Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snažan potres

BiH: Potres 4,7 po Richteru: 'Nastala je panika! Bilo je strašno!'

potres u zenici
Klix.ba
28.07.2012.
u 08:38

Epicentar potresa bio je nekoliko kilometara od Zenice. Potres su osjetili i stanovnici Sarajeva, Tuzle, Banja Luke te Bihaća.

Potres jačine 4,7 po Richteru pogodio je Bosnu i Hercegovinu u 1.15 sati, a što su zabilježili uređaji i hrvatske Seizmološke službe.

Epicentar potresa bio je nekoliko kilometara od Zenice, a prema podacima web stranice Earthquake.com, zabilježen je na dubini od dva kilometra.

Potres su osjetili i stanovnici Sarajeva, Tuzle, Banja Luke te Bihaća, a zabilježen je osim u našoj zemlji i u Srbiji.

Podrhtavanje tla u neposrednoj blizini Zenice, koje je potrajalo desetak sekundi, prouzročilo je manju materijalnu štetu, ali i paniku. Nešto kasnije uslijedila su još dva potresa na većoj dubini od 12 kilometara i to od 3,4 stupnja, te u 2.35 sati od 2,9 stupnjeva.

Kako javlja Klix.ba potres je mnoge građane Zenice probudio i izazvalo paniku, a veći dio njih noć je proveo na ulici u strahu od povratka u svoje domove.

- Bilo je strašno! Sjedio sam s društvom na terasi kad je počelo tresti, ljudi su počeli istrčavati iz kuća, nastala je panika, čuo sam da su ljudima po kućama padali ormari, lusteri... Mnogo je građana još na ulici, ne smiju se vratiti u stanove – kazao je za Klix.ba čitatelj iz Zenice.

Paniku "podrgijao" zenički portal

Da su stvari skoro izmaknule kontroli, u sretnoj okolnosti koja nije zbog potresa donijela ljudske žrtve te veću materijalnu štetu, potrudio se zenički portal Zenica24sata.com koji je upozorio građane kako će se dogoditi novi, dvostruko jači potres, savjetujući izlazak na ulice iz nesigurnih domova.

To je dodatno podiglo paniku, pa je subotnje jutro dočekano na ulicama Zenice.

Zbog nastale situacije, s portala su poslali i objašnje za ovo širenje panike.

- Upozorenje koje smo odaslali vezano za novi potresom koji je predviđen u 02.12 sati, objavili smo kada je i redakcija napustila prostore, Prema informaciji koja nam je javljena, željeli samo upozoriti naše građane na ono što bi se moglo dogoditi i onako kako je nama rečeno. Mišljenja smo da je bolje spriječiti, nego liječiti, te da bi  trebalo pozdraviti ovo upozorenje, oglasili su se u javnosti sa zeničkog portala.

 

Ključne riječi

Komentara 19

VE
velikazmija
09:19 28.07.2012.

samo vi vadite iz utrobe zemlje što treba i netreba a ona će se sama sligati --i drmati --tresti--

ZE
.zeitgeist.
09:30 28.07.2012.

velikazmija Nećeš vjerovari, ali potresi nisu rezultat iskopavanja ruda. Naime, površina zemlje se sastpoji od nekoliko glavnih tektonskih ploća i gomile rasjeda, te zbog tektonskih djelovanja su potresi sasvim normalna stvar.

ST
stranac
11:46 28.07.2012.

i bog nevoli balkan,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije