operacija spašavanja

Svih 52 putnika s ledolomca je spašeno, putuju brodom u Australiju

Ledolomac Akademik
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/6
02.01.2014.
u 12:55

Nakon nekoliko pokušaja, helikopter je s kineskog ledolomca sletio do ruskoga koji je okovan u ledu od Badnjaka, te odnosi 52 putnika (turisti, novinari) na svoj brod. Oni su potom trebali skelom do australskog broda i onda prema Tasmaniji.

Operacija spašavanja istraživača i ostalih putnika na ruskom istraživačkom brodu Akademik Šokalski, zarobljenog u antarktičkom ledu više od tjedan dana, napokon je uspjela. Svih 52 putnika s broda Akademik Šokalski spašeno je i nalaze se na australskom ledolomcu Aurora Astralis, objavila je australska služba pomorske sigurnosti, a prenio Guardian.

– To je naš novi divni dom – rekao je Guardianov novinar Laurence Topham, koji je bio dio ekspedicije na Antarktik. Njegov kolega Alok Jha zahvalio je javno posadama kineskog broda Xue Long i Aurore, kao i posadi helikoptera sa Xuea, koja je prva stigla po njih na okovani ledolomac.

– Hvala vam puno uime svih nas s Akademika Šokalski, znamo koliko ste skrenuli sa svojeg puta i imali važnijeg posla, ali ste nas spasili – poručio je.

Vođa ekspedicije Chris Turney objavio je jutros na Twitteru da je kineski helikopter (koji prvi put nije mogao izvesti planirano) uspio sletjeti na improvizirani heliodrom uz brod.

 Uz Šokalskog, kojemu ne prijeti potonuće, ostaju 22 člana posade.

Sedam puta helikopter je morao slijetati i svaki put u 45 minuta pokupiti po 12 ljudi, odvozeći ih na kineski brod Xue Long (Snježni zmaj), nakon čega isto slijedi i s njihovom opremom i prtljagom s "Akademika".

Aurora Astralis bi sudionike ekspedicije trebala odvesti do Tasmanije, kamo bi trebali stići do polovine siječnja.

Tijekom jutra strahovalo se da zbog vremenskih uvjeta danas neće biti moguće putnike skelom prevesti s kineskog na australski ledolomac Aurora Astralis, udaljen dvije milje, no vrijeme se popravilo.

– Trenutačni uvjeti na ledu ne dopuštaju skeli s Aurore Astralis da dođe do Xue Longa, pa spašavanje neće biti moguće danas. Ni helikopter koji je putnike s Akademika Šokalskog preveo do Xue Longa ne može iz sigurnosnih razloga sletjeti na Auroru Astralis – kaže se u priopćenju australske službe za pomorsku sigurnost.

Podsjetimo, otkad se saznalo da je Akademik Šokalski zapeo u ledu oko 1700 kilometara od tasmanskog Hobarta, nekoliko se ledolomaca nije uopće moglo probiti do njega. "Akademik" je na zadatku "ponavljanja" putovanja australskog istraživača Douglasa Mawsona, koji je do Južnog pola plovio od 1911. do 1913. godine.
 

Komentara 3

Avatar DonLon
DonLon
16:45 02.01.2014.

U cijelo ovoj prici drago mi je vidjeti kako kineski helikopter prevozi ljude s ruskog broda, koje dalje preuzima australski ledolomac. Moze se kada se hoce.

Avatar Idler 3
Idler 3
11:56 02.01.2014.

I dalje ne kužim kak uz sve to globalno zatopljenje dol imaju takšnih problema. Pa na južnoj strani je sad ljeto !!!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:05 02.01.2014.

Hm, a koliko košta spašavanje ovih klimatoloških spadala i pijanih turista? I tko će to platiti? Douglas Mawson je svoja putovanja večinom financirao sam i nije davio desetke ledolomaca, helikoptere i drugo što je potrebno današnjim "naučnicima", koji ne mogugu napraviti ono što su majstori napravili prije sto godina. A da ne govorimo da je leda znatno manje nego davnih godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije