Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORSKI ALARM

Austrijski 'Heute': Omiljena plaža u Hrvatskoj opasna po zdravlje

plaža Kosica
Google Maps
22.04.2024.
u 22:26

Domaći se svijet tamo najmanje kupa, jer navodno zna o čemu se radi, tvrde mještani i predstavnici Građanske inicijative. Međutim, ako uzbunu dignu strani mediji, kao danas u Austriji list “Heute”, očito se neće kupati ni strani turisti, ma koliko im hrvatski Jadran bio drag.

Pod naslovom “Otrov - alarm - omiljena plaža u Hrvatskoj zaražena” i nadnaslovom “Mještani traže zatvaranje”, austrijski dnevni list “Heute” danas piše kako tamošnja Građanska inicijativa upozorava da je javna plaža Kosica, koja se nalazi sjeverno od Splita u mjestu Vranjic, kontaminirana azbestom. List svoje izvješće prvo započinje opisom prirodnih ljepota turističke Hrvatske.

“Slikovita mjesta, Nacionalni parkovi da ostaneš bez daha i idilične uvale: Hrvatska se i ove godine ubraja u jednu od najomiljenijih destinacija za odmor Austrijanaca. Kulturna metropola Split, s prekrasnim plažama u okolici, nije rijedak cilj: A upravo na jednu od njih upozoravaju domaći”, ističe “Heute” i u nastavku opisuje o čemu se radi, pozivajući se na hrvatski portal Morski.
 
“U mjestašcu Vranjic, kojeg se rado naziva i - mala Venecija -, turisti se očito igraju s visoko otrovnim azbestom”, napominje list. Uz opasku kako tamošnja Građanska inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti”, već četiri godine upozorava na to, da je plaža Kosica kontaminirana kancerogenim materijalom, opasnim po ljudsko zdravlje, koji izaziva rak. Heute piše kako se je u blizini navedene plaže godinama nalazila “tvornica cementa” koja je, kako kritizira tamošnja Inicijativa, “svoj otpad odvodila direktno u more”. List ne navodi ime tvornice, ali poznato je da je riječ o nekadašnjoj tvornici građevinskog materijala Salonit na Kosici u Vranjicu i tadašnjem odlagalištu opasnog azbestnog otpada.

VEZANI ČLANCI:

Austrijski list, pozivajući se na portal “Morski” ističe kako Građanska inicijativa traži da se taj sporni obalni dio, dosad otvoren za javnost, barem ogradi i tako učini nepristupačnim za kupanje. Pod naslovom “Vlasti su drugačijeg mišljenja”, list “Heute” napominje kako gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević “ne vidi na plaži nikakvu opasnost za ljude”. I prenosi Ninčevićevu poruku uzbunjenom, okolnom stanovništvu:

“Provedena su sondiranja i istraživanja, s tri sonde pregledana je plaža i na tom dijelu nije pronađen azbest. Ako građanke i građani sumnjaju da bi tamo mogao biti azbest, onda u svakome trenutku se mogu obratiti nadležnim institucijama”. Osim toga “gradski oci” tvrde da Grad nije nadležan za saniranje plaže. Stoga navodno “nije moguće ni ograditi obalni dio niti zaustaviti građane da tamo ne plivaju”.

Domaći se svijet tamo najmanje kupa, jer navodno zna o čemu se radi, tvrde mještani i predstavnici Građanske inicijative. Međutim, ako uzbunu dignu strani mediji, kao danas u Austriji list “Heute”, očito se neće kupati ni strani turisti, ma koliko im hrvatski Jadran bio drag.

 

GALERIJA Pogledajte kako izgledaju drilovi za ročnike: Prošli rigoroznu obuku, izabrani i najbolji među polaznicima
plaža Kosica
1/25

Komentara 3

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:28 23.04.2024.

Kreće uobičajena dobro orkestrirana kampanja protiv hrvatskog turizma. Nadam se da će se i VL tome pridružiti već uobičajenim izvještajima o krvožednim morskim psima koji na Jadranu vrebaju turiste...

PO
Poganec
11:40 23.04.2024.

Oprosti to nije neka kampanja.To je cinjenica koja opasna za zdravlje isto tako ekoloska katastrofa u Osijeku koja se zataskava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije