoga je bilo vrlo teško voziti. Mislim da sam vozio dobro i zadovoljan sam zaostatkom. Imam malu prednost za kombinaciju jer sam vozio sve treninge; osjećam se dobro – izjavio je Kostelić, koji je dan ranije, zajedno s cijelom muškom reprezentacijom u alpskom skijanju, prisustvovao dodjeli brončanog odličja hrvatskom biatloncu Jakovu Faku.

- Osvajanje brončane medalje u biatlonu je fenomenalan rezultat! Morali smo doći na dodjelu medalja i odati priznanje velikom Jakovu Faku – poručio je Kostelić.

Natko Zrnčić Dim imao je startni broj 5 u spustu, a osvojio je 33. mjesto sa zaostatkom od dvije sekunde i 71 stotinkom.

- Staza je dosta grbava, više nego na treningu. To što sam imao samo pola treninga, ostavilo je traga na rezultatu. Sama staza mi nije sjela od početka, nisam imao dobar osjećaj. Mislim da nitko od mladih skijaša neće ostvariti neki rezultat, jer je staza takva da zahtjeva više iskustva. Sutra idemo ponovo, valjda će biti bolje – rekao je Natko.

Ivan Ratkić nije bio nezadovoljan sa svojim 41. mjestom (+4.27).

- Prije dva dana na treningu sam pao i malo ozlijedio rame pa sam tijekom spusta par puta osjetio bol. Bilo je dosta dobro, a možda je moglo i bolje da nisam napravio dvije greške. Nadam se da će kombinacijski spust biti bolji.

Ante Kostelić, Ivičin otac i trener, ponudio je svoje viđenje.

- Zadovoljan sam Ivičinom vožnjom; ovo je dobar pokazatelj za kominacijski spust.

U utorak je na rasporedu super-kombinacija (spust u 19:00, a slalom u 22:30 sati po srednjeeuropskom vremenu), a dobra vijest je što kombinacijski slalom postavlja Ante Kostelić, što bi mogla biti prednost za hrvatske olimpijce.

Osim alpinaca, u utorak nastupa i brončani olimpijac Jakov Fak u utrci po zaostatku koja je na rasporedu u 19:45 po našem vremenu, a Jakov starta kao treći sa zaostatkom od 14 sekundi.

Defago: Imao sam dobar osjećaj jutros

Švicarski 32-godišnji skijaš Didier Defago podijelio je s novinarima prve dojmove nakon što je osvojio zlatnu medalju u spustu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Švicarci su najveće nade polagali u jednog drugog Didiera, Cuchea, koji je utrku završio na šestom mjestu, sa 36 stotinki zaostatka za sunarodnjakom, kao i u mladog Carla Janku, koji je bio 11. (+0.71).

No, junak dana je Didier Defago, koji je u utrku krenuo sa startnim brojem 18, te postao prvi Švicarac nakon Pirmina Zurbriggena, koji se okitio olimpijskim zlatom u spustu. Zurbriggen je taj uspjeh također ostvario na kanadskom snijegu, 1988. godine u Calgaryju.

- Još uvijek mi nije došlo do glave što sam napravio. Na ovoj prilično grbavoj stazi trebalo se stvarno maksimalno boriti. Odradio sam odličnu vožnju. Jutros sam imao dobar osjećaj, znao sam da bi mi staza mogla odgovarati. Dugo, dugo sam čekao svoje mjesto na pobjedničkom postolju – izjavio je sretni Defago, koji je u karijeri upisao tri pobjede u Svjetskom kupu.

Prvi puta je pobijedio krajem 2002. godine u superveleslalomu u talijanskoj Val Gardeni, a prošle sezone je zablistao sa dvije pobjede u dva uzastopna spusta. Bio je najbrži na ''classicsima'' u Wengeru i Kitzbühelu u razmaku od samo tjedan dana.

ZOI, alpsko skijanje, spust (muški),  rezultati:

1. Defago (Švi) 1:54.31

2. Svindal (Nor) +0.07

3. Miller (SAD) +0.09

4. Schreiber (Aut) +0.21

5. Guay (Kan) +0.33

6. Cuche (Švi) +0.36

7. Poisson (Fra) +0.51

8. Buechel (Lih) +0.53

9. Kröll (Aut) +0.56

10. Walchhofer (Aut) +0.57

...

18. Kostelić (Hrv) +1.18

...

33. Zrnčić-Dim (Hrv) +2.71

...

41. Ratkić (Hrv) +4.27

Ključne riječi

Komentara 1

JR
J-RASH
09:21 16.02.2010.

P.S. Ajde nađi život i ostavi ljude da komentiraju stvaran sport

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije