05.11.2013. u 12:00

Glad, uskraćivanje liječenja i dostave humanitarne pomoći mogli bi pobiti više Sirijaca nego meci, rakete i bombe s bojnim otrovima

Kada govorimo o oružju za masovno uništenje, onda nam je pred očima nuklearna “gljiva”, bojni otrovi od kojih se umire u mukama ili biološko oružje koje donosi zarazu i smrt. Svijet već dulje posjeduje dosta uspješne mehanizme kontrole ove vrste naoružanja kada se izuzme nekoliko zemalja koje ne žele ni čuti da bi ih netko u bilo čemu trebao kontrolirati. Svijet posjeduje i sustave za kontrolu konvencionalnog naoružanja, ali nijednu zemlju gotovo nitko iz međunarodnih organizacija neće prozivati ako ga upotrijebi. No postoje i neki drugi oblici masovnog mučenja i istrebljivanja na koje nitko ne obraća previše pozornosti.

Još prije nešto više od mjesec dana činjenica da je netko u Siriji upotrijebio kemijsko oružje bila je golem problem za Sjedinjene Države i neke njihove partnere. Upotreba kemijskog oružja bila je nekakva crvena linija preko koje se nikako ne smije prijeći. Napetost je bila ogromna, no problem se riješio tako što je Assad pristao odreći se svoga kemijskog arsenala. U tom trenutku svijet kao da je živio u iluziji da će patnje sirijskih civila prestati, da je rat gotov, da su svjetski moćnici uspjeli riješiti ovu krizu. No malo je tko potpuno svjestan novog, vrlo moćnog oružja za masovno uništenje kojim se obilato koristi Assadov režim, ali od takvih metoda ne preže ni ona druga strana. To najnovije oružje zove se izgladnjivanje i uskraćivanje medicinske pomoći. Režim, naime, vodi kampanju kojoj je cilj da civili, osobito oni za koje je procijenjeno da bi možda mogli podržavati pobunjenike, budu lišeni svega što im je potrebno za preživljavanje – vode, hrane, struje, topline, liječnika i lijekova, pa čak i mogućnosti da im netko dostavi humanitarnu pomoć. Lideri umjerene sirijske oporbe govore o civilima koji su i zaboravili kako izgleda normalna hrana za ljude, a preživljavaju jedući pse i mačke lutalice. Ako se pitate zašto međunarodna zajednica tim ljudima ne dade humanitarnu pomoć, kao i drugima koji su se zatekli u takvoj situaciji, odgovor je da u Siriju ne mogu ući strane humanitarne organizacije, a dostava humanitarne pomoći ovisi o suludo hrabrim Sirijcima koji se izlažu životnoj opasnosti kako bi pomogli svojim sunarodnjacima. Zbog svoga humanitarnog djelovanja dio njih bio je podvrgnut mučenju, a neki su svoje čovjekoljublje platili i glavom. Assad je dosad činio baš sve da sve one koji žele pomoći odvrati od njihove namjere stavljajući pred njih potpuno nepremostive prepreke.

No međunarodna zajednica kao da je slijepa na ovu vrstu oružja za masovno uništenje i nitko ne čini ništa kako bi ga Assadu oteo iz ruku. Kao da nikome nije stalo, kao da se na zna da je barem polovica od 110 tisuća Sirijaca koji su izgubili život u ovom sukobu zapravo umrla zato što nije dobila adekvatnu medicinsku skrb i hranu. A dolazi zima koja bi za desetke tisuća ljudi mogla biti kobna. Oni koji budu umirali od gladi i hladnoće možda će priželjkivati da netko na njih baci bojni otrov i skrati njihove muke.

Početkom listopada Vijeće sigurnosti UN-a objavilo je službeni dokument kojim od obiju strana u sukobu traži da poštuju humanitarno pravo i omoguće djelovanje međunarodnih humanitarnih organizacija. No taj apel naletio je samo na gluhe uši, kako one predsjednika Assada i sirijske oporbe tako i na one međunarodne zajednice koja samozadovoljno uživa u činjenici da je pod kontrolu stavila kemijsko oružje i živi u svojevrsnoj zabludi da je time s vrata skinula problem sirijskog rata. O milijunima izbjeglica sada nećemo ni raspredati zato što oni imaju barem šator nad glavom, komad kruha u ruci i mogućnost da dobiju kakvu-takvu medicinsku pomoć. Na kraju ostaje samo pitanje do kojih razmjera ta tragedija mora nabujati? Što se treba dogoditi da se probudi uspavana savjest svijeta? Tko će dignuti glas i reći da je na humanitarnom planu Assad prešao tu famoznu crvenu liniju i da to više ne može tako? A možda je za sve to već kasno, možda je taj narod već odavno izgubio svoju budućnost. Ako je tako, onda ćemo ih svi mi imati na savjesti.

Komentara 17

JO
JORGOVAN
12:30 05.11.2013.

nevjerojatno. Pa kaj je Večernji list spal na to da mora pisati po diktatu? Ovo ko da je tekst iz Goebelsove kuhinje potpomognut Ametričko- Izraelskom propagandnom mašinerijom. Ni riječi o pokoljima i progonima kršćana, ni riječi o đihadistima s svihh strana svijeta koji po Siriji provode šerijat po svojoj mjeri, da se čak i zadrti muslimani zgražaju ,a di neće umjereni, ni riječi o masovnim grobnicama koje regularna vojska pronalazi svugdje gdje istjera tzv. demokrate. Uglavnom se radi o ženama, djeci i starcima. Za vas sve u večernjaku je Assad jedini krivac za sve. Pa k vragu, zašto onda Sirijci bježe upravo s područja gdje je na vlasti "demokratska oporba" ?. ...........malo objektivnosti i realnosti bi bilo dobro da uključite kad pišete tekstove. Pogotovo o Siriji. Nije Assad cvijeće, da se razumijemo, al ono što se zove oporba je sve samo ne demokratska......

DU
Deleted user
13:02 05.11.2013.

Zar razliku od izvještavajućeg i istraživačkog novinarsta kolumna je osobni stav. Izjave mogu biti jednostrane (samoinicijativno ulizivačke zbog osobne sklonosti i interesa, ili naručene „odozgo“ i time u službi jedne politike), ili pak objektivne tako što kritički seciraju dvije ili više strana u sukobu ili polemici. Krajnji imeprativ novinarstva i kolumne morao bi biti potraga za istinom uz intelektualnu odgovornost za izjavljeno i nuđenje sveobuhvatnog i prihvatljivog rješenja. Kako što sadržaj ovog članka dokazuje – na žalost – ništa od navedenih etičkih vrijednosti ne može se naći u eksponirajućem i jednostranom pisanju potpisanog autora. U Siriji u naseljima pod nadzorom pobunjenika s njima se črvsto instlira i odsustvo pravne države istovremenu samovolju tih vojnih formacija u kojoj nema mjesta za drugačijeg (nemuslimane) što sirijski kršćani svakodnevno plaćaju životima, protjerivanjem, silovanjem, i rušenjem njihove imovine i crkava. Zbog zločinačkih djela i namjera boraca za „šeirjatsku Sriju“ Kršćani su prisiljeni priželjkivati Asadovu pobjedu jer su pod tim „zločincem“ uživali sva ljudska i vjerska prava dok ima pod nasilnom vlašću ovih islamističkih „pravednika i demokrata“ vrcaju glave i imovina. Ali što su sve navedene činjenice u usporedbi sa snagom jednostranog izvještavanja u zamjenu za pogodnosti i druge koristi kojima autori bivaju nagrađeni. Iako navedena istina nema konkurenciju u protuargumentima suprotne strane samo zato što nije po volji „jednokihi“ mogla bi lako biti obrisana. Ljepljiva traka na ustima „neovisnih“ novinara dodatno ubija taj nemuslimanski dio već ubijenog i unesrećenog naroda. Iako se u Sriji od strane pobunjenika nad kršćanima sporovode svi elementi genocida, iako bezakonje i nasilje vjerno odaju zločinačku sliku kakva bi njihova vlaldavina Srijom bila ako bi pobijedili, plaćeni, narućeni, i jednostrani komentari u interesu svjetskih „krojača“ odaju svu bijedu intelektualne odgovornosti i načela čiji ponosni vlasnici na taj način umjesto istine i etičkih načela i sami postaju dio politikantske propagande i sudionicima zla.

Avatar Naravno
Naravno
13:09 05.11.2013.

gospođo Marina Šerić ja sam mislio da ste vi novinar a ispada da ste vi "novinar"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije