Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBE ZA RUDARSKI GRADIĆ

Bivši general: Čestitam Jevgenije, postavio si Wagnerovu zastavu u Bahmutu... i okružen si

Aerial view shows destructions in the frontline town of Bakhmut
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
1/10
23.05.2023.
u 07:38

Umirovljeni američki general Mark Hertling, koji je služio kao zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi i Sedme armije, odgovorio je na ukrajinsko izvješće u nedjelju poslijepodne upozorenjem za Prigožina

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da njezine snage još uvijek napreduju na bokovima razorenog Bahmuta unatoč smanjenom "intenzitetu" kretanja, dok zapadni stručnjaci tvrde da je skupina Wagner oslabljena u borbama za taj istočni grad u Ukrajini. "Naše oružane snage svojim kretanjem na bokovima i zauzimanjem pojedinih uzvisina uvelike su otežale neprijatelju zadržavanje u samom gradu", rekla je u ponedjeljak zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar za televiziju. 

Video: Ruska legija koja se bori na ukrajinskoj strani ušla je s tenkovima na ruski teritorij

Ukrajinske snage i dalje napreduju, posebno južno od Bahmuta, rekla je Maliar. Dodala je da je oslabio intenzitet borbi na sjevernom krilu. Maliar je rekla da Ukrajina još uvijek drži uporište u samom gradu, ali neovisni promatrači kažu da je malo vjerojatno da će ukrajinska prisutnost tamo biti značajna.

"Plaćenici skupine Wagner vjerojatno su osigurali zapadne administrativne granice grada Bahmuta, dok ukrajinske snage nastavljaju davati prednost protunapadima na periferiji Bahmuta", objavio je u ponedjeljak Institut za proučavanje rata (ISW). 

POVEZANI ČLANCI:

"Dajte generalima oružje" 

Bitka za Bahmut razotkrila je raskol između regularnih ruskih oružanih snaga i Wagnera, privatne vojske čiji vođa Jevgenij Prigožin svakodnevno objavljuje audio i videoporuke u kojima ismijava generale. U posljednjoj poruci u ponedjeljak Prigožin je ponovio obećanje da će za tri dana početi povlačiti svoje borce iz Bahmuta i predati ga službenim ruskim vojnicima. "Ako snage ministarstva obrane nisu dovoljne, onda imamo tisuće generala. Samo trebamo oformiti bojnu generala, dati im svima oružje i sve će biti u redu", rekao je Prigožin. 

GALERIJA Prije i poslije: Pogledajte kako izgleda Bahmut nakon više mjeseci krvave borbe

Aerial view shows destructions in the frontline town of Bakhmut
1/12

Rusko ministarstvo obrane priznalo je da su se neki ruski vojnici povukli iz Bahmuta prošlog tjedna, ali je negiralo Prigožinovu tvrdnju da su oslabljena ruska krila oko Bahmuta. Newsweek nije mogao neovisno potvrditi ni ukrajinske ni Wagnerove izvještaje o situaciji na terenu.

Umirovljeni američki general Mark Hertling, koji je služio kao zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi i Sedme armije, odgovorio je na ukrajinsko izvješće u nedjelju poslijepodne upozorenjem za Prigožina. "Kao što su mnogi od nas više puta rekli, Prigožin nije profesionalni vojnik, a nisu ni njegovi vojnici", napisao je na Twitteru. "Čestitam, Jevgenij, postavio si Wagnerovu zastavu u središte grada. I... okružen si." 

Dodao je da nedavni razvoj događaja dolazi nakon "5 mjeseci" "katastrofe" za Prigožinove snage i vjeruje da će se to nastaviti tijekom ovog tjedna dok se Ukrajina i Wagner nastavljaju boriti za kontrolu nad Bahmutom.

Zaraćene strane imaju suprotna stajališta o važnosti Bahmuta, nekoć malog rudarskog grada sa 70.000 ljudi, a sada nenaseljene ruševine opustošene u osam mjeseci borbi. Moskva prikazuje Bahmut kao korak prema cilju osiguranja kontrole nad istočnom regijom Donbas u Ukrajini. Kijev smatra grad "mišolovkom" za ruske snage, važnim uglavnom zbog šanse da uništi tamošnje napadačke snage. Očekuje se da će se idućih tjedana otkriti utjecaj gubitaka u Bahmutu na borbenu snagu obje strane, kada Ukrajina pokrene svoju prvu protuofenzivu u šest mjeseci.

POVEZANI ČLANCI:

Kijev ima tisuće novoobučenih vojnika opremljenih zapadnim tenkovima i oklopnim vozilima i tvrdi da mu je cilj otjerati sve ruske snage sa svog teritorija. Moskva gradi utvrde duž bojišnice kako bi obranila anektirane dijelove Ukrajine. Uz najavljenu ukrajinsku protuofenzivu, Rusija je u svibnju izvela napade projektilima i bespilotnim letjelicama na Ukrajinu najbržim tempom od početka rata. U posljednjem noćnom napadu čulo se oko 15 eksplozija u južnom gradu Dnjipru.

VIDEO Rusi tvrde da su zauzeli Bahmut, Zelenski: On je u našim srcima

Komentara 20

Avatar Kajman
Kajman
08:06 23.05.2023.

Jevgenij je svjestan kako više ne može zadržati osvojene pozicije pa najavljuje prepuštanje pozicija regularnoj vojsi na koje će vrlo brzo svaliti krivnju zbog gubitka Bahmuta. Živi bil pa vidjeli.

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
08:04 23.05.2023.

američki general griješi jer prigožin jako dobro vidi što mu se sprema! zato je najavio tobožnje pregrupiranje (zapravo povlačenje) svojih snaga od 25.05.do kraja mjeseca, a kako bi izbjegao zatvaranje u kotao i uništenje svojih snaga. tu sudbinu namijenio je regularnim ruskim trupama koje bi trebale preuzeti najteže položaje od wagnera i kad ih izgube to bi bio dodatni argument prigožinu za napad na rusko MO i jačanje njegovih političkih ambicija.

Avatar Plejadin.gospodar
Plejadin.gospodar
11:27 23.05.2023.

ruski kanali pišu da se manje borbene grupe "ukrajinskih diverzanata" nastavljaju približavati Kozinki iz pravca granice. više im nije tako zabavno sad kad se puca i ratuje i na ruskom tlu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije