naoružanje

Bombarderi: Odgovor Kine i Rusije na novu doktrinu NATO-a

avion
Reuters/Pixsell
25.01.2013.
u 12:00

Kina je objavila da od Rusije kupuje čak 36 supermoćnih nadzvučnih aviona Tu-22M3.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je porinula i u operativnu uporabu uvela svoj prvi nosač zrakoplova, Kina je objavila da od Rusije kupuje čak 36 teških nadzvučnih bombardera Tupoljev Tu-22M3, vrhunskih zrakoplova ruske proizvodnje, gotovo stealthovskih karakteristika i velike udarne moći. S čak 24 tone bombi i raketa po jednome uzletu i s borbenim radijusom od 2400 kilometara pri brzini od 1,88 maha, ovi su bombarderi posebno opremljeni za gađanje ciljeva na moru strah i trepet mornaričkim snagama.

– To je odgovor Kine i posredno Rusije na novu strategiju NATO-a objavljenu prije samo nekoliko mjeseci kojom se težište djelovanja prebacuje s Europe na Daleki istok. Ujedno, to je dokaz da će, ako do velikog rata uskoro dođe, on izbiti upravo na području Tihog oceana, u području interesnih zona Kine i Japana, kaže admiral Davor Domazet Lošo, bivši načelnik Glavnog stožera OSRH.

Zaštita udarne skupine

Izbor ruskih zrakoplova koje Moskva još nikome nije prodala izvan zemalja bivšeg SSSR-a ujedno je i logičan korak u izgradnji Kine kao pomorske sile. Dugim dometom ovih moćnih bombardera Kina dobiva mogućnost štićenja svog, za sada jedinog nosača zrakoplova i iz zraka.

– Nosač zrakoplova nikada ne plovi sam, on je uvijek okosnica udarne skupine koju čini još i niz brodova, razarača, fregata i najmanje dvije podmornice. Međutim, udarna skupina mora imati i zaštitu iz zraka, a ovi bombarderi Tupoljev omogućuju upravo to. Gotovo je sigurno da će ova flota zrakoplova biti prvenstveno opremljena protubrodskim i protupodmorničkim raketama. Nabava ovih zrakoplova logičan je korak u izgradnji Kine kao pomorske sile, tvrdi admiral Domazet Lošo. Prema najavama Kine, njihov nosač zrakoplova samo je prvi u nizu tog tipa plovila koji će uskoro zaploviti morem.

Kraj američke premoći

– Da bi ovladalo svojim dvorištem, Južnim i Istočnim kineskim morem, Peking treba još najmanje dvije udarne skupine nosača zrakoplova i oni na tome užurbano rade. U svakom slučaju situacija se mijenja i više se ne može govoriti o apsolutnoj premoći mornarice SAD-a na tom području. Ujedno, nije ni najmanje čudno što je Rusija pristala Pekingu prodati zrakoplove. Svaki neprijatelj Kine, u ovom slučaju SAD i Japan, ujedno je i neprijatelj Rusije, kaže Domazet Lošo. A da se i Rusiji žuri, govori podatak da će prvih 12 Tupoljeva Kini biti predano već za nekoliko mjeseci kako bi se kineski piloti što prije obučili.

Ključne riječi

Komentara 100

OB
-obrisani-
17:16 25.01.2013.

Chiorny Oriol ima u globalu dimenzije iste kao i T-80U, ali i nizu siluetu sto ga cini manje uocljivim na vatrenoj liniji. Strucnjaci veruju da kombinovanjem osnovnih perfomansi kao sto su manevar, vatrena moc, proboj neprijateljskog oklopa i vlastite zastite ovaj MBT prelazi zapadne MBT-e (MAIN BATTLE TANK) kao sto su M1A2 Abrams, Leclerk i Leopard-2 u odnosu 1.5 - 1.7. za "ORLICA".

Avatar madcap
madcap
17:48 25.01.2013.

Loš potez. NATO nije više ono što je bio nekad a Rusija i Kina su prijateljske zemlje svim članicama saveza. Tako da nema nikakve potrebe za ovakav akt sumnje i neprijateljstva.

ST
Startrack
14:31 25.01.2013.

Pa NWO hajde me ti poduci. Kako je bilo. Ja sto znam Njemci su gonjali Ruse ko ovce dok se nisu USA i Britanija uljucili. Svi ti silni razorazni partizani su bili bas kao i talibani, udari sa ledja i bjezi. Musice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije