2. Pretkolo LP-A

Može li i Fola nastradati kao Tofta i Zalaegerszeg

'19.07.2013., Stadion Maksimir, Zagreb - MAXtv Prva liga, 2. kolo, GNK Dinamo - NK Zadar. Joe Simunic.Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
23.07.2013.
u 11:39


Dvije najveće Dinamove domaće pobjede u Europi bile su sa 6:0...

Pred Dinamovim je nogometašima (utorak, Maksimir, 20.45 sati) odrađivanje formalnosti, uzvratni dvoboj drugoga pretkola za ulazak u Ligu prvaka doista se može tako nazvati.

Nakon progutane \"petarde\" u prvoj utakmici u Differdangeu, luksemburški prvak Fola Esch došao je (već u nedjelju!) u Zagreb na izlet, simpatični su gosti iskoristili zgodu za obilazak turističkih znamenitosti, a teži dio izleta pred njima je u utorak navečer...

\"Petarda\" za 20 minuta

U prvom dvoboju, nakon jednosatne letargije, u samo 20-ak minuta plavi su čak pet puta svladali vratara Hyma! Kad je \"procurilo\", bilo je samo upitno koliko će lopta završiti iza Hymovih leđa...

Dinamov trener Krunoslav Jurčić, ovaj će put, za razliku od okršaja sa Zadrom, izvesti najjaču postavu. Unatoč sigurnom plasmanu u 3. pretkolo, plavima je pobjeda važna zbog Uefina koeficijenta, a pruži li se prilika, Zagrepčani će pokušati i srušiti svoje europske rekorde u najvećim pobjedama! Otvore li rano suparničku \"školjku\", plavi bi se mogli nazabijati golova i tako dodatno učvrstiti samopouzdanje, ali i poslati jasnu poruku Sheriffu ili Sutjesci, mogućim suparnicima u 3. pretkolu.

Uz pomoć Dinamova pedantnog statističara Miroslava Tomaševića, izvukli smo najveće pobjede Zagrepčana u europskim natjecanjima. Ostvarene su u sezonama 1993./94. i 2002./2003., oba puta plavi su doma slavili čak 6:0!

U uzvratnoj utakmici pretkola za ulazak u LP, Zagrepčani su tim rezultatom svladali Toftu s Ovčjih Otoka (u prvoj je utakmici bilo 5:0), a strijelci su bili Vlaović (4), Živković i Sead Halilović, otac Dinamova nadarenog dječaka, Alena!

\"Sedmica\" Kopenhagenu

Devet godina potom, u Maksimiru je, u prvoj utakmici 1. kola Kupa Uefe, stradao Zalaegerszeg, pola tuceta lopta u mađarsku su mrežu poslali Petrović (2), Marić, Mitu, Olić i Polovanec (na uzvratu je bilo 3:1 za Dinamo).

Najveće pobjede u gostima, uz ovu u Differdangeu i na Ovčjim Otocima, Dinamo je ostvario u Zürichu protiv Grasshoppersa (također 5:0 na uzvratu 1. kola Kupa Uefe u sezoni 1997./98., u Zagrebu je bilo 4:4!). Bliješti i 7:2 pobjeda u Kopenhagenu u sezoni 1961./62., u prvoj utakmici 1. kola Kupa velesajamskih gradova. Pogotke su zabili Jerković i Cvitković (po dva) te Šantek, Knez i Matuš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije