Sto grama francuske salate ima oko tisuću kalorija, što je gotovo polovica kalorijskih vrijednosti potrebnih odrasloj osobi za cijeli dan. A upravo francuska salata neizostavni je prilog u uskrsnom meniju koji, u kombinaciji s neradnim danima, često rezultira brzo nakupljenim viškom kilograma.
– Naš želudac ima svoje dimenzije i volumen, u prosjeku to je jedan standardni tanjur hrane. Ali u čemu je zamka? Na jedan tanjur može stati i jelo koje ima 400 kalorija, ali i pola torte, stoga je važan sadržaj tanjura – objašnjava dr. Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica.
Za uskrsne blagdane, uz spomenutu francusku salatu, uobičajen sadržaj tanjura je kuhana šunka, jaja, mladi luk te mesni obrok poput svinjetine ili janjetine. Nezaobilazni su i kolači. Stoga, kada za blagdanski doručak pojedete jedno kuhano jaje, deset dekagrama kuhane šunke uz isto toliko francuske salate, već ste ujutro unijeli 1400 kalorija. Kruh nismo ni uračunali, a ručak i desert tek slijede...
– Sve su to namirnice s bogatim skrivenim količinama soli, što znači da poslije puno popijemo, a najveći problem upravo su kalorijske vrijednosti u slatkim, negaziranim pićima. Tu je više kalorija nego u hrani – upozorava dr. Martinić dodajući kako jedan dan takvog odstupanja ne može dramatično promijeniti našu tjelesnu težinu, no ne smije se pretjerivati. Možda je dovoljna motivacija za odluku o razumnom unosu hrane za blagdane napomena: da bi se potrošilo samo deset dekagrama francuske salate, treba trčati gotovo sat i pol ili hodati – pet sati
>> Žumanjak vam nakon kuhanja jaja postane zelen? Evo kako da to izbjegnete
Francuska ima oko 200 kalorija na 100 grama... Od kud njoj podatak od 1000 kalorija? Pa toliko ni majoneza nema, cca 780 kalorija... Svašta...