špijunirali i tursku

Merkel poručila SAD-u da se 'prijatelji ne špijuniraju' pa ih prisluškivala!

Angela Merkel
Foto: DPA/PIXSELL
19.08.2014.
u 10:52

Njemačka obavještajna agencija BND špijunirala je službenu Ankaru te američkog državnog tajnika Johna Kerryja i njegovu prethodnicu Hillary Clinton, tvrdi Der Spiegel

Turska je u šoku nakon što su njemački mediji tijekom vikenda objavili da je Berlin prisluškivao i Washington i Ankaru. Stoga je jučer pozvala njemačkog veleposlanika u toj zemlji i zatražila službeno objašnjenje, a ponašanje Berlina ocijenila "neprihvatljivim i neoprostivim", javlja Reuters koji podsjeća da su obje zemlje članice NATO saveza.

Njemačkom veleposlaniku Eberhardu Pohlu dano je na znanje da se takve aktivnosti, ako postoje, moraju hitno okončati. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu razgovarao je s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom Walterom Steinmeierom, no on mu nije mogao potvrditi istinitost tvrdnji da je njemačka obavještajna agencija BND od 2009. godine špijunirala Ankaru, a što je objavio Der Spiegel. Isti mediji tvrdi da je BND špijunirao i američkog državnog tajnika Johna Kerryja i njegovu prethodnicu Hillary Clinton.

Ako je istinita, ova informacija dodatno će osramotiti Njemačku i kancelarku Angelu Merkel koja je nekoliko mjeseci ranije, kada je SAD špijunirao Berlin, oštro komentirala da ''prijatelji ne špijuniraju jedni druge''.

>>Nijemac SAD-u slao tajne dokumente

>>Merkel ne oprašta: Najavila rat Obaminim špijunima!

Komentara 12

DU
Deleted user
11:28 19.08.2014.

pa da samo ona kaubojska drzava smi je spijunirati,a drug jok.........

AA
aabbcc
13:10 19.08.2014.

Amerika kao drzava nema i nepozna prijateljstva, vec samo poslusne i neposlusne za ostvarivanje svojih interesa....

DU
Deleted user
12:36 19.08.2014.

Turska nije i nikada nece biti prijatelj Njemacke. Pogledajte malo sto je to sve Erdogan izjavljivao kada je bio u Njemackoj! Jasno je da ih prisluskuju jer se radi o unutarnjoj sigurnosti Njemacke!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije