Izvlačenje podataka

NSA prikuplja 200 milijuna SMS poruka dnevno!

mobitel
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
16.01.2014.
u 21:00

Kolekcija SMS poruka, uključujući i kontakte, otkrivena je u zajedničkoj istrazi Guardiana i britanskog Channel 4 News, a temeljila na materijalima koje su dobili od zviždača Edwarda Snowdena.

Nacionalna sigurnosna agencija prikuplja gotovo 200 milijuna SMS poruka na dan u iz cijelog svijeta, a koristi ih za izvlačenje podataka poput lokacije, mreže kontakata i detalja o kreditnim karticama, pokazali su tajni dokumenti.

Kolekcija SMS poruka, uključujući i kontakte, otkrivena je u zajedničkoj istrazi Guardiana i britanskog Channel 4 News, a temeljila se na materijalima koje su dobili od zviždača Edwarda Snowdena. Dokumenti također otkrivaju da je britanska špijunska agencija GCHQ koristila bazu NSA kako bi pretraživala metapodatke komunikacija ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Program NSA kodnog naziva Dishfire ne pohranjuje samo podatke onih koji su meta nadzora, već prikuplja "gotovo sve što može", prema dokumentima GCHQ-a.

NSA je razvila upotrebu svoje ogromne baze podataka SMS poruka za izdvajanje informacija o putnim planovima, kontaktima, financijskim transakcijama i još mnogo toga - uključujući i pojedince koji nisu pod sumnjom za kriminalne radnje.

NSA prosječno u jednom danu prikupi:

- više od pet milijuna obavijesti o propuštenim pozivima (to im je koristilo za razradu nečije društvene mreže, koga i kada nekoga kontaktiraju)

- detalje o 1,6 milijuna prelaženja granice na temelju obavijesti o roamingu

- više od 110.000 imena kroz elektronske poslovne kartice, a tu su mogli izvući i sačuvati fotografije

- više od 800.000 novčanih transakcija, ili kroz mobilna plaćanja ili povezivanjem kreditnih kartica s korisnikom mobitela

Uz sve to, NSA izvlači podatke o geolokaciji kroz više od 76.000 SMS poruka na dan.

>> EVO kako je NSA špijunirala i računala koja nisu na internetu

>> Prosvjed protiv prisluškivanja - internet uzvraća udarac

Komentara 5

Avatar Joja
Joja
11:18 18.01.2014.

Samo da moje poruke ne proslijedu mojoj zeni ;)

Avatar Alfons_x
Alfons_x
12:04 17.01.2014.

Nekoć isto ovo što radi SAD, radile su takozvane "tajne policije" takozvanog "istočnog bloka".....dok nam je zapad prodavao maglu o slobodi misli, riječi i djela, danas kada smo se krvavo izborili za tu "slobodu" vidimo kako to baš i nije tako kako su nam govorili...zbog krive riječi ideš u zatvor, prisluškuju te i prate na svim razinama, brišu i cenzuriraju kako žele....zar je to sloboda?

LI
ličkavučina
21:17 16.01.2014.

Snowden, thank you so much. Thank you. The world before you and after you isn't the same.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije