Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obavljeno niz obdukcija

Istraživači došli do važnih saznanja o novom koronavirusu: 'To još je jedna misterija koju treba riješiti'

Koronavirus u Poljskoj
Foto: REUTERS
1/3
09.01.2023.
u 22:42

U jednoj obdukcije, ostaci novog koronavirusa pronađeni su u mozgu preminulog pacijenta, 230 dana nakon što je prvi put počeo pokazivati simptome

COVID-19 se definira kao respiratorna infekcija, no deseci nedavnih obdukcija pokazuju dokaze SARS-CoV-2 u cijelom tijelu, uključujući pluća, srce, slezenu, bubrege, jetru, debelo crijevo, prsni koš, mišiće, živce, reproduktivni trakt, oko i mozak.

U jednoj obdukcije, ostaci novog koronavirusa pronađeni su u mozgu preminulog pacijenta, 230 dana nakon što je prvi put počeo pokazivati simptome. "Naši podaci pokazuju da kod nekih pacijenata SARS-CoV-2 može uzrokovati sustavnu infekciju i ustrajati u tijelu mjesecima", zaključuju autori studije, predvođeni istraživačima s Nacionalnog instituta za zdravlje Sjedinjenih Država (NIH), piše sciencealert.com, pozivajući se na podatke objavljene u časopisu Nature.

U prošlosti su obdukcije onih koji su se zarazili COVID-19 pokazale preliminarne znakove širenja na više organa, s genetskim ostacima virusa koji su se pojavljivali u bezbroj tkiva, organa i tekućina. U srpnju 2020. daljnje obdukcije pokazale su dokaze krvnih ugrušaka u gotovo svim vitalnim organima onih koji su se zarazili COVID-19.

Novo istraživanje sada replicira i potvrđuje te rezultate detaljnije nego ikad prije. Studija je uključivala 44 obdukcije, u kojima su istraživači pažljivo otkrili razinu glasničke RNK iz SARS-CoV-2 na 85 lokacija i tekućina. Ove genetske informacije ukazuju na to gdje se virus mogao razmnožavati tijekom života osobe.

Od autopsija obavljenih od travnja 2020. do ožujka 2021., istraživači su otkrili da su starije, necijepljene osobe koje su umrle od COVID-19 pokazivale obilne znakove replikacije SARS-CoV-2 na ukupno 79 lokacija i tjelesnih tekućina.

Zanimljivo, dok su pluća pokazivala najviše upala i ozljeda, mozak i drugi organi često nisu pokazivali značajne promjene tkiva "unatoč značajnom virusnom opterećenju". Autori nisu sigurni zašto je to tako. Može biti, na primjer, da ljudski imunološki sustav nije tako dobar u ciljanju tih drugih mjesta u usporedbi s plućima.

U kasnijim fazama oporavka od COVID-19, istraživači su pronašli dokaze da su pluća bila manje zaražena nego što su bila u početku, dok druge lokacije nisu pokazale ni približno toliko poboljšanje. "Naši rezultati pokazuju da iako je najveće opterećenje SARS-CoV-2 u respiratornim tkivima, virus se može proširiti po cijelom tijelu", zaključuju istraživači.

Kako se virus širi tako daleko i široko još je jedna misterija koju treba riješiti. Obdukcije u trenutnoj studiji nisu često pokazivale vidljive ostatke virusa u krvnoj plazmi, što sugerira da bi patogen mogao putovati drugim putem. Razumijevanje načina na koji se SARS-CoV-2 širi i opstaje u ljudskom tijelu moglo bi otkriti mnogo o tome zašto neki pacijenti pate od dugotrajne bolesti COVID-19.

Studija je objavljena u časopisu Nature.

 

Ključne riječi

Komentara 9

TE
Templo
23:33 09.01.2023.

Obdukcije Covida? Kad je ikada i gdje napravljena ijedna obdukcija na Covid? Inace, uzalud vam trud sviraci, prosla baba s kolacima, digli ste lovu na uplasenim naivcima uvaljujuci im "cjepiva", ali ta propaganda vise ne prolazi.

Avatar Zbregov
Zbregov
00:12 10.01.2023.

krvni ugrušci od "virusa", ne pije vodu...prije bi to bilo trovanje (vjerojatno iz zraka) ili reakcije neki oblik jakog EMR-a, .sad pitanje tko i zašto...procijente sami.. nadajmo se da će se jednom možda i otkriti prava istina...

ZV
zvezdomor
12:24 10.01.2023.

pišite bolje o tome koliko je mladih cijepljenih osoba iznenda umrlo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije