Samo prijetnja

EU blago prema Putinu: Ako se stanje pogorša, uvest će trgovinske sankcije Rusiji

Merkel Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
20.03.2014.
u 20:08

Merkel: Pokazat ćemo da smo spremni uvesti treću fazu sankcija.

Lideri 28 zemalja EU stigli su danas na summit u Bruxelles bez suglasja o tome da Rusiju zbog pripajanja Krima odmah kazne uvođenjem trgovinskih sankcija.

Umjesto toga, rasprava na summitu EU kretala se u smjeru proširenja liste s imenima ruskih dužnosnika koje pogađaju sankcije u obliku zamrzavanja imovine na teritoriju EU i uskraćivanja viza za putovanje.

Otpor Njemačke

Prijetnja trgovinskim sankcijama ostaje samo prijetnja – u slučaju da se stanje pogorša. S obzirom na to da su lideri EU i prije dva tjedna na summitu posvećenom Ukrajini zaprijetili uvođenjem trgovinskih sankcija u slučaju da se stanje pogorša, čini se da rusko otimanje Krima Ukrajini ne smatraju dovoljnim pogoršanjem za ostvarenje svoje prijetnje.

– Ovaj summit EU poslat će jasnu poruku da smo u svakom trenutku u slučaju pogoršanja situacije spremni uvesti treću fazu sankcija – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u Berlinu uoči polijetanja za Bruxelles. Treća faza su trgovinske sankcije, dok su druga faza ciljane sankcije protiv konkretnih osoba s liste. Prva faza koju je EU primijenio prema Rusiji bilo je otkazivanje pregovora o viznoj liberalizaciji. Poljska i baltičke članice EU lobirale su da se na ovom summitu ipak pokrene treća faza sankcija, no čini se da je glavni otpor toj ideji pružala upravo Njemačka. No, mnoge bogate zemlje EU boje se da bi uvođenje trgovinskih sankcija Rusiji nanijelo štetu i ekonomijama zemalja članica EU.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Princip “jednake štete”

– Na jednom pripremnom sastanku uoči summita, predstavnik jedne zemlje rekao je da bismo, ako jednog dana odlučimo razgovarati o uvođenju trgovinskih sankcija, trebali raditi po principu “jednake štete”, odnosno unutarnje solidarnosti po kojoj bi sve zemlje EU podjednako podnijele štetu sankcija Rusiji – kaže jedan visoki europski diplomat s kojim smo razgovarali u Bruxellesu. To znači da bi, u slučaju trgovinskog rata s Rusijom, i Britanci trebali odustati od toga da financijski centar Londona služi ruskim oligarsima, i Nijemci od energetskog partnerstva s Rusijom, i Francuzi od velikog posla njihove vojne industrije s Rusima…

Sutra, drugog dana summita, bit će potpisan politički dio sporazuma o pridruživanju između EU i Ukrajine. Odbijanje bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše taj sporazum bio je povod za prosvjede u Kijevu, koji su doveli do promjena u Ukrajini.

>>Ukrajinski vojnici na Krimu u opasnosti: 'Napad je počeo'

>>NATO strahuje da će Rusi krenuti na istočnu Ukrajinu!

Komentara 28

Avatar rokoprčina
rokoprčina
20:24 20.03.2014.

"Nemoj da mi tučeš prijatelja" a ovaj ga opet udari "Nemoj da ga tučeš,jesil čuo šta sam reko" a ovaj ga opet odalami "Slušaj ti,nemoj da ga pipneš više" a ovaj ga ponovo sastavi "Nem....." -molim te prijatelju ko Boga,nemoja,nemoj da me vise braniš.Otpale mi uši.

ST
Stipeprof
20:33 20.03.2014.

A zašto nisu uveli sankcije Americi kad je napala Irak?

DJ
darko.juric.737
20:34 20.03.2014.

London bi dao Rusiji cijelu Ukrajinu i još koju susjednu zemlju samo da može zabosti zastavu duginih boja u sred Moskve i zasijati GMO sjeme na prostrane bajkovite ruske ravnice , kakav Krim , kakav plin , jedina vrijedna valuta je ljudska duša . pozdrav svima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije