Lista duhova

'Bildaju' broj stanovnika zbog napuhanog popisa birača?

\'01.04.2011., Osijek - Prvi dan popisivanja stanovnistva Republike Hrvatske.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL\'
Marko Mrkonjić/PIXSELL
09.04.2011.
u 13:00

Čovjek mi je rekao da je dao OIB-e fiktivnih građana popisivaču, a ovaj ih je uredno registrirao, kaže Radonić

1. Moj je sin prijavljen kod nas, ali stanuje u Svetoj Nedjelji i popisivač ga nije želio popisati. Zanima me zašto?

Osoba se popisuje ondje gdje stanuje, bez obzira na to gdje je prijavljena.

2. Moj suprug nije hrvatski državljanin i zanima me vrijedi li i za njega popis stanovništva ili ne?

Da, popisuje se i on, bez obzira na to što je strani državljanin. Pod stanovništvom koje se popisuje podrazumijevaju se osobe koje su državljani Republike Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u RH, bez obzira na to nalaze li se u vrijeme popisa u Hrvatskoj ili inozemstvu, te osobe koje u kritičnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj.

3. Živimo u Zagrebu, a sada smo na vikendici. Došli su popisivači i rekli da nas ne mogu zapisati jer nismo prijavljeni na toj adresi... Što nam je činiti?

Osobe se u pravilu popisuju ondje gdje ih popisivač zatekne. Međutim, ako su osobe u vikendici prisutne samo preko vikenda (par dana), popisivač ih neće popisati jer će to učiniti popisivač u njihovom mjestu uobičajenog (stalnog) stanovanja (Zagrebu).

4. Idem posjetiti obitelj na Hvar. Nisam planirao vratiti se prije 1. svibnja, a tada će popis biti završen. Što da napravim?

Sve osobe koje neće biti kod kuće u razdoblju trajanja popisa trebaju se javiti u popisni centar prema mjestu stanovanja.

(Više informacija možete dobiti na www.dzs.hr)

Želite li pohvaliti ili pokuditi popisivače, ili doznati pojedinosti o popisu, javite se na: 
vecernji@vecernji.hr ili na besplatni broj 0800/8585

Hoćemo li nakon "napumpanog" popisa birača dobiti i "nabildani" popis stanovništva? Naravno, tvrdi vrgorački novinar Branko Radonić, koji si je dao truda i došao do podatka da popisivači popisuju i "duhove".

Politička manipulacija

– Jučer sam razgovarao s čovjekom koji na adresi svoga prebivališta ima prijavljene i osobe koje stvarno žive u BiH. Kako taj čovjek nije upoznat sa značenjem i namjenom popisa stanovništva, upitao je popisivača treba li popisati i te ljude. Na to je popisivač odgovorio kako bi bilo dobro da se i oni popišu. Građanin koji mi je to rekao pružio je potom OIB-e spomenutih fiktivnih građana popisivaču, a ovaj ih je uredno popisao te uz to postavio sva pitanja o tim osobama koja inače postavlja građanima – rekao nam je Radonić.

Takvom je praksom frustriran i Rade Bobanac, šef vrgoračkog SDP-a.

– Ti dvojni državljani ne razumiju da su izmanipulirani. Nije im jasno da neće izgubiti nijedno socijalno pravo ako se ne popišu, ali će bogme dati legitimitet lažnom popisu birača. Na nedavnim lokalnim izborima Vrgorac je imao 7120 birača, a prema zadnjem popisu stanovništva tu stanuje samo 5400 punoljetnih osoba. Čista politička manipulacija – kazao je Bobanac. Slična situacija događa se, doznajemo, i u mnogim drugim mjestima u kojima prebivalište imaju osobe s dvostrukim državljanstvom. Državnom zavodu za statistiku poslali smo upit "jeste li zabrinuti da bi muljaže s lažno prijavljenim adresama mogle utjecati na vjerodostojnost konačnih rezultata popisa stanovništva?"

Odsustvo dulje od godine

– Treba razlikovati broj osoba koje će se popisati od broja osoba koje će ući u ukupno stanovništvo. U ukupan broj neće ući osobe koje u RH imaju prebivalište, a u trenutku Popisa odsutne su dulje od jedne godine ili namjeravaju biti odsutne dulje od jedne godine te u RH ne dolaze tjedno. I oni koji u Hrvatskoj prebivalište imaju manje od godine dana – odgovaraju u DZS-u. Neslužbeno smo doznali kako je moguće da u ukupan broj stanovništva uđu i osobe koje stalno žive, primjerice, u BiH. "Nije naš posao da provjeravamo lažu li nam ljudi. Odgovornost je na policiji i lošim zakonima", kaže naš izvor.

Ključne riječi

Komentara 75

RE
reporter
01:51 01.07.2011.

Da nije bilo konstantnih krivotvorenja ne bi bilo ni ovih izdajničkih vlasti! Bez jasnog uvida u popis stanovništva i mogućnosti provjere, osobito novo doseljenih možemo biti sasvim sigurni da će se krivotvorenje nastaviti. Ovi koji su sve zlo protiv Hrvatske uradili, dobrovoljno s vlasti neće sići. Zbacimo ih dakle, gore od njih je teško naći.

LA
las35vegas
13:02 09.04.2011.

kaj broje i mrtve-koliko nas ima ima, na one vani ne treba racunat, jer od povrtaka bit ce \"sitnice\" ali imaju prvao glasa i upisa

PL
pljuka66
14:02 09.04.2011.

Glas za HDZ je ujedno i glas za SDSS a vi mi dokažite suprotno babuni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije