Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karoline Edtstadler

Austrijska ministrica:'Ako bi Putin došao u Austriju, bio bi uhićen'

Karoline Edtstadler
FLORIAN SCHROETTER/BKA
11.04.2023.
u 22:23

Vezano uz neutralnost Austrije, o kojoj se sve više vode razne rasprave u - i  izvan Austrije, Edtstadler je istaknula kako je Austrija vojno neutralan, ali ne i politički

Austrijska ministrica za EU i Ustav Karoline Edtstadler iz Narodne stranke (ÖVP) izjavila je u intervjuu za njemački Tagesspiegel kako bi  ruski predsjednik u slučaju da uđe u Austriju, bio uhićen, prenose danas austrijski mediji. “Austrija bi ispunila svoje obveze prema međunarodnom i kaznenom pravu”, rekla je Edtstadler, odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja.

“Raspisivanje i izdavanje međunarodnog uhidbenog naloga od strane Međunarodnog kaznenog suda (ICC)  znači “da ako on (op.p. Putin) kroči na austrijsko tlo, uhićenje se mora provesti”, pojasnila je austrijska ministrica.  Vezano uz neutralnost Austrije, o kojoj se sve više vode razne rasprave u - i  izvan Austrije, Edtstadler je istaknula kako je Austrija vojno neutralan, ali ne i politički.

“Mi smo solidarni s narodom Ukrajine, podržavamo ih u humanitarnom i gospodarskom smislu, ali naravno ne, kada se radi o isporuci oružja”, poručila je.

Prošli je mjesec  Sud u Den Haagu u Nizozemskoj izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodno u Ukrajini počinjenih ratnih zločina. Istražitelji ga smatraju “odgovornim za otmicu djece s okupiranog ukrajinskog teritorija i odvođenja na ruski teritorij”, navode mediji Napominju kako je Austrijska novinska agencija APA izvijestila da je austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić iz stranke Zelenih pozdravila odluku IIC-a i zajamčila potporu Austrije po tom pitanju.

“Kao ministrica pravosuđa pozdravljam odluku o raspisivanju međunarodne tjeralice za Vladimirom Putinom”, istaknula je Zadić.
Kako ističu austrijski mediji, tjeralica ima prvenstveno simbolično značenje. Jer sudski proces protiv Putina izgleda “isključen”. No, međunarodna tjeralica ograničava i dalje Putinovu slobodu kretanja. Ako otputuje u zemlju koja je ratificirala temeljni sporazum suda, prijeti mu uhićenje, s obzirom da su sve države potpisnice ugovora obvezne sprovoditi naloge za uhićenje. 

Mediji također na kraju skreću pozornost na činjenicu da ICC, osim Rusije ne priznaju ni SAD i Kina. Ujedno napominju da je “više od 120 zemalja, uključujući Austriju, ratificiralo Rimski statut”.

Komentara 1

Avatar El Indio
El Indio
23:20 11.04.2023.

ha, i JAR je davno izjavio da ce uhitit cara bude li dosao. Da ce se drzat obaveza i ako je BRICS. A Armenija koja je isto potpisala ICC dobila opomenu ratom bude li samo mrko pogledala cara u njihovoj drzavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije