u luci Gioia Tauro

Sirijsko kemijsko oružje prekrcat će se u Italiji

Gioia Tauro
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
16.01.2014.
u 17:58

Kemijsko oružje u toj luci u regiji Calabriji bit će prekrcano s jednog danskog ili norveškog broda na američki brod Cape Ray.

Sirijsko kemijsko oružje prekrcat će se u Italiji u luci Gioia Tauro, dakle na dnu Apeninskog poluotoka, objavio je danas ministar za infrastrukture Maurizio Lupi. Kemijsko oružje prekrcat će se u toj luci u regiji Calabriji s jednog danskog ili norveškog broda na američki brod Cape Ray. Ta talijanska luka izabrana je jer je najsigurnija za sprečavanje eventualnih prosvjeda. O izboru luke u parlamentarnim odborima za vanjska pitanja i za obranu govorili su, uz Lupija i ministrica za vanjske poslove Emma Bonino te generalni direktor OPEC-a Ahmet Uzumcu. 

U talijanskoj luci kemijske tvari bit će prebačene na američki brod Cape Ray, na kojem će im biti smanjena toksičnost. 

Prema planu koji su načinili Rusi i Amerikanci zajedno s organizacijom za uništenje kemijskog oružja, oko 500 tona kemijskih tvari najprije je prebačeno u sirijsku luku Latakiju. Riječ je o odvojenim tvarima koje, ako se spoje, postaju oružje. U Larnaki će oko 150 kontejnera s kemijskim tvarima biti prebačeno na norveške ili danske brodove. Brodovi će tvari prebaciti u luku Gioia Tauro, gdje će zatim biti prebačene na američki brod Cape Ray, koji se u SAD-u priprema za operaciju uništenja sirijskog kemijskog oružja.

Cijela operacija trebala bi trajati između 45 i 90 dana. Na američkom brodu će biti gotovo poništena toksičnost tvari, koje će zatim biti predane civilnoj tvrtki specijaliziranoj za uništenje kemijskih proizvoda. 

„U opasnosti je moj život. Ako se nešto dogodi, stanovnici će me tražiti s omčom u rukama“, izjavio je gradonačelnik mjesta Gioia Tauro, Renato Bellofiore

Vlada daje na znanje da će cijela operacija biti sigurna. „Riječ je o najvažnijoj operaciji razoružanja u posljednjih deset godina“, kazala je ministrica Emma Bonino.

>> Sirijsko kemijsko oružje prekrcat će se na Siciliji ili Sardiniji

Komentara 1

GA
gari2
14:13 17.01.2014.

to ce ameri ostavit za crne dane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije