neobična pojava

Poput ležećeg tornada: Oblak koji je šokirao Amerikance

oblak tornado
Foto: Twitter/NWS_SFSC
1/4
18.09.2013.
u 19:13

Ovaj fenomen, poznat kao rotirajući oblak, začudio je i meteorologe iz američke Nacionalne meteorološke službe

Građani Washington D.C.-a u ponedjeljak ujutro bili su svjedoci neobične meteorološke pojave na nebu. Iznad njih protezao se veliki rotirajući oblak koji je izgledao poput ležećeg tornada.

Ovaj fenomen, poznat kao rotirajući oblak, koji se na nebu pojavio oko 7 sati, lagano je plovio nebom prema državi Virginiji, a mnogi su ga fotografirali te dijelili fotografije putem Twittera i Facebooka. Prizor je toliko neobičan da je začudio i meteorologe iz Nacionalne meteorološke službe.

Prema pisanju američkih medija, ovaj rijetki tip oblaka izazvan je promjenom temperature i vjetrom koji je oblak "zarolao" u takav oblik. Osim nekoliko pljuskova, iz oblaka ne prijeti ništa.

– Hladan zrak koji tone privukao je topao, vlažan zrak s površine planeta podižući ga na veću visinu, gdje se vlaga kondenzira kao oblak. Olujni vjetrovi kotrljaju oblak paralelno s horizontom i na taj način stvaraju efekt koji podsjeća na horizontalni tornado – piše Live science.

>>Fantastične fotografije: Superćelijski oblak nad Jadranom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije