prijateljska gesta

Berlusconiju ruska putovnica? 'To je obična maštarija!'

Silvio Berlusconi
Foto: Milestone Media/PIXSELL
26.11.2013.
u 09:57

Nakon što mu je zbog sudske presude oduzeta talijanska putovnica, špekulira se da bi bivšem talijanskom premijeru rusku mogao darovati njegov prijatelj, ruski predsjednik Vladimir Putin, ovih dana u posjetu papi Franji. No, i Berlusconi i Kremlj to niječu.

Ruska putovnica za Silvija Berlusconija? "Čiste fantazije“. Tako je glasnogovornik Kremlja, Dmitri Peskov, prokomentirao vijesti prema kojima bi Rusija dala Berlusconiju putovnicu pošto mu je oduzeta talijanska nakon konačne presude kojom je kažnjen na četiri godine zatvora, smanjeno na godinu dana kućnog pritvora ili dobrovoljnog rada te četiri godine zabrane rada u državnim institucijama zbog utaje poreza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je jučer došao u dvodnevni posjet Vatikanu i Italiji, večerao je sinoć u rimskoj palači Grazioli sa svojim prijateljom Berlusconijem. Bilo je agencija koje su najavljivale kako bi Putin mogao ponuditi putovnicu Berlusconiju. No, i bivši premijer Silvio Berlusconi opovrgao je sinoć pretpostavku o dobivanju ruske putovnice.

– Takvu pretpostavku nisam nikada uzimao u obzir. Nitko mi nije ponudio putovnicu i ni u snu ne bih zatražio putovnicu od Rusije ili bilo koje druge države. Želim dokazati svoju nevinost, izjavio je Berlusconi.
Podsjetimo kako je Putin odobrio rusko državljanstvo francuskom glumcu Gerardu Depardieu zbog poreza za bogataše uvedenih u Francuskoj. Silvio Berlusconi nije zatražio ni pomilovanje od šefa države Giorgija Napolitana. Kazao je kako bi mu to bilo ispod časti. Zapravo time bi priznao svoju krivicu i presudu, a to ne želi učiniti.

Berlusconi drži kako bi Napolitano trebao sam poduzeti neke korake za poništenje sudske presude kojom je, kako kaže, nepravedno kažnjen.
– Time što su me suci osudili počinili su državni udar, ponavlja Berlusconi. Na te njegove riječi, kao i na njegovo stalno ponavljanje kako bi ga Napolitano trebao pomilovati bez obzira na to što to nije zatražio u pismenom i zakonskom obliku, Napolitano je oštro odgovorio. Niti je počinjen državni udar zato što je Berlusconi osuđen, niti ga može pomilovati bez zahtjeva. Berlusconi bi se trebao ponašati kao svi građani.

Ne samo što je kazao kako mu je ispod časti zatražiti pomilovanje već je Berlusconi kazao kako za njega nije dostojno služiti kaznu dobrovoljnim radom.
– Zamislite kako bi me gledali državnici da odem čistiti zahode, kako su mi predlagali. To je ispod dostojanstva, ljutio se Berlusconi.

Senat talijanskog parlamenta bi 27. studenoga trebao glasovati o Berlusconijevu izbacivanju iz senatorskih klupa slijedom presude. Još nije sigurno hoće li se glasovati ili će se glasovanje odgoditi. Berlusconi je pozvao članove svoje stranke Naprijed Italijo na prosvjede te najavio kako ima sedam novih svjedoka s kojima bi mogao otvoriti sudski proces koji je zaključen presudom Vrhovnog suda 1. kolovoza ove godine. Teško je ponovno otvoriti zaključeni proces, ali Berlusconi drži kako će u tome uspjeti na osnovi dokumenata koje je dobio iz Sjedinjenih Država.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije