Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEZAPOSLENA ŽENA: ZRINKA UMBEHEND

Bolje biti samohrana majka nego živjeti u bračnom paklu

07.03.2009.
u 17:35

Bolje je ovako živjeti u miru, spavati bez straha, biti s djecom i gledati ih kako rastu nego u strahu čekati što će napraviti pijani nasilnik kada dođe kući – kaže Zrinka Umbehend, samohrana majka troje djece koja se prije sedam godina rastala od supruga. Sada živi u majčinoj kući, a osim o Hrvoju (13), Arijani (10) i Katarini (8), brine se i o majci Anastaziji koja, nakon što je bila u komi, a potom i oduzeta, malo što može sama učiniti. Zrinka, trgovkinja po struci i 10 godina prijavljena u Zavodu za zapošljavanje, nema nikakvih primanja osim dječjeg dodatka i odnedavno alimentacije koju joj isplaćuje država jer bivši suprug uporno izbjegava tu obvezu.

– Mama nema mirovinu, pa nam pomalo pomaže i rodbina, ali nikada nisam ni pomislila zatražiti bilo kakvu socijalnu pomoć. Bez tih nekoliko stotina kuna mogu, a ne želim izgubiti ponos. Koliko nam je potrebno, toliko imamo. Odjevne predmete koje sam nekada nosila danas nose moja djeca. I to je bolje nego kupovati majicu za 20 kuna u kineskoj trgovini. Prelijevamo iz šupljeg u prazno, borimo se i nekako nam uspijeva. Uvijek se sjetim onih koji imaju i više novca nego mi, a stalno kukaju... – kaže Zrinka dodajući da se za djecu uvijek mora naći novca jer ona ne smiju osjetiti neimaštinu.

Imaju računalo, videoigrice, televizor, a silnu joj ljubav uzvraćaju dobrim ocjenama u školi. Hrvoje igra nogomet i čeka da se u Vinkovcima izgradi bazen, pa će trenirati plivanje, Arijana trenira rukomet, a Katarina svira tamburicu i sudjelovala je u pokladnoj povorci u Opatiji. Majka ima pravo na dodatak za kućnu njegu, pa će to pravo iskoristiti i time će se malo obogatiti kućni proračun.

– Većina mojih prijateljica samohrane su majke i nijedna od nas nije se rastala iz banalnih razloga, već smo imale i te kako valjane razloge. Uglavnom je razlog bio alkoholizam i nasilje nad nama i djecom, pa smo tome odlučile stati na kraj. Kad se jednom napio i rezao sebi vene pred nama te kad ga je policija vratila kući nakon previjanja, rekla sam “dosta”. Zatražila sam rastavu, ali je dvije godine odbijao dati pristanak.

On ne plaća alimentaciju, već nam je, prema novom zakonu, isplaćuje država, a ona je onda od njega naplaćuje, samo što njega ne može uhvatiti jer je još uvijek prijavljen na ovoj adresi – kaže Zrinka. Dodaje da otac ima pravo na posjete djeci, ali ne dolazi i posljednji put bio je prije godinu dana. Podsjeća na solidarnost među samohranim majkama jer im je zajednička nevolja koju zajednički lakše podnose. Pripremaju se osnovati i udrugu.

– Pomažemo se ne samo moralnom potporom nego i priskačemo upomoć jedna drugoj kad se neka od nas nađe u novčanoj krizi. Posuđujemo novac ili karticu, jer možda će sutra nekom drugom biti potrebna pomoć. Nemamo se na koga drugog osloniti – kaže Zrinka Umbehend.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije