26.05.2014. u 12:00

Peking prije deset godina nije mogao ni sanjati da će Japanu osporavati otočje Senkaku, da će porinuti nosač zrakoplova i graditi vlastite tzv. stealth zrakoplove, a danas je to realnost

Povezivanje Kine i SAD-a željeznicom bit će grandiozan pothvat u tehničkom i financijskom smislu. No sve je očitije da Peking svoju budućnost vidi ne toliko blisko vezanu uz Washington koliko uz Moskvu. I to iz vrlo pragmatičnih razloga. Koliko god SAD bio velik kupac kineskih proizvoda, Pekingu je podjednako bitan stabilan dobavljač sirovina i energije, a ovu ulogu sada preuzima Rusija. Prije nekoliko dana potpisan je 400 milijardi dolara vrijedan ugovor o izgradnji plinovoda kojim bi Rusija plinom opskrbljivala kinesko tržište. Ovim Kina dobiva stabilan izvor plina po izuzetno povoljnim cijenama, čime stječe prednost u odnosu na konkurente poput Vijetnama ili Burme kojima, zbog rasta vlastitog standarda, više ne može parirati niskom cijenom rada, a Rusija dobiva nešto puno više. Dobiva neovisnost o europskom tržištu plina, čime Zapadu iz ruku izbija do sada vrlo bitnu polugu pritiska na svoje gospodarstvo. Rusija kao strateški cilj već godinama planira Južni tok, kojim bi zaobišla Ukrajinu i osigurala neometan protok plina prema Zapadu.

Sada je otišla korak dalje i osigurala si golemo tržište koje će ruski plin progutati bez obzira na gospodarske sankcije koje bi SAD i EU Moskvi u budućnosti mogli uvesti. U tim okolnostima gotovo je neopaženo prošao još jedan vrlo bitan sporazum. Moskva i Peking dogovorili su da će u međusobnoj trgovini zaobilaziti američki dolar kao sredstvo plaćanja u korist svojih nacionalnih valuta, što je jak pokazatelj politike koju i Kina i Rusija u budućnosti namjeravaju voditi. Dok su početkom devedesetih obje ove zemlje bile na koljenima, i jedna i druga Zapad su vidjele kao svog saveznika, bez kojega im nema opstanka. U međuvremenu Kina se razvila u vodećeg svjetskog proizvođača potrošnih dobara, a Rusija se vratila na poziciju velesile ponajprije zbog svojih sirovinskih resursa. Porastom gospodarske moći rasli su i apetiti na vanjskopolitičkom planu.

Peking prije deset godina nije mogao ni sanjati da će Japanu osporavati otočje Senkaku, da će porinuti nosač zrakoplova i graditi vlastite tzv. stealth zrakoplove, a danas je to realnost. Baš kao što je donedavno bila nezamisliva činjenica da Moskva blokira intervenciju u Siriji ili kroji sudbinu Ukrajine. Odnos Kine i Rusije, dviju ključnih zemalja BRICS-a, sve je tješnji i na djelu je preslagivanje kockica na geopolitičkoj i geoekonomskoj sceni svijeta. Rusija i Kina se približavaju. Ne zato što se pretjerano vole, dapače. Do prije dvadesetak godina njihova granica bila je vojno utvrđena, a oružani incidenti nisu bili rijetkost. Zbližavaju se da bi pokušale zauzeti pozicije koje u svjetskim razmjerima danas imaju Sjedinjene Američke Države i Europska unija.

>> Kina do kraja 2014. prestiže SAD i bit će najveća ekonomija

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
13:31 26.05.2014.

Inače Bernard Karakaš , jedini realni i principijelno objektivan i neutralan novinar na večernjem ! Sve pohvale! Ima ovde bednih piskarala takvih koje treba odmah šutniti sa ovog lista. Neobjektivni, potplaćeni , šire čaže i neznanje..dno dna..

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:25 26.05.2014.

Dobar jutar! Ili kak to Kinezi vele""Zao shang hao!!!" Pa nisu vam to polukolonijalne državice k'o RH i bliže istočno susjedstvo.

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
13:29 26.05.2014.

I niko ih više ne zaustavi ...doduše nije niko nio dosad mogao da ih zaustavi , a da ne snosi posledice direktne ili indirektne...a sada će razbucati ameriku sa trabantima poput ovih neartikulisanih bednika iz eu ... što bi dolili sad je gori i što bi gori sad je doli ... jasno ko dan.. mislim na snagu, potencijal, moć i finansije ukupno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije