Intervju

Borut Pahor: Kosor 
i ja smo 
se smijali pričama 
o romansi

'Slovenia's Prime Minister Borut Pahor arrives at a European Union leaders summit in Brussels June 23, 2011. EU heads of states and government are expected to take decision at their gathering in Brus
Foto: Pixsell
1/3
18.08.2012.
u 20:35

Sanader je vjerovao da međunarodna zajednica ima razumijevanja za Hrvatsku, kaže Pahor

Svako malo, čini se, sa Slovenijom iskrsne problem. Dok je sad u žarištu zanimanja Ljubljanska banka, dobro se podsjetiti kako se prije točno tri godine u Trakoščanu dogodila prekretnica u odnosima: tadašnji premijeri Borut Pahor i Jadranka Kosor započeli su razgovore o granici - što je pak rezultiralo skidanjem slovenske blokade te arbitražnim sporazumom.

Danas, Borut Pahor više nije premijer, ali je u utrci za predsjednika Slovenije. Kampanja mu je personalizirana i terenska: od toga da osam sati odradi u tvornici do neobaveznih, političko-glazbenih večeri. Tako smo u Vrhniku kraj Ljubljane razgovarali nakon jedne takve večeri, kad se u lokalnoj pizzeriji skupilo društvance koje je slušalo što im Pahor govori. Ivrsno atikulira, pravi je retoričar. Ozbiljan je kad treba, ali se i grleno smije. Stil mu je savršen. Detalji odnosa Pahor -Kosor držani su daleko od javnosti: dva su se državnika slikala, ali su bili vrlo škrti u izjavama. Što se događalo, kako ocjenjuje sadašnje odnose dviju država i zapravo kakav je životni stil čovjeka koji će možda postati predsjednik?

Maloprije ste, u obraćanju ljudima, rekli ste da je Slovenija s Hrvatskom riješila otvorena pitanja. Zar zaista?

Naši su problemi većinom naslijeđeni, no pronašli smo način kako riješiti onaj problem - granicu - koji bi se jako lako iz gospodarskog i političkog mogao pretvoriti u sigurnosni. I kako umjesto... Ne neprijateljstva, to je kriva riječ... Kako umjesto netrpeljivosti između naroda ponovno uspostaviti prijateljstvo i povjerenje. Za mene je to ogroman zalog za budućnost.

Politički i diplomatski odnosi između dvije države potpuno su se urušili nakon propasti drugog Rehnovog prijedloga 16. lipnja. Raspalo se i povjerenje naroda da ćemo pronaći rješenje. Mislim da su u lipnju i u Zagrebu i u Ljubljani shvatili da smo ostali sami. Sjećam se, odlazio sam iz Bruxellesa i u zračnoj luci sreo švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta. Znamo se, odmaknuli smo se nekoliko metara u stranu. Pitao sam ga: “Carl, što sada? Što ćete učiniti?” Švedska je naime preuzimala predsjedavanje Unijom. A on je rekao: “Ništa. Pustit ćemo neko vrijeme. Nećemo ništa raditi, čekat ćemo pa ćemo vidjeti što je moguće napraviti”. Tog sam trena, tad, na aerodromu u Bruxellesu, prvi put shvatio da sve ovisi o Ljubljani i Zagrebu.

Kako je bilo surađivati sa Sanaderom? Koji su bili njegovi aduti?

Hrvatska ima pravo na svoje stavove o Sanaderu te ih neću komentirati. A sada na pitanje. Osobni odnosi, karakteri, odnosi između dva predsjednika vlade bili su jedna stvar. Drugo su bile objektivne okolnosti. Mi smo vjerovali da smo u pravu i da Hrvatska ne može preko nas. Sanader je vjerovao da postoji dovoljno razumijevanja u inozemstvu te da će ih uvjeriti da Slovenija “ugnjetava” Hrvatsku. Ni mi ni Sanader nismo bili potpuno u pravu.

Je li bilo pritisaka iz inozemstva da se spor riješi?

Naravno. I na Sloveniju i na Hrvatsku. Međunarodna zajednica se bojala nove opasnosti za zapadni Balkan. Na neki način su Slovenci imali pravo kad smo rekli da se granica ne smije prejudicirati, a na neki način je pravo imala Hrvatska kad je rekla da se ne mogu zahtijevati teritorijalne koncesije. Na kraju smo našli kompromisno rješenje koje se, smatram, pokazalo kao dobar model. I danas, kad više nisam premijer, često me strani državnici pitaju za savijet, kako su Slovenija i Hrvatska uspostavile međusobno povjerenje. To je bilo ključno. Pitaju, kako ste nakon 18 godina nepovjerevanja i odnosa koji su rapidno klizili prema lošijem, pronašli način kako si vjerovati.

Cijeli intervju s Borutom Pahorom pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista...

Ključne riječi

Komentara 9

NG
no_game
21:13 18.08.2012.

Slovenija ne može imati izlaz na otvoreno more jer njezino teritorijalno more ne dotiče otvoreno more,a ono se može proglasiti u daljini od 12 NM.Dakle samo koridorom preko Hrvatskog mora dogovorenim načelom pravičnosti kojeg je Davor Stier "zaboravio" napomenuti u emisiji Otvoreno.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
21:30 18.08.2012.

Dok se Hrvatska branila od agresora (a samim time i sloveniju branila) slovenci su kupovali metke za pola marke a nama prodavali za 3-4, tako je bilo i sa svim ostalim oružjem što dovoljno govori kakav je to narod. Nakon što smo pobijedili Srbiju trebali smo dio vojske ostaviti na granici sa slovenijom i danas nebi bilo ovih pitanja oko granice, samo što su naši političari bili previše zaokupljeni krađom ove napaćene države.

NG
no_game
20:58 18.08.2012.

Jadranka je Sloveniji prodala izlaz na otvoreno more i tako oštetila Hrvatsku za barem 50 km2 mora.Slovenija će taj izlaz dobiti u skladu sa dogovernim načelom pravičnosti koje kaže da sudac može otkloniti pravo i donijeti rješenje koje je pošteno i pravedno s obzirom na okolnosti bez obzira na pravo!!!A tu je još i potpuno nepoznato "načelo dobrosusjedskih odnosa s ciljem postiznja poštenog i pravdenog rješenja.Ma što god to značilo.Slovenija je pobijedila. Sanader i Rudolf su znali sa Slovenijom i nisu joj htjeli dati izlaz na otvoreno more jer je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom mora. Slovenija je izlaz dobila ucjenom i to treba jasno reći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije