Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Francuska je stavila u fokus pitanje kolektivne sigurnosti i europske solidarnosti'

Andrej Plenković
Foto: Anto Magzan/Pixsell
21.01.2016.
u 09:39

Plenković: Potrebno je precizirati na koje načine se mogu pojačati mehanizmi kontinuirane operativne suradnje među članicama koja će uključiti i institucije EU

Nakon brutalnog terorističkog napada u Parizu Francuska po prvi puta odlučila pozvati na Klauzulu o uzajamnoj obrani čl.42.st.7. Ugovora o EU i time je stavila u fokus pitanje kolektivne sigurnosti, europske solidarnosti i spremnosti država članica da pomognu napadnutoj državi te u praksi provedu odredbe koje Ugovor iz Lisabona omogućuje, rekao je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković na raspravi o prvom aktiviranju klauzule tijekom plenarnog zasjedanja.

Istaknuo je kako je posezanje Francuske za vođeno namjerom da se akcentuira bilateralna suradnja država članica, o čemu već svjedoče informacije o snažnom angažmanu niza članica koje su konkretno pomogle Francuskoj u borbi protiv tzv. Islamske države, kao i s ciljem rasterećenja francuskih snaga angažiranih u nizu mirovnih operacija i vojnih misija diljem svijeta.

Dodao je kako je potrebno precizirati na koje načine se mogu pojačati mehanizmi kontinuirane operativne suradnje među članicama koja će uključiti i institucije EU, a sve u kontekstu širih napora na kojima Visoka predstavnica Mogherini radi u okviru izrade Globalne strategije EU za vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. U tom pogledu Plenković se zanimao kako provedbu čl.42.st.7., kao i čl.222. UEU, te čl.5. Sjevernoatlantskog ugovora, kao i čl.51. Povelje UN-a, Visoka predstavnica stavlja u kontekst napora EU da bude vjerodostojna na području obrane. S tim u vezi Plenković smatra da bi izrada Akcijskog plana o obrani i Bijele knjige EU o obrani - kao prioriteta Nizozemske kao predsjedavajuće Vijeća EU - tijekom ovih šest mjeseci trebali predstavljati vrlo značajan doprinos jačanju obrambenih sposobnosti EU i kvalitetnih mehanizama strukturirane suradnje.

>> Tonino Picula: Europska unija je u ozbiljnoj krizi

>> Pozdravljam EU proračun za 2016. je u funkciji rasta, zapošljavanja i solidarnosti

Komentara 1

VU
vulica
13:50 30.01.2016.

Europska Masonska Kaljuža je luđačka tvorevina.Tvorevina imperijalnih fašista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije