Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Tomislav Šota, gradonačelnik Vukovara

Alkohol je najčešći razlog trzavica i ekscesa

vuk_sota_tx.jpg
import
17.11.2006.
u 15:10

Tijekom posljednjih 15 godina u Vukovaru je puno učinjeno, posebno u obnovi uništene gradske infrastrukture, ali najviše napora ulažemo u razvoj i pokretanje gospodarstva, kaže Tomislav Šota, gradonačelnik Vukovara. Ključni je problem grada velika nezaposlenost. Kako mlade ljude zadržati u Vukovaru? Jedan od načina da se prevlada taj problem, čak i poveća broj stanovnika, jest osnivanje Veleučilišta Lavoslav Ružička.

Što se danas gradi?  
 To su još uvijek infrastrukturni projekti. Ostali su nam zahvati na kanalizacijskoj i vodoopskrbnoj mreži, pa asfaltiranje gradskih prometnica i drugi slični projekti kojima je cilj podizanje kvalitete života u gradu. U tijeku je i projekt gradnje Gospodarske zone Vukovar, površine 33 hektara, koja će biti žila kucavica budućeg razvoja grada. Planiramo da ta zona bude gotova do svibnja 2008. godine. Poduzetničku zonu Priljevo sagradili smo i već napunili i tu će posao naći više od 150 Vukovaraca.

Stambene zgrade razrušene tijekom rata još se obnavljaju. Jeste li zadovoljni dosadašnjim tijekom obnove?
 Obnova je jedno vrijeme išla vrlo brzo. No sada se stječe dojam da je nekako zastala. Problem su neriješeni imovinskopravni odnosi. Najbolji primjer je središte grada za čiju obnovu imamo osiguran novac, ali je pojedinci i neke tvrtke koče iz njima znanih razloga. Sličan se problem javlja i pri obnovi stambenih zgrada, što na kraju znatno otežava tijek obnove. 

Poslije svih stradanja i razaranja te velikog broja nestalih, kakav je suživot u Vukovaru?
 Dobra suradnja među političkim strankama primjer je i građanima koji tu žive. Svakako da ću se i u budućnosti zalagati za takav način rada i skladniji suživot. Manje trzavice i ekscesi koji su se dogodili nisu ni veći ni manji nego u drugim gradovima. Najčešći im je razlog alkohol. Međutim, tu je policija da te stvari rješava i oni to rade vrlo dobro.

Što planirate kako bi u budućnosti bilo i manje ekscesa?
 Osnovali smo veleučilište na kojem se zajedno školuju mladi svih nacionalnosti i gdje ne bilježimo nikakve incidente. Od ove godine spojene su smjene učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom i njihovih vršnjaka koji nastavu polaze na srpskom jeziku. Planiramo spojiti i vukovarske vrtiće te osnovne škole.

Kako teče procesuiranje onih koji su počinili zločine u Vukovaru?
 Nezadovoljan sam otkrivanjem osoba koje se vode kao nestale. Imam dojam da pojedini građani znaju nešto o tome, tu žive, ali o tome ne žele više reći. I ovim ih putem pozivam da kažu gdje su pokopani kako bi ih roditelji i obitelji napokon pronašli i zapalili svijeću.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije