VOLGOGRAD GORI

'Ruski Bin Laden': Ukrast ću Putinu igre

Doka Umarov
Foto: Screenshot
1/2
30.12.2013.
u 20:53

Vođa Čečena: Neću dopustiti OI u Sočiju jer on leži na krvi kavkaskih muslimana

Volgograd gori! Najmanje 14 osoba poginulo je danas u eksploziji bombaša samoubojice koji je eksplozivnu napravu detonirao manje od 24 sata nakon što je sličan napad izveden u nedjelju ujutro na volgogradskoj željezničkoj postaji.

Simbolički cilj

Ovaj put napad je izveden u trolejbusu, rano ujutro kada je vozilo bilo krcato ljudima koji su išli na posao. Napadač je, otkrila je ruska obavještajna služba na temelju ostataka tijela, Pavel Pečenkin, Rus koji se u proljeće prošle godine preobratio na islam, a potom pristupio dagestanskim islamskim militantima. Očito je da su ovom serijom napada islamski ekstremisti s Kavkaza pod vodstvom Doku Umarova počeli provoditi plan za sabotažu skorih Olimpijskih igara u Sočiju.

– Sam olimpijski grad Soči vrlo je teško napasti jer se tamo provode vrlo opsežne mjere sigurnosti. U njegovo osiguranje uložene su oko dvije milijarde dolara. Podjednako su sigurni i Moskva ili St. Peterburg. Zato su islamisti odabrali Volvograd, koji ima dvostruko simboličko značenje, a u kojem je znatno lakše izvesti teroristički napad. Prvo, riječ je o gradu koji je blizu Kavkazu i koji je relativno blizu Sočija. I drugo, on za Ruse ima vrlo veliko simboličko značenje. U 2. svjetskom ratu nosio je ime Staljingrad i bio je poprište najveće i najkrvavije bitke u ruskoj povijesti – kaže za Večernji list Sajjan Gohel, direktor Asia-Pacific Foundationa, britanske obavještajno-analitičke kuće specijalizirane za Središnju Aziju. Ta dva napada gotovo su potpuno paralizirala grad, stanovnici ne izlaze iz kuća niti se koriste javnim prijevozom očekujući još koji teroristički udar. Da su ova očekivanja osnovana, pokazuje i vijest da su danas tijekom prijepodneva snage ruskog FSB-a na zasad nepoznatoj lokaciji ubile trojicu islamista koji su planirali još neke napade u Volgogradu.

Najgore tek dolazi

– Opkolili smo ih u jednoj kući gdje se nalazila i žena s malom djevojčicom. Pustili su ženu i dijete van, a potom otvorili vatru. Nakon kraće borbe sva su trojica ubijena – potvrdio je predstavnik FSB-a. Ruski Bin Laden, kako nazivaju Doku Umarova, islamističkog vođu sa sjevernog Kavkaza, najavio je još prije pola godine da će “ukrasti Olimpijske igre Rusiji”.

– Nema tog osiguranja koje će nas spriječiti da izvedemo napade. Soči leži na kostima kavkaskih muslimana – tvrdio je u videoporuci. Paralelno s eksplozijama u Volgogradu, strah i paranoja zavladali su cijelom Rusijom. U Moskvi je danas ispražnjen i Crveni trg nakon pronalaska sumnjiva paketa. Torba je ipak bila bezopasna, a ostavila ju je mentalno poremećena žena. Blagdanski tjedan nije izabran tak tako. Eksplozijama u vrijeme blagdana islamisti postižu dodatni efekt straha, a vjeruje se da će pokušaja napada biti još. Pogotovo zato što je pravoslavni Božić, koji islamisti vide kao idealno vrijeme za izvođene udara za desetak dana.

Komentara 53

Avatar El Indio
El Indio
22:12 30.12.2013.

Gdje su sad oni mudrijasi koji su branili Cecene i krivca trazili nekog treceg

Avatar ciril
ciril
21:38 30.12.2013.

Tko se igra igrama, izgubi igru

XM
xmatrix
10:16 31.12.2013.

potpisao je svoju smrtnu presudu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije