vriejdan 60 mil. kn

izgradnja najvećeg sustava navodnjavanja u RH u završnoj fazi

navodnjavanje
''
10.03.2014.
u 11:34

Najveći sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj realizira se u suradnji s Hrvatskim vodama

U sklopu Nacionalnog programa navodnjavanja, Virovitičko-podravska županija je pri završetku provedbe najvećeg pilot projekta za sustav navodnjavanja u Hrvatskoj - ''Kapinci - Vaška“. Projekt je na državnoj razini pokrenut još 2005. godine, a njegova kompletna realizacija očekuje se u ljeto 2015, kada će konačno nakon deset godina 2000 ha navodnjavanih poljoprivrednih površina uskoro dobiti svoje prve korisnike.

Do sada je položen cjelokupni cjevovod na istočnom dijelu, a u fazi izgradnje je i crpna stanica čiji se dovršetak očekuje do sredine ove godine. Poljoprivredne površine ovog sustava smještene su u središnjem sjevernom području Županije, u općini Sopje, većinom su u državnom vlasništvu (810 ha), a ostatak je u privatnom (450 ha). Tijekom 2013. godine iskazan je interes za proširenje sustava navodnjavanja za još dodatnih 700 ha, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za taj dio.

Najveći sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj realizira se u suradnji s Hrvatskim vodama. Vrijednost projekta iznosi 60 milijuna kuna, a ove godine Virovitičko-podravska županija osigurala je još 26 milijuna kuna za nastavak izgradnje. Osim navedenog sustava navodnjavanja, Virovitičko-podravska županija planira još šest projekata staviti u funkciju: Novi Gradac - Detkovac, Đolta, Pitomača - Špišić Bukovica, Lukač, Čađavica i Orahovica, a cilj je do kraja 2020. godine, sustavima za navodnjavanje pokriti 20% ukupne poljoprivredne površine na županijskom području.

U Hrvatskoj se od 206 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, trenutno navodnjava samo oko 1% poljoprivrednih površina što nas svrstava među najlošije zemlje članice Europske unije.

- Virovitičko-podravska županija ima oko 100 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta te naš konačni cilj je do 2020. Godine, sustavima za navodnjavanje pokriti 20% ukupnih poljoprivrednih površina u županiji. Već deset godina traje mukotrpna borba za provedbu ovog projekta, koji je nama kao jednoj od najvećih županija po obradivim površinama u Hrvatskoj od iznimnog značaja. Trenutačno se u našoj županiji navodnjava svega oko 1% poljoprivrednih površina. Konačnom realizacijom iduće godine, uvelike ćemo doprinijeti povećanju poljoprivrednih prinosa, konačnoj kvaliteti proizvoda te stati na kraju katastrofalnim štetama od suša. Navodnjavanje, zapravo jest jedini spas za hrvatsku poljoprivredu - rekao je Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan.

Komentara 1

NA
naftaš
13:21 10.03.2014.

Gdje republika Hrvatska ima 206 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije