Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO KOD NAS

Vrhunac apsurda: Evo zašto u finalu Kupa vrijedi gol u gostima. Tu je još jedno bizarno pravilo

Varaždin: Rijeka pobjedom protiv Dinama osvojila Hrvatski kup
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
22.05.2024.
u 11:00

Ako će niželigaši krojiti sudbinu pravilnika HNS-a, i to za natjecanja gdje pretežito u završnici igraju prvoligaši, na um nam dolazi logično pitanje: Kakvog sve ovo smisla ima? Nema baš nikakvog

Ususret uzvratnoj utakmici finala Kupa Hrvatske između Rijeke i Dinama na Rujevici u kontekstu našeg kup natjecanja više je nakon prvog ogleda u Maksimiru bilo priče o pravilniku natjecanja nego li o samom nogometu. Naime, prvi put nakon deset godina vraćena je finalna faza Kupa na dvije utakmice, što je objašnjeno kao potez napravljen zbog lakše organizacije iz sigurnosnih razloga. Iako su se mnogi žalili zbog te odluke, to čak nije ni odluka koja je najviše zbunila, pa čak i naljutila neke nogometne aktere, od samih trenera i igrača pa sve do pratitelja nogometa.

Unatoč činjenici da je krovna nogometna organizacija Uefa prije tri godine u utakmicama nokaut natjecanja s dva susreta ukinula pravilo da gol u gostima vrijedi više, Hrvatski nogometni savez je vraćanjem finala Kupa na dvije utakmice objavio da će to pravilo, za razliku od cijele Europe, biti na snazi. Rezultat toga je bila ziheraška i dosadna 0:0 prva utakmica u Maksimiru jer se Dinamo fokusirao na to da Rijeka ne zabije taj čuveni, sad već i zastarjeli gol u gostima.

Ono što je još bizarnije u cijeloj priči je objašnjenje kojeg smo dobili iz HNS-a na temu vraćanja pravila 'gola u gostima' u život, koje vrijedi u finalu Kupa, ali i u nekim drugim natjecanjima gdje se događaju utakmice na ispadanje.

- Stručna komisija i natjecateljska komisija kontaktirala je niželigaške klubove koji igraju doigravanja za plasman u viši rang ili ostanak. Oni su bili skloni da se ostavi staro pravilo - stoji u objašnjenju.

Ako niželigaški klubovi traže takav sistem natjecanja za utakmice doigravanja između, recimo, trećih i četvrtih liga, to se pravilo vrlo lako može ostaviti, no zašto bi se to pravilo onda moralo primjenjivati i u finalu Kupa gdje je 99 posto šanse da će igrati isključivo prvoligaši? Pravilo koje vrijedi u jednom natjecanju, ne mora nužno vrijediti i u drugom natjecanju.

Bizarnostima, pak, nema kraja. U finalu Kupa između Rijeke i Dinama, i u prvoj i u drugoj utakmici klubovi ne mogu prijaviti 23 igrača u zapisnik kako je to u HNL-u slučaj, nego samo 20. Zašto 20, a ne 23 igrača u zapisniku Kupa?

Varaždin: Rijeka pobjedom protiv Dinama osvojila Hrvatski kup
1/19

- Niželigaši se često žale da na svojim igralištima nemaju dovoljno veliku klupu niti za devet pričuva. Zbog toga HNS nije htio širiti zapisnik kao u HNL-u jer Kup ne igraju samo prvoligaši - objašnjavaju iz HNS-a, totalno ignorirajući činjenicu da se za finale ta stavka pravilnika vrlo lako mogla promijeniti.

Ako će niželigaši krojiti sudbinu pravilnika HNS-a, i to za natjecanja gdje pretežito u završnici igraju prvoligaši, na um nam dolazi logično pitanje: Kakvog sve ovo smisla ima? Kad razmišljamo kritički i na logičan način, jedini odgovor koji nam može doći na um je - nema smisla.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
11:46 22.05.2024.

I što sada? Mislim da je najveći problem što Dinamo ide prema trostrukoj kruni. Jer ako zabije u gostima to će biti zbog tog pravila.... ma dajte... A što da je Rijeka zabila u Zagrebu? Što bi onda pisali? U biti u čemu je problem na kraju? Ako je nešto ilegalno, imate UEFA-u pa se njoj žalite ako HNS krši pravila. Možda je čudna odluka, ali nije ilegalna. Pravila su takva i gotovo. Čekajte slijedeću sjednicu HNS-a pa se onda žalite ili tražite izmjenu pravila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije