Bijela kuća Janukoviču

'Povuci policiju s ulica! Užasnuti smo pucanjem u narod'

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
20.02.2014.
u 21:14

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel večeras su telefonski razgovarali o koracima koje treba poduzeti kako bi se zaustavilo nasilje u Ukrajini.

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel večeras su telefonski razgovarali o koracima koje treba poduzeti kako bi se zaustavilo nasilje u Ukrajini.

Ranije su ministri vanjskih poslova Europske unije u Bruxellesu dogovorili uvođenje sankcija Ukrajini među kojima je ukidanje viza i zamrzavanje sredstava dužnosnicima odgovornima za nasilje.

"Povuci sigurnosne snage s ulice"

Bijela kuća je oko 17 sati poručila ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču da odmah povuče sigurnosne snage s ulica Kijeva i političkim sredstvima riješi sukob.

– SAD će zajedno s europskim saveznicima raditi na tome da se osude oni koji su krivi za nasilje u Ukrajini – piše u priopćenju Bijele kuće.

"Pozivamo ukrajinsku vojsku da se ne uključuje u sukob"

– Užasnuti smo fotografijama na kojima ukrajinske sigurnosne snage automatskim oružjem pucaju u vlastiti narod – piše u priopćenju Bijele kuće u kojem poziva Janukoviča da poštuje pravo na miran prosvjed, a prosvjednike da djeluju miroljubivo.

– Pozivamo ukrajinsku vojsku da se ne uključuje u sukob koji se može i treba razriješiti političkim sredstvima. Upotreba sile neće razriješiti sukob, treba poduzeti jasne korake kako bi se zaustavilo nasilje i pokrenuo smisleni dijalog koji će smanjiti tenzije – nadalje piše u priopćenju. Dodaju da će SAD zajedno s europskim saveznicima pomoći ukrajinskom narodu da ujedinjenu i neovisnu Ukrajinu "vrati na put u bolju budućnost".

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Stvaranje vlade nacionalnog jedinstva ili tehničke vlade

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je na konferenciji za medije kazao da predsjednik Obama razmatra veliki broj mjera koje bi mogle biti poduzete protiv onih koji su odgovorni ili su naredili "nasilje koje je provela ukrajinska vlada protiv miroljubivih prosvjednika".

- Rezultat koji želimo postići je prekid nasilja sa obje strane - kazao je Josh Earnest te dodao kako u obzir dolazi i stvaranje "vlade nacionalnog jedinstva koju bi činila i oprba i vlast ili stvaranje tehničke vlade". - Američki narod je s pravom zabrinut, a sigurno je da je zabrinut i predsjednik, kada vidi da se osnovna ljudska prava krše bilo gdje u svijetu - zaključio je Earnest.

>>"Hrvatska zna što znači nasilje i krvoproliće, Europa mora reagirati"

>>UŽIVO Prosvjednici zauzeli hotel, naoružani upadaju u sobe novinara!

Komentara 10

AA
aabbcc
22:23 20.02.2014.

Neka se malo strpe strpljen-spasen. Putin je malo zauzet sa olimpijadom a inece bi to vec rijesio.

DU
Deleted user
22:19 20.02.2014.

...situacija nije baš tako jednostrana, kako objavljuju naši (satelitski) mediji, jer "narod" upada u kuće, pali sve od reda i ubija po ulici iz karabina s optikom i sačmaricama, navodno i civile, koji ne žele u boj; gladnim narodom se lako manipulira al teško vlada, Policija je objavila da je iz istog oružja ubijeno dvadesetak (!) policajaca. Danas sam malo pogledao jedan ukrajinski kanal, doduše s ruskim predznakom: u studiju su se sučelili nekakav liberal i jedan iz nekakvog ukrajinskog saveza; ovaj je ustvrdio da u Ukrajini već dvadeset godina nebrojene, tzv. Nevladine NGO organizacije, financirane teškim narodnim novcima – prebačenim ino kreditima, trube o nužnosti raskida s Rusijom i propagiraju zapadni način i EU bez ikakvih kočnica, med i mlijeko. Na pitanje, što rade novinari, odgovor je bio: 90 posto su korumpirani, školovani u doba SSSRa i pišu za iste ciljeve - tranzicirane komuniste na vlasti. Nešto poznato?

Avatar Prosenjak
Prosenjak
22:30 20.02.2014.

Vidio sam snimku, to su gumeni meci, ne shvaćam čemu ovolika drama, riječ je sredstvo koje je legalno u suzbijanju uličnog nasilja i koja Izrael protiv Palestinaca uporabljava već desetljećima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije