slabi moć amerike

Ne želimo više biti svjetski policajci, Kinezi su moćniji

Obama i kinez
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
05.12.2013.
u 08:46

Amerikanci prvi put u povijesti misle da nisu najjači, javnost smatra da je Barack Obama djelomično popravio imidž zemlje u svijetu

Većina Amerikanaca smatra da Sjedinjene Države više ne igraju tako važnu ulogu u svijetu i da moć te zemlje slabi. Istraživanje javnog mnijenja pokazalo je i to da većina njih misli da bi SAD trebao prestati igrati ulogu svjetskog policajaca i da bi se trebao početi baviti isključivo svojim unutarnjim problemima. Ispitivanje je proveo Pew Research Center, koji istraživanja provode već četrdeset godina, no u ovom se prvi put dogodilo da većina Amerikanaca misli da je moć njihove domovine na silaznoj putanji.

Istraživanje je također potvrdilo da većina ispitanika više ne želi da Sjedinjene Države vojno interveniraju u svijetu, već da vanjska politika bude više usmjerena na stvaranje dobrih odnosa i čvrstih veza u gospodarstvu i trgovini. Opća je percepcija da je ugled Sjedinjenih Država u svijetu znatno narušen, ali i to da je predsjednik Barack Obama ipak uspio popraviti dio štete koju je učinio njegov prethodnik George Bush.

Najlošiji rejting u povijesti

U konkretnim brojkama to izgleda ovako: 53 posto Amerikanaca smatra da je geopolitičko značenje njihove zemlje palo na najnižu razinu u povijesti i da sada ima manje važnu ulogu nego što ju je imala prije deset godina. Jedna od zanimljivosti jest svakako i kontekst u kojem su istraživanja provedena.

Ovo je godina u kojoj je predsjednik Obama odustao od vojne intervencije u Siriji, u kojoj je diplomatskim putem počeo rješavati problem iranskog nuklearnog programa i u kojoj se dogodila afera masovnog prisluškivanja koju je razotkrio Edward Snowden, što je na međunarodnom planu nanijelo dosta štete ugledu Sjedinjenih Država. Ova afera, smatra 55 posto ispitanika, nanijela je veliku štetu ugledu zemlje i narušila povjerenje javnosti u obavještajni sustav, a 34 posto Amerikanaca smatra pak da je Snowden napravio korisnu stvara za javni interes.

Važne su gospodarske veze

Iako rezultati ovoga istraživanja zapravo pokazuju da američka javnost u neku ruku podržava krajnji oprez s kojim Obama vodi vanjsku politiku, no istodobno većina ima negativno mišljenje o načinu na koji je predsjednik rješavao problema s Afganistanom, Sirijom, Kinom i Iranom. Većina Amerikanaca smatra da je predsjednik na vanjskopolitičkom planu bio najuspješniji u borbi protiv terorizma.  
Jedan od najzanimljivijih podataka jest da više od polovice ispitanih Amerikanaca misli da je Kina puno jača ekonomska sila od Sjedinjenih Država.

Čak tri četvrtine ispitanih zalaže se za to da SAD u budućnosti intenzivno poradi na stvaranju gospodarskih veza s drugim zemljama.

Ključne riječi

Komentara 29

ZA
zagabria1
10:23 05.12.2013.

Prividno pada moć Amerike, no sa druge strane ne raste moć Kine niti Rusije ili Indije. Rusija nema uopće industriju već se bazira samo na izvozu resursa što je u visokotehnološkom društvu daleko od vodeće zemlje. Kina je dobra uglavnom u kopiranju i jeftinoj proizvodnji, daleko je ona od vodeće zemlje. Kini fali duh inovativnosti, najvažniji resurs današnjeg društva koji Kina sama priznaje da nema. Prava istina je da svijetom vlada krupni kapital, malo uz pomoć Amerike, malo uz pomoć Kine i drugih. Tako će i ostati

CA
canajrasim
15:17 05.12.2013.

Većina Amerikanaca smatra da Sjedinjene Države više ne igraju tako važnu ulogu u svijetu i da moć te zemlje slabi. >>>> Glupost. Amerika trosi vise na naoruzanje nego cijeli svijet zajedno.

NE
Nepokolebljiv
10:43 05.12.2013.

Ameri se moraju jos jako truditi da netko drugi postane vodeca ekonomska sila svijeta jer svi zajadno: Kina, Rusija, Iran, S. Koreja, Venezuela, Kuba i jos desetak drugih supersila koje mrzitelji Amerike ljube nemaju GDP jednak americkom. Kada je tajfunn prosli mjesec poharao Filipine nitko jos uvijek nije poslao zapazenu pomoc vecu od nosivosti jedne sandoline osim flote Americke Mornarice! Trebam li spomenuti da su Kina i Rusija daleko blize Filipinima nego Amerika? Narod ne zeli ameriku biti policajcem svijeta jer Amerikanci ginu braneci strane narode a onda ih poslije toga mrze. Narod kaze neka se sami snalaze, hrane i lijece!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije